Bolu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından zamansız çıkartılan çöplerle mücadele etmek amacıyla ‘çöp ambulansı’ adlı bir uygulama başlatıldı.

Bundan sonra, zamansız çıkartılan ve kirliliğe neden olan çöpler ihbar gelmesi durumunda kısa süre içinde çöp ambulansları ile bulundukları yerden alınacak.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Bolu Belediye Başkanlığı Sözcüsü Rasim Özdemir, “Türkiye’de eşi benzeri olmayan bir sistemi geliştirdik. Çöp ambulansı adını koyduk.” dedi.

MEHMET FATİH YALINIZ

Bolu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğünün araç filosuna yeni katılan iki adet çöp ambulansı Demokrasi Meydanında basın mensuplarına tanıtıldı.

Buradaki etkinlikte basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bolu Belediye Başkanlığı Sözcüsü Rasim Özdemir, zamansız şekilde çıkartılan çöplerle mücadele etmek için böyle bir uygulama başlatıldığına dikkat çekti. Özdemir, “Göreve gelir gelmez Bolu’nun en önemli sorunlarından bir tanesi olan çöp sorunuydu. Hem sabote ediliyorduk hem de sistemsel anlamda araç anlamında sıkıntılarımız vardı. Daha sonra insanları bilinçlendirme adına sıkıntılarımız vardı. ‘Yerden bir kere çöp alan, bir daha yere çöp atmaz’ sloganıyla başlattığımız kampanya amacına ulaştı. Bu kampanyayı başlatırken bir yıl içinde Bolu’nun Türkiye’nin en temiz şehri olacağını Başkanımız söylemişti. Ve bu konuda hareket etmeye başladık. Bugün burada bulunmamızın nedeni, şehrimizde bilindiği gibi sosyal medyaya da yansıyor, zamansız çıkartılan çöpler var. Akşam bizim temizlik araçlarımız çöpleri topluyor. Fakat sabah o mahallede o konteynerlerin olduğu bölgede mesela birisi taşınıyor. Bu taşınma sebebiyle konteynerler hemen doluyor. Bu sebepten dolayı da bize eleştiriler geliyor. ‘Neden çöpler toplanmıyor?’ şeklinde eleştiriler geliyordu. Biz de bu konuda çalışmalar yapalım derken, Türkiye’de eşi benzeri olmayan bir sistemi geliştirdik. Çöp ambulansı adını koyduk. Ambulans adını koymamızın sebebi de aciliyetini belirtmek. Biz gün içinde zamansız bir şekilde, çeşitli sebeplerle çıkartılan çöpleri temizlemek amacıyla iki tane aracımızı çöp ambulansına dönüştürdük. Araçlardan bir tanesi hidrolik bir tanesi damperli sistem ile çalışıyor. Şehrin kuzeyinde ve güneyinde gün içinde sabah 6’dan akşam 21’e kadar bu araçlarımız hizmet verecekler. 444 2658’e gelen ihbarları değerlendirecekler. Onun haricinde de hiç durmayacaklar. Yani hem şehrimizin güneyinde hem şehrimizin güneyinde devamlı hizmet verecekler, dolanacaklar, gördükleri çöpleri temizleyecekler. Bu şekilde hizmet verecekler. Gördükleri çöpleri temizleyecekler bu şekilde, ‘Türkiye’nin en temiz şehri Bolu olacak’ vaadimizde bulunduğumuz gibi bir sistemi daha hizmete soktuk. Ama tabi bununla da bitmeyecek. Hem kampanyalarımız devam edecek hem de bu ayın sonu itibariyle tekrardan temizlik araç filomuza yeni araçlar katacağız. Sonbahar-kış ayıyla birlikte vaat ettiğimizden daha önce şehrimizi temizleyeceğimize inanıyoruz.” diye konuştu.

“Zamansız çıkartılan çöpler için bunu geliştirdik”

İki ambulansın da zamansız çıkartılan çöplerle mücadele etmek için hizmete başladığını söyleyen Özdemir, “Göreve geldiğimiz ilk günle bugün arasında çok fark var. hem temizlik kampanyası başlatmamız hem de insanlarımızın bilinçlenmesi ile artık sorun kalmadığını görüyoruz. İlk günler çok şikayetler geliyordu, şimdi gelmiyor. Şehir toparlandı, temizlik anlamında biz bu şehir toparladığımızı ve bu sistemi geliştirdiğimizi ve başardığımızı düşünüyoruz. Bu iki ambulansın amacı zamansız bir şekilde çıkartılan çöpleri toplamak. Bizim gün içinde toplama saatlerimiz belli. Bunu da insanların çöp çıkarma zamanlarına ve günlerine göre belirliyoruz. Bunun dışında ekstra durumlar oluyor. Biz zamansız çıkan durumlar için bunu geliştirdik. Aynı zamanda da çöp konteynerin yanına koyabiliyorlar, içine atmıyorlar, bununla ilgili bilinçlendirme çalışmalarımız devam edecek. Bunlar da ihbar geldiği anda ambulans araçlarımız gelecek ve o çöpü oradan kaldıracaklar.” dedi.

Editör: TE Bilisim