TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilcisi Cem Kösemeci, COVID-19 pandemisi ile mücadele sürecinde pazar yerleri ile ilgili görüşlerimizi içeren bir paylaşımda bulundu. Kösemeci,  kamu kurum/kuruluşları ile paylaştığımız çalışmaları aktardı.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilcisi Cem Kösemeci, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilciliği olarak COVID 19 pandemisine karşı vatandaşları korumak, hastalığın yayılmasını engellemek ve buradan geçimini sağlayan pazarcı esnafının mağduriyetini gidermek amacıyla pazar yerlerinde alınması gereken önlem ve önerileri kamuoyu ile paylaştı.

Cem Kösemci; “Yaşadığımız bu zor günlerde, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilciliği olarak üzerimize düşen toplumsal sorumluluğu yerine getirmeye; başta Bolu Valiliği ve il/ilçe belediyeleri olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları ve ilgili sivil toplum kuruluşları ile işbirliğine hazır olduğumuzu basın ve kamuoyuna saygıyla duyururuz.

1- Pazarcı esnafı ve tezgah sayısı baz alınarak pazarların gün sayılarının arttırılması (Satıcıların tezgah sırasına göre birer atlayarak iki güne dağılmaları gibi) veya fiziki şartların müsait olması durumunda mevcutalana yayılarak tezgah aralarının 3 metre olacak şekilde düzenlenmesi yapılmalıdır.

2- Yüz yüze karşılaşmayı azaltmak ve girişi kontrol etmek amacıyla giriş ve çıkış kapısı ayrılarak tek yön uygulaması yapılmalıdır. Ayrıca pazar yerinin metrekaresi ile orantılı olarak belirli sayıda vatandaşın içeri alınması sağlanmalıdır.

3- Yetkililerin gözetiminde pazarcı esnafı tarafından hijyen koşullarına dikkat edilerek ön paketlenmiş ve tartılmış ürün teslimine yönelik bir düzenleme ile alışveriş ve temas süresi mümkün olduğunca kısıtlanmalıdır. Yıkanması mümkün olmayan (et ve süt ürünleri, baharat, ekmek, kuruyemiş, salça vb.) yiyeceklerin ambalajsız satışı yasaklanmalıdır. Ayrıca, meyve ve sebzelerin dilimlenerek veya soyularak satışının yapılmasına izin verilmemelidir.

4- Pazar yerlerine temiz su için seyyar musluk ve lavabolar yerleştirilmesi suretiyle el yıkama olanakları sağlanmalıdır. Pazarcı esnafı, normalde 20 saniye olan el yıkama süresini 40 saniyeye çıkarmalı, maske ve eldiven kullanmalıdır.

5- Pazar yerlerinin girişlerinde ve pazar alanlarında  ''Mesafeni koru'', ''Alışverişini yap ve evine dön'' vb. mesajlar verilebilir.

6- Pazarlarda gıda ve temizlik maddelerinin dışında herhangi bir ürünün (tekstil, züccaciye, oyuncak vb.) satılmasına izin verilmemelidir.

7- Zabıta denetimleri bu süreçte sıklaştırılmalı ve Gıda Mühendisleri eşliğinde sıkı denetim yapılmalıdır.

8- Pazar girişinde yoğunluk oluşturmayacak şekilde pazara gelen vatandaşların vücut sıcaklıklarının ölçülmesi sağlanmalıdır.

9- Giriş ve çıkışlara ve pazar yerinin belli bölgelerine el dezenfektanları konulmalı, pazar esnafına maske ve eldiven dağıtımı yapılmalıdır.

10- Balık tezgahlarında ahşap kullanımı önlenmeli, serginin üzeri açık olmamalı ve kullanılan buzlar içilebilir nitelikte sulardan yapılmış olmalıdır.

11- Pazar (alışveriş süresi) bittikten sonra pazar yerinin temizlik ve dezenfeksiyonu için gerekli tedbirler arttırılmalıdır.

12- Nakit para kullanımı yerine temassız kartların kullanımının tercih edilmesi sağlanmalı, ancak nakit para kullanımının tercih edilmesine karşın, her tezgahta biri ürünlerle biri ödemelerle ilgilenecek en az iki kişi olmalıdır.

13- Pazar esnafının sağlık durumları satış öncesi kontrol edilmeli; ateşi olan, öksüren, vb. Pazar esnafının sağlık durumları satış öncesi kontrol edilmeli; ateşi olan, öksüren, vb. pazarcının satış yapmasına izin verilmemelidir.

14- Alışverişlerini tamamlayarak evlerine dönen vatandaşlarımız pazar arabalarını mümkünse arak evlerine dönen vatandaşlarımız pazar arabalarını mümkünse dışarıda bırakmalı ve poşetlere temas ettikten sonra mutlaka el hijyenini sağlamalıdır.” İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim