(Haber: Servet Gökçek) - Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) ve İzzet Baysal Vakfı’nın kurucusu, ismi Bolu’yla özdeşleşmiş değerli hayırsever İzzet Baysal, vefatının 24. yıl dönümünde, kabri başında dualarla anıldı.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gölköy Yerleşkesindeki anıt mezar başında gerçekleştirilen anma törenine, Bolu Valisi Erkan Kılıç, AK Parti Bolu Milletvekili Yüksel Coşkunyürek, CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, İzzet Baysal Vakfı Mütevelli Heyeti Üyeleri, akademisyenler ile idari personel, kamu kurum ve kuruluşlarının bölge ve il müdürleri, ilçe belediye başkanları, siyasi parti ve STK temsilcileri, hayırsever iş adamları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

“SAYGI, ŞÜKRAN VE RAHMETLE ANIYORUM”

Törende ilk konuşmayı yapan Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve İzzet Baysal Vakfı’nın kurucusu, ismi Bolu, hayırseverlik ve cömertlikle özdeşleşmiş değerli hayırsever İzzet Baysal’ı, aramızdan ayrılışının 24’üncü yıl dönümünde saygı, şükran ve rahmetle andığını belirterek;  “İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır” demiş Peygamber Efendimiz. Bu düstur çerçevesinde kültürümüzde, kadim medeniyetimizde hem vakıfların hem vakıf insanların yerleri müstesnadır.

“HAYIRLARLA YÂD EDİLMEK HER İNSANA NASİP OLMAZ”

Her şehre nasip olmayan büyük hayırseverlerimizden, Bolu’nun babası merhum İzzet Baysal’ın hayırseverliği, vefatının üzerinden geçen yıllara rağmen halen bizlere örnek olmaya devam etmektedir. Bir şehrin tarihinde, hafızasında ve yediden yetmişe tüm halkın gönlünde yer edinmek, hayırlarla yâd edilmek her insana nasip olmaz. Ne mutlu ki, bu güzelliklerin hepsi merhum İzzet Baysal’a nasip olmuştur. Onun öncü kişiliği, genç cumhuriyetimizin ilk sanayicilerinden olması yanında, yaptığı yatırımlar ile ülkemizde ilk defa uygulanmış olan, vakıf destekli devlet üniversitesi modeliyle de öncülük yapmış, birçok hayırsever bu modeli benimseyerek ülkemize nice eserler vermiştir.” şeklinde konuştu.

“BİZLERE BIRAKTIĞI MİRASINA SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Üniversitemizin banisi merhum İzzet Baysal’ın, eğitime verdiği önceliği, anaokulu seviyesinden yükseköğretime kadar görmekteyiz. Benim en büyük eserim diyerek haklı gururunu yaşadığı Üniversitemiz, birbirinden değerli hayırseverlerin yaptığı katkılarla büyüyerek ve gelişerek, ülkemizin geleceğine yön verecek gençlerimizi yetiştirme görevine; Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda durmadan devam etmektedir.  Merhum İzzet Baysal’ın eserleri, Bolululara emanet ettiği İzzet Baysal Vakfı aracılığı ile hayır işlerine devam etmektedir. Bizler de Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ailesi olarak, Onun eserlerine sahip çıkmayı ve Onu gelecek nesillere anlatmayı her daim sürdüreceğiz, bizlere bıraktığı mirasına sahip çıkacağız.” İfadelerini kullandı.

“İZZET BAYSAL BÜYÜĞÜMÜZ, HAYATIMA 11 YAŞIMDA GİRDİ”

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, İzzet Baysal’ın adının verildiği okullarda okuduğunu belirterek;  “İzzet Baysal büyüğümüz, benim hayatıma 11 yaşımda girdi. Onun yaptırdığı İzzet Baysal Anadolu Lisesinin ilk mezunlarından birsiyim. Lise diplomamı da rahmetli İzzet Baysal’ın elinden aldım. Orada aldığımız eğitim sayesinde önce iyi bir hukukçu olduk, sonra milletvekili olduk, sonra belediye başkanı olduk. Yani İzzet Baysal’ın yaptırdığı Anadolu Lisesinde okumanın avantajı hayatım boyunca beni başarılı bir sürece ortak etmiş oldu” dedi.

“İZZET BAYSAL BOLULU HER İNSANIN HAYATINA DOKUNDU”

İzzet Baysal’ın Bolu’daki her insanın hayatında dokunduğunu vurgulayan Özcan; “Onun yaptırdığı hastanede oğlumu kucağıma aldım. Sonraki süreçlerde onun yaptırdığı hastanelerden faydalandık, üniversitemizde yüksek lisans deneyimimiz oldu. Yani o zamandan beri hep hayatımızın içerisinde. Sadece benim değil, İzzet Baysal’ın eserlerinden hiç faydalanmamış Bolulu bulamazsınız. Ya çocuğunu anaokulunda okutmuştur, ya onun yaptırdı TIP fakültesi hastanede tedavi olmuştur. Bolu’daki her insanın hayatına dokunan bir büyüğümüzdü. Allah gani gani rahmet eylesin.” İfadelerini kullandı.

“İZZET BAYSAL SEVGİSİ BOLU’DA ARTARAK DEVAM EDİYOR”

Özcan; her geçen yıl İzzet Baysal sevgisinin Bolu’da artığına da işaret ederek; “Kurduğu vakıf onun hayır işlerine aynen devam etti.  Bütün Bolulular da vakfa sahip çıkıyor. Bugün burada 24. kez İzzet Baysal büyüğümüzü anıyoruz. Her geçen yıl İzzet Baysal sevgisi Bolu’da artarak devam ediyor. Bolulular İzzet Baba’mıza her daim sahip çıkmaya, her yıl daha büyük katılımla sahip çıkmaya kararlı görünüyor. Biz hiçbir zaman rahmetliyi unutmayacağız.” Şeklinde konuştu.

“ÜLKEMİZ İÇİN ÇOK BÜYÜK ÖRNEK BİR HAYIRSEVER”

Bolu Valisi Erkan Kılıç, İzzet Baysal’ın hem Bolu hem de Türkiye için büyük bir hayırsever olduğunu vurgulayarak;  “İzzet Baysal aramızdan ayrılalı 24 yıl geçti. Bolu’muz için, ülkemiz için çok büyük örnek bir hayırsever olduğunu biliyoruz. Bolu deyince zaten aklımıza ilk gelen düşünce İzzet Baysal amcamız oluyor. Kendisinin Bolu’ya başta eğitim ve sağlık olmak üzere çok değişik alanlarda yapmış olduğu eserlerle, bırakmış olduğu vakıf tarafından yapılan eserlerle ülkemizin geleceğine ne büyük katkıda bulunduğu ve Bolu’nun bu günlere gelmesinde ve geleceğinin daha aydınlık olmasında çok büyük emeği var. Onun hayırseverliğinin, yardımseverliğin adı var. Bundan dolayı Bolulu olarak, ben de Bolu Valisi olarak kendimi çok şanslı görüyorum. Sizler de kendinizi çok şanslı görüyorsunuzdur.” Diye belirtti.

“İZZET BAYSAL BABAMIZIN ADI BOLU’NUN HER YERİNDE”                    

Kılıç, İzzet Baysal’ın eğitim ve sağlık alanında Bolu’nun her yerindeki eserlerinin varlığından bahsederek; “Geleceğin teminatı gençlerin yetişmesi anlamında Bolu’daki bu eğitim mekânlarının ve insanlarının sağlıklı olarak büyümesi anlamında sağlık tesisleri başta olmak üzere her tarafta İzzet Baysal babamızın adını, ismini, eserlerini görüyoruz. Bununla da biz gurur duyuyoruz. İçerisinde bulunduğumuz bu kampüste biliyorsunuz, Abant İzzet Baysal Üniversitesi onun tarafından kuruldu ve Devlet’imize emanet edildi ve Devlet’imiz tarafından bu üniversite siz gençlerin hizmetinde. Bu ülkeye binlerce mühendis, doktor, öğretmen ve adını sayamayacağımız bir sürü meslek mensubunun kazanılmasına sebebiyet verdi.

Bu hayırseverlik yolu da kendisi öldükten sonra vakıf tarafından halen devam ediyor. Vakfın da başkanı Ahmet Baysal amcamız ve aynı zamanda çok değerli mütevelli heyeti var. Onlar da İzzet Baysal’dan almış oldukları bu hayırseverlik ruhuyla Bolu’ya, ülkemize hizmet etmeye devam ediyorlar. Kendisini rahmetle, saygıyla, minnetle anıyorum. Bizler Bolulular olarak hiçbir zaman kendisini unutmayacağız. Mekânı cennet olsun” dedi.

BOLU MÜFTÜSÜ DEMİRTAŞ, HATİM DUASI OKUDU

Konuşmaların Bolu Müftüsü Hüseyin Demirtaş tarafından İzzet Baysal’a ithafen okunan Hatm-i Şeriflerin duası yapıldı. Anma töreni Baysal’ın kabrine çiçek bırakılmasıyla sona erdi.

Editör: Ebru Buket EKE