Açık havada maske zorunluluğu ile kurum ve kuruluşlara girişte HES kodu zorunluluğu kaldırıldı. Biz de vatandaşlara alınan karar hakkında ne düşündüklerini sorduk.  Peki, Bolulular zorunluluk olmamasına rağmen açık alanlarda maske kullanmaya devam edecek mi?

Haber: Ebru Buket Dönmez – Oğuzhan Eke

Uzun süredir devam eden salgın mücadelesinde yeni bir dönem başladı. İki yıl önce ilk koronavirüs vakasının açıklandığı 11 Mart’ın yıldönümüne günler kala Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dikkat çekici bir karar açıkladı. Yoğun uğraşlar sonucu farkındalığı oluşturularak takılması sağlanan maskeler artık açık alanlarda zorunlu değil. Yeterli havalandırma ve mesafenin olmadığı kapalı alanlar ile toplu ulaşım araçları, uçak, otobüs, sinema, sağlık kuruluşları ve okullarda ise maske kullanımı hala zorunlu. Öte yandan, kurum ve kuruşlara girişte uygulanan HES kodu zorunluluğu da kaldırıldı.

Alınan kararı doğru bulan vatandaşlar da oldu yanlış bulan da… Kimi zorunluluğun kaldırılmasıyla virüsün yayılmasında artış olabileceğini kimi de tam tersi hiçbir sıkıntı çıkarmayacağını düşündüğünü söyledi. Kendini korumaya devam edeceklerini ve yanlarında maske bulunduracaklarını ifade eden vatandaşlar genel olarak açık alanda maske tercih etmeyeceğini, kapalı alanlarda ise maske takmaya devam edilmesinden yana olduklarını vurguladı.

“KENDİMİ KORUMAYI DÜŞÜNÜYORUM”

Erol Akkaya, “Herkese göre değişken bir durum tabi. Virüs şu an yayılmaya devam ediyor mu etmiyor mu vaka sayısından tam emin değilim ama insanlar kendini koruduğu müddetçe maskenin de pek bir önemi yok aslında. Umarım herkes için hayırlısı olmuştur. Ben kendimi korumayı, muhafaza etmeyi düşünüyorum. Çünkü hastalık ölümle sonuçlanıyor. Herkes kendinin bilincinde olmalı diye düşünüyorum. Risksiz insanların şu an nasıl belirleneceğini bilmiyorum ama HES Kodu’nun kaldırılmasının biraz yanlış olduğunu düşünüyorum. Herkes aynı ortama girip çıkıyor, riskli bir insanı nasıl tespit edecekler?” diye konuştu.

“AÇIK HAVADA GEREK OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM”

Özlem Mete, HES kodu sisteminin güzel olduğunu fakat bazı mantık hataları olduğunu vurgulayarak, “Aşı yeterince her yere gitmişse, şu an koronayı atlatanlar kadar panikte de değiliz. O kadar ağır atlatıldığını da düşünmüyorum. Artık çok daha bilgi sahibiyiz. En azından açık havada maskeye gerek olduğunu düşünmüyorum. Bence çok olumlu bir şey bu. Aslında HES Kodu’nun çok bir faydası olmuyordu. Zaten aile içerisinde alabiliyorlardı. Sınırsız yapıyorlardı, sınırsız HES Kodu olmasına rağmen girebiliyorlardı. Aslında sistem güzeldi ama çeşitli mantık hataları vardı. Kaldırılmasını mantıklı buluyorum. Bir kere atlattım, zor oldu. Kullanmaya devam ederim herhalde, eskisi kadar sık olmaz. Yazın özellikle kullanmam herhalde tabi kapalı yerlerde kullanmaya devam ederim ben de” şeklinde konuştu.

“TÜMDEN KALDIRILMASI GEREKİYOR”

Maske kullanmakta zorlandığını ve bundan dolayı kararı doğru bulduğunu dile getiren Diyar Demir, “İyi oldu bence. En doğrusu buydu bence.  Nefes darlığı var bende, onun için gayet iyi oldu.  Korunmaya devam ediyoruz da şüphe duyuyoruz kendimizden. Şu an biraz grip var bende. O yüzden şüphe duyduğum için takmak zorundayım. Bir de az önce bankadan çıktım onun için taktım. Orada da kaldırılması gerekiyor aslında. Onun için bence gayet iyi oldu. Bunun tümünden kaldırılması gerekiyor. HES Kodu zorunluluğu normal bence. Tüm insanların korunması için onun yapıyorlar, bence gayet iyi” sözlerine yer verdi.

“HASTALIK YENİDEN YAYILIR”

Maske zorunluluğunun kaldırılmasının iyi bir karar olmadığını söyleyen Selahattin Koç, “Ben her gün takıyorum, isteyen kaldırır, isteyen kaldırmaz. İyi bir karar değil, hastalık yeniden yayılır. Ben takacağım. HES Kodu da kaldırılmış. Valla serbestçe girer çıkarsın, başka ne yapacaksın. Hastalık artar”  ifadelerini kullandı.

“MUTLAKA YANIMDA BULUNDURURUM MASKEMİ”

Medine Çetin, karardan henüz haberi olmadığını belirterek; “Kaldırıldı mı şu anda? İyi olmuş. Güzel bir şey, açık havada iyi bir şey, kapalı ortamda maske olması lazım. Ben mutlaka yanımda bulunduracağım maskemi. Aniden bir yere girersem maske mi arayacağım? HES Kodu’nun kaldırıldığı da iyi olmuş. Ben onu beceremiyordum zaten” dedi.

“TAKMAYACAĞIM ARTIK”

Havalandırma olmayan yerlerde maske takılmasını öneren Tahsin İraz, “Çok iyi oldu ya. Alınan karardan biz memnunuz şu anlık. Takmayacağım artık. Takip olması şart ama HES Kodu sorulmasa da olabilir. Hastalıkta normale döndük inşallah. Kapalı, havalandırma olmayan yerlerde maske takılsın. Ama açık havada gerek yok bence. Duruma göre ayarlamak lazım” diye konuştu.

“AÇIK ALANDA GEREK YOK MASKEYE”

Yurtdışında çalıştığı için uygulanan şartları gözlemleyerek ülkemiz ile karşılaştıran Fikret Abacı, “Ben yurt dışında çalışıyorum devamlı. Biz burada maske takarken, yurt dışında maske takılmıyordu açık alanda. Sadece kapalı alanlarda takılıyordu. Şimdi yurt dışındakinin uygulaması bizim burada da uygulanmış oldu. Sevindirici bir olay yani. Açık alanda gerek yok maskeye” ifadelerine yer verdi.

“MÜMKÜN OLDUĞUNCA TAKACAĞIM”

Maske kullanılmasından yana olan bir vatandaş, “Soğukta kullanmak iyidir. Ben kullanılması taraftarıyım. Hem grip olarak hem de diğer hastalıklar olarak yayılmasını engeller. Mümkün olduğunca takacağım. Bazen rahatsız ediyor ama takacağım. HES Kodu’nun kaldırılması iyi. Zaten girmek isteyen her zaman giriyor. İnsanlar uyum sağlıyor, yeni versiyonlar çıkmazsa” şeklinde konuştu.

Bir başka vatandaş ise “Kaldırılmaması lazım aslında. Ben takmaya devam edeceğim. Kararı yanlış buldum” dedi.

Editör: TE Bilisim