Gelincik Hanımeli Kadın Kooperatifinin kurduğu lavanta bahçesi fotoğraf çektirmek isteyenlerin uğrak noktası oldu. Ziyaretçiler, lavanta bahçesinin yanındaki organik tarım serasından da domates ve salatalıklarını topluyor.

Özel Haber: Oğuzhan Eke

Bolu’nun Merkez ilçesine bağlı Demirciler Köyü’nde, köy kadınları tarafından Gelincik Hanımeli Kadın Kooperatifi kuruldu. Hemşire Emine Özdoğan’ın liderlik ettiği Gelincik Hanımeli Kadın Kooperatifi, ‘Toprağa İz Bırakan Kadınlar Programı’ gibi ulusal alanda gerçekleştirilen birçok etkinliğe katılma fırsatı buldu. Köydeki kadınlar için çeşitli projeleri hayata geçiren kadın kooperatifi, lavanta bahçesi kurdu. 2 dönümlük arazide kurulan lavanta bahçesine okullar gezi düzenliyor. Köye gelen aileler, lavanta bahçesinde fotoğraf ve video çekebiliyor. Mor renkleriyle ziyaretçileri kendisine bağlayan lavanta bahçesine ve kooperatife ilişkin Kooperatif Başkanı Emine Özdoğan bilgi verdi.

“6 TANE SERA BİR DE LAVANTA BAHÇESİ YAPTIK”

Kooperatifin çalışmalarını anlatan Özdoğan, “17 Şubat 2020 yılında muhtarımızın ‘Bir kadın kooperatifi kuralım mı?’ demesiyle başladı bütün serüven ve biz 50 kadın, hep birlikte bir kadın kooperatifi kurduk. Köyümüzün sosyal tesisinde, köy muhtarlığının tencerelerinde reçel kaynatarak çalışmalarımıza başladık. Emiğimizi, birliğimizi, gücümüzü hepsini birbirine katarak, çalışmalarımızı yaparken bir de proje yürüttük. ‘Kadının Emeği Birliği’ projesi dedik. Bu projeyle de 20 yıldan beri atıl durumda bulunan köyümüzün ilköğretim okulunun tadilatını yaptırdık ve şu anda burada yöresel yemekler kır lokantası açtık. Hem yöresel yemeklerimizi sunuyoruz halkımıza, aynı zamanda kahvaltılarımızı veriyoruz. Bir üretim atölyesi yaptık bu projeyle, 6 tane sera bir de lavanta bahçesi yaptık” dedi.

“2 DÖNÜMLÜK BİR ARAZİDE BAŞLANGIÇ YAPTIK”

Lavanta bahçesinin, gerçekleştirilen bir gezi sonrasında hayata geçirildiğini aktaran Özdoğan, “Kuyucak Köyü’ne bir tur düzenlemiştik. Orada gördüm, neden Bolu’da da olmasın diyerek hemen 2 dönümlük bir arazide başlangıç yaptık. İnşallah ilerleyen zamanlarda başka komşularımız da yine tıbbi aromatik bitkileri ekerler. Nane, kekik ve başka lavanta bahçeleri olur ve biz mis kokulu bir demirciler köyü olabiliriz diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“LAVANTA KOLONYASI, LAVANTA SABUNU YAPIYORUZ”

Özdoğan, lavantaları farklı şekillerde kullandıklarını belirterek, “Lavantaların kurusunda kese yapıyoruz. Şu anda hem lavanta kolonyası yapıyoruz, lavanta sabunu yapıyoruz ve bu şekilde… Demetlerimiz var, lavanta demetleri. Dolayısıyla herkes bunlara rahatlıkla ulaşabiliyor. Henüz çok aşırı büyük olmamasına rağmen, çok güzel bir talep var. Herkes buraya, lavanta bahçesine fotoğraf çekimine geliyor” diye konuştu.

ZİYARETÇİLER KENDİ SEBZELERİNİ TOPLUYOR

Öte yandan, lavanta bahçesinin yanında organik sebzelerin yetiştirildiği sera kuruldu. Lavanta bahçesini ziyaret edenler, sera içerisinde istedikleri sebzeleri toplama fırsatı buluyor. Özdoğan, tarım konusunda eğitim aldıklarını ifade ederek, şu şekilde konuştu:

“Kendi salatalığını, domatesini, fasulyesini herkes kendisi topluyor ve alıp evine götürebiliyor tabii ki…  Biz Bolu Gelincik Hanımeli olarak 2 yıl boyunca akşamları eğitim aldık. 80 saat kooperatifçilik eğitimi, 130 saat girişimcilik eğitimi, 130 saat seracılık eğitimi, 70 saat etkili sunum ve pazarlama teknikleri, 216 saat gıda hijyeni, 216 saat aşçılık kursu aldık. İyi tarım uygulamaları belgelerini ve sertifikalarını aldık. Dolayısıyla Bolu’da iyi tarım sertifikası olan tek çiftçi, yine Bolu Gelincik Hanımeli ve rahatlıkla güvenle, herkes ürünlerimizi alabilir. Her şeyimizi tarım il müdürlüğüyle iş birliği yaparak, onların verdiği reçetelere uyarak ilaçlamalarımızı yapıyoruz.”

IMG_1968IMG_1971IMG_1933IMG_1944IMG_1928IMG_1966IMG_1964IMG_1949IMG_1922IMG_1905

Editör: Oğuzhan EKE