(HABER: YASİN CELAL TORUN) - “Ekosistem Odaklı Gıda Üretiminin Teşvik Edilmesi Yoluyla Agroekolojik (Ekolojik Tarım) Yönetim Sisteminin Geliştirilmesi" Projesi kapsamında Seben ve Yeniçağa İlçelerinde güz ekim döneminde ekimi yapılacak hububat alanlarında inceleme yapıldı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) olarak Küresel Çevre Fonu tarafından finanse edilen, Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliği içerisinde hayata geçirilen “Ekosistem Odaklı Gıda Üretiminin Teşvik Edilmesi Yoluyla Agroekolojik (Ekolojik Tarım) Yönetim Sisteminin Geliştirilmesi" Projesi kapsamında Seben ve Yeniçağa İlçelerinde güz ekim döneminde ekimi yapılacak hububat alanlarında inceleme ve karar çalışmaları sonlandı.

Çevre odaklı üretim sisteminin Türkiye’de rol modeli olması planlanan projede saha çalışmalarının ilk etabı öncesi İl Tarım ve Orman Müdürü Zekeriya Ar başkanlığında toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıya Tarla Bitkileri Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Hümeyra Yaman, FAO Tarım Uzmanı Fazıl Düşünceli ve beraberindekiler katıldı.

Toplantıda FAO ekibi tarafından projenin amaçları ve sonuçları hakkında değerlendirme ve istişare gerçekleştirildi.

Saha ziyaretinde demonstrasyon yapılacak alanlar noktasal olarak belirlenirken, toprak analiz sonuçlarına göre ekimi yapılacak uygun cinsler için son kararlar verildi. Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğünden gelen uzman ekip ekilecek ilk tohumlar için son kararlarını verdi.

Proje ile küçük ölçekli tarımsal işletmelerin güçlendirilmesi, doğal kaynakların korunmasına yönelik ekolojik tarımsal üretim yöntemlerinin yaygınlaştırılması ve yerel tarımsal ürünlerin güçlendirilmesi amaçlanıyor.

Editör: Servet GÖKÇEK