“Evimin altından ya da yakınında fay hattı geçiyor mu?” sorusu, meydana gelen depremlerin ardından merak edilen konular arasında yer aldı.

HABER: ASLI AKIŞ

Düzce’nin Gölyaka ilçesinde sabah saat 04:08’de 5.9 büyüklüğünde meydana gelen deprem, başta Bolu olmak üzere İstanbul, Sakarya, Ankara, Kocaeli, Kütahya, Bilecik, Bursa ve İzmir’de hissedildi. Deprem nedeniyle büyük panik yaşanırken vatandaşlar yaşadıkları bölgede fay hattı olup olmadığı araştırmaya başladı.

Peki, evimizin altından fay hattı geçip geçmediğini nasıl öğrenebiliriz? Fay hattı sorgulaması nasıl yapılır?

Evlerinin yakınından ya da altından fay hattı geçip geçmediğini merak eden vatandaşlar, AFAD tarafından hizmete sunulan Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması üzerinden ve Maden Tetkik Arama’nın (MTA) haritasından sorgulama yaparak öğrenebilirler.

E-DEVLET FAY HATTI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Evinizin altından fay hattı geçip geçmediğini sorgulamak için, e-Devlet ekranından AFAD'ın hizmeti olan Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması üzerinden kolayca fay hattı sorgulama yapabilirsiniz.

Ayrıca, MTA’nın http://www.mta.gov.tr/v3.0/  linki üzerinden de sisteme giriş yapılabilmektedir.

MTA DEPREM FAY HATTI SORGULAMASI NASIL YAPILIR?

MTA'nın sayfasına girdikten sonra, yer bilimleri portalına tıklayıp, çıkan harita üzerinden konuma girmek gerekmektedir. Haritadan konum girildikten sonra, faylar kısmını girip detaylara bakılabilmekte.

Sayfanın sol alt köşesinden ise ''son depremleri'' görmek mümkündür. . Sayfanın sağ üst kısmından ise son 24 saat, 7 gün ve 30 gün yazan kutucuklara tıklayarak ayrıntılı olarak depremleri görmek de mümkündür.

Editör: TE Bilisim