Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı, Tarıma Dayalı Yatırımlar 12. Etap Tebliğinde yapılan değişiklikler ile ilgili, yatırımcı adaylarımızı ve üreticileri bilgilendirmek amacıyla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğünce toplantı yapıldı.

Daha önce il merkezi ve ilçelerde yapılan bilgilendirme toplantılarının ardından Tebliğ değişikliği nedeniyle yatırımcılara en son bilgilerin ulaşması, sorulara cevap bulmaları ve başvurularına yardımcı olmak amacıyla düzenlenen toplantı Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Hasan Şen tarafından yapılan açılış konuşması ile başladı.

Ardından Veteriner Hekim Kamil Çağrı Baydaş tebliğ değişikliği ve Bakanlıktan gelen görüşlere göre hazırladığı sunuyu yatırımcı adayları ve üreticilerle paylaştı. Hazırlanan sunuda yatırımcılara değişikliklerle ilgili bilgiler verildi.

Yapılan değişikliğe göre; daha önce kapasite artırma ve teknoloji yenileme konusunda başvuruda bulunmak isteyen işletmelerin 5 yıldır faaliyette olması gerekirken son değişiklikle bu süre 3 yıla indirildi. Çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik başvurularda bu şart kaldırıldı. Ayrıca daha önce Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Çerçevesinde hibe desteğinden yararlanmış olan tesisler için Kapasite Artırımı ve Teknoloji Yenileme veya Tamamlama niteliğindeki başvurularda nihai rapora bağlanma tarihi itibarı ile üç yılını doldurma şartı aranıyor.

Niteliği yeni tesis olan başvurular, sadece kırsal alan ve tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgelerinde yapılması gerekirken değişiklik ile birlikte küçük ihtisas sanayi sitesi, ihtisas/karma/özel organize sanayi bölgeleri de ilave edildi.

Biyogüvenlik tedbirleri kapsamında başvuruda bulunan başvuru sahiplerinin başvuru esnasında biyogüvenlik yönünden eksiklerini gösterir belgeyi KKYDP on-line başvuru sisteminde dosya işlemleri başvuru belgeleri ekle kısmından diğer belgelerin eklenmesi kısmına yüklemesi gerekiyor.

Daha önce yeni tesis veya tamamlamaya yönelik hibe desteği alan yatırımcı bu etapta niteliği tamamlama olan yatırım konusunda başvuruda bulunursa başvurusunun reddedileceği, yatırımın reddedilme nedenleri arasına eklendi.

Bu Tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış tesisler ile bu Tebliğ kapsamında yapılacak tesislerde ayrıca büyükbaş, küçükbaş, kanatlı yetiştiriciliği işletmelerinde, toplu basınçlı sulama sistemleri için sulama kooperatifleri ve sulama kooperatifleri üst birlikleri yenilenebilir enerji kaynaklarından jeotermal ve biyogazdan ısı ve/veya elektrik üreten tesisler ile güneş ve rüzgâr enerjisinden elektrik üreten tesislerin yapımı hibe kapsamına alındı.

Çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri konusunda müracaatta bulunan yatırımcının kendi adına traktörü, hayvansal üretimi ve hayvansal üretimi ile orantılı yem bitkisi ekilişinin olması kaydıyla silaj ve balya makinesi için başvuruda bulunabileceği belirtildi.

Toplantı yatırımcı adaylarından gelen sorulara cevap verilmesiyle sona erdi.

Editör: TE Bilisim