Deprem bölgesindeki kurtarma ve hasar tespit çalışmalarına katılan İnşaat Mühendisi Ekrem Çetinkaya, Bolu ile bölgeyi karşılaştırarak, “Bizim burada dikkat ettiğimiz etriye aralıklarıdır, kancalarıdır vesairedir, birçok konuda, özellikle yıkılan binalarda eksikler olduğunu gördük. Erzin’deydik, ‘Kaçak yapıya müsaade edilmedi’ diye bir beyanat var ama vatandaş yapmış. Bolu insanının Devlet’e olan saygısından fazla kaçak yapılaşma göremezsiniz” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke

İnşaat Mühendisi Ekrem Çetinkaya, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, Bolu’da yola çıkarak yıkım yaşanan bölgeye, kurtarma çalışmaları için gitti. Uzun süre bölgede ekiplere destek veren Çetinkaya, mesleği aracılığıyla da yapılarda inceleme yapma imkânı buldu.

Bölgeye kurtarma ekipmanları götürdüklerini aktaran Çetinkaya, “İlk gidişimiz arama – kurtarmaya destek verebilmek adınaydı. Buradan arkadaşlarımızın da destekleriyle jeneratördür, hiltidir, bir takım kurtarma cihazlarını da yanımızda götürerek gittik. Tabi açık konuşmak gerekirse, mesleğim icabı iki kat daha özveriyle gittim. Sonuçta bu, genç mühendisler için hızlandırılmış tecrübe yüklemesidir. Hem tecrübe kazanmak anlamında hem de destek olabilmek anlamında gittik” dedi.

“EKSİKLER OLDUĞUNU GÖRDÜK”

Çalışmaları sırasında, Bolu ve Hatay’ı karşılaştırma imkanı olduğunu belirten Çetinkaya, “Hatay ile Bolu’yu kıyasladığımız zaman biz şunları gördük ya da kendi adıma konuşayım, denetim hizmetinin eksikliğini ben hissetim orada. Bizim burada dikkat ettiğimiz etriye aralıklarıdır, kancalarıdır vesairedir, birçok konunun, özellikle yıkılan binalarda, eksikler olduğunu gördük” ifadelerini kullandı.

“KOYDUĞUMUZ FAZLALIKLARIN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNU GÖRMÜŞ OLDUK”

Çetinkaya, Bolu’da uygulanan yönetmelikte, diğer illerdeki yönetmeliklere göre farklılıklar olduğunu belirterek, “Bolu’da mühendislik mesleği hep ön plandaydı.  Baktığınız zaman farklı ideolojilerde insanlar vardır ama hepsi inşaat mühendisidir ve hepsi memleketi için çalışır. Bu manada 99 Depremi’nde de abilerimizin bizlere kazandırdıklarını, çok fazla hasar almayan Bolu’da biz gördük. Bir takım yönetmelik üzerine, bir takım özel kurallar getirdik ve bunları uyguladık. O bölgedeki yıkılan binalarda da içimizden hissettik ya da görünüş bize bunu hissettirdi, koyduğumuz fazlalıkların ne kadar önemli olduğunu görmüş olduk” ifadelerini kullandı.

“BOLU’DA BUNU DA GÖREMEZSİNİZ”

Bolulu vatandaşların, kurallara uyduğuna dikkat çeken Çetinkaya, “İkinci aşamada hasar tespit çalışmaları için ben gittim. O aşamada daha fazla gördük. Hatay Erzin’deydik, ‘Kaçak yapıya müsaade edilmedi’ diye bir beyanat var ama vatandaş yapmış. Bolu’da bunu da göremezsiniz. Bolu insanının Devlet’e olan saygısından fazla kaçak yapılaşma göremezsiniz. Yani bu manada biz Bolu olarak iyiyiz, bu iyi olmayı inşaat mühendislerine borçluyuz” diye konuştu.

Editör: Ahmet İshak GÜLEN