(Haber: Emrah Sağıt) Bolu'nun tarım merkezi olan Büyüksu Deresi'nde yaşanan çevre felaketi sorunu, Bolu İl Genel Meclisine taşındı. Meclis üyelerinin çözüm öneresi sunduğu önerge oy birliğiyle kabul edildi.
Bolu Büyüksu deresindeki oluşan kirlilik, köylülerin hayatını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Yaşanılan bu problemden dolayı doğada bulunan hayvanlar sudan içemez oldu.
Aynı zamanda köyde tarım faaliyetleri aksamaya uğradı. Bolu İl Genel Meclisi Temmuz ayı toplantı gündemine taşınılan Büyüksu deresinin kirliliği Meclis Başkanı Ekrem Çetinkaya tarafından meclise sunuldu.
Mudurnu AK Parti Meclis Üyesi aynı zamanda Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Vedat Özkan konuyla alakalı sunduğu komisyon raporunu meclise sundu.
Büyük su deresi neden kirli?
Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Vedat Özkan büyüksu deresinde kirliliğin nedenlerini açıklayarak; “Büyüksu deresinin geçtiği güzergah boyunca yer alan sanayi tesislerinden kaynaklanan atık suları, yerleşim yerlerinden kolektör hattına bağlandığı halde, kolektör hattındaki sızıntı ve kaçaklar, tarım alanlarında kullanılan kimyasal ve hayvansal gübrelerin yağmur sularıyla karışarak dereye akması, kontrolsüz şekilde, dere kenarına veya dereye atılan atıklar, entegre tesislerden ve OSB’den gelen endüstriyel-kimyasal atıklar, Abant ve yol üzeri tesislerden gelen atıklar” dedi.
“Su canlıları olumsuz etkileniyor”
Özkan, büyüksu deresinde yaşanan kirliliğin su canlıları başta olmak üzere birçok alanda olumsuz etkileri olduğunun altını çizerek; “Büyüksu deresindeki kirlilik su canlılarının yaşam alanlarını olumsuz etkilemekte, kirlilik nedeniyle dere suyunun çevresindeki içme suyu ve tarımsal sulama nedeniyle verimin düşmesine ve sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Yabani hayvan ve evcil hayvanların sağlığını olumsuz yönde etkilemekte, kirliliğin oluşturduğu çökelmelerden kaynaklı dere yatağını ve barajlara zarar veriyor” ifadelerini kullandı.
Özkan, çözüm önerilerini sıraladı
Özkan son olarak İl Genel Meclisi üyelerine, çözüm önerilerini sunarak; “Organize Sanayi Bölgesi ve fabrikaların arıtma tesislerinin kurulması, entegre tesislerin ön arıtma tesislerini kurulması, mevcut olan kanalizasyon hatlarının iyileştirilmesi, bölge halkı ve sanayi tesisleri su kirliliği konusunda bilinçlendirilmesi, çevre dostu tarım yöntemlerinin teşvik edilmesi, büyüksu deresine gelen kollektör hatların iyileştirilmesi, mevcut arıtma tesisinin kapasitesinin artırılması ya da ilave tesis planlanarak tesis edilmesi, arıtma tesisinin verimli çalışabilmesi için, şehirde bulunan yağmur suyu hatlarıyla kanalizasyon hatlarının birbirinden ayrılması, büyüksu deresini besleyen Gölköy barajından yeterli miktarda can suyu bırakılması, mahalle ve köy muhtarlarımız ile çiftçilere yönelik su kirliliğinin zararları noktasında eğitim ve farkındalık çalışmaları yapılması, il içerisindeki endüstriyel atık su deşarj noktalarında olması gereken sürekli atıksu izleme sistemleri ile can suyu izleme sistemlerinin kurulması” şeklinde konuştu.
Çevre ve Sağlık Komisyonu’nun sunduğu rapor Meclis üyeleri tarafından oy birliğiyle kabul edildi.