Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici, yapılacak olan LGS sınavı ile alakalı bir basın açıklaması yaptı. Gezici, Sınavın uygulanması durumunda sağlıkları ile ilgili risk oluşacağını ifade etti.

Bir Milyonun üzerinde öğrencinin gireceği Liselere Geçiş Sınavı öncesinde bir basın açıklaması yapan  Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici, oluşabilecek sorunların milyonları etkileyeceğini dile getirdi. Gezici açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“Dünyada ve ülkemizde 3 ayı aşkın süredir covid 19 salgınıyla bir mücadele yürütülüyor.  Sürecin en başından beri iktidarın mücadele yöntemi ve aldığı kararlar, halkın ve emekçilerin başta sağlık hakkı olmak üzere emeğin hakkından yana olmadığını ve doğal olarak da karar alma süreçlerinde konunun  muhataplarının  görüş ve önerilerinin dikkate alınmadığı , ortak aklımıza başvurulmadığını hep birlikte yaşadık, gördük.

4 Mayıs 2020 tarihinde yapılan kabine toplantısı sonrasında da LGS ve YKS’nin Haziran ayında yapılacağının açıklanması ile birlikte konudan doğrudan etkilenen öğrenci, veli ve eğitim emekçilerinin haklı olarak tepkisi yükseldi. Sınavın uygulanması durumunda sağlıkları ile ilgili risk oluşacağını düşünen milyonlarca öğrenci, eğitim ve bilim emekçisi, günlerce, haftalarca kararı alan siyasi iktidara oluşabilecek sorunları ve sonuçlarını anlatmaya çalıştık. Eğitimde yaşanan eşitsizliklerin daha da derinleştiği , uzaktan eğitim sürecinde, uzatan eğitime erişim  imkanı  ve araçları olmayan  yüz binlerce yoksul emekçi çocukları için derinleşen  bu eşitsizliklerin  eğitim hakkı ihlali olduğunu  ifade ettik. Tüm bu çabalara rağmen, başta alınan kararlardan etkilenen kesimler olmak üzere, eğitimcilerin, ailelerin, bilim insanlarının ortaya koyduğu tüm düşünce, öneri, eleştiri ve talepler siyasi iktidar tarafından dikkate alınmamıştır.

İçinde bulunduğumuz öğretim yılında LGS’ye  yaklaşık  1,670 bin  öğrencinin girmesi beklenmektedir. Bu sayıya öğretmenler, güvenlik görevlileri ve diğer çalışanlar da eklendiğinde yaklaşık 2,5 milyon insan ve ailesinin sağlığının tehlikeye atılmakta olduğu görülmektedir.

Ülkemizde  ‘’normalleşme’’ denilen süreçle birlikte artan  vaka sayıları ortayken oluşan riskleri ön görmek çok da zor olmasa gerek.

MEB’in bu anlamsız ısrarını ve dayatmacı tutumunu kabul edilir bulmamakla birlikte en baştan bugüne önceliğimizin eğitim emekçileri ve öğrencilerimizin sağlık hakkı olduğunu ,  alınması gereken önlemlerin titizlikle   alınması  gerekliliğini ,eğitim emekçilerine, öğrencilerimize ve  velilerimize karşı duyduğumuz sorumluluğun bir gereği olarak kamuoyuyla paylaşmak isteriz.

Bilinmelidir ki bu süreçte bir öğretmenimizin, bir öğrencimizin, velimizin virüs kapmasının bütün sorumluluğu başta  bu karada ısrar eden Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere süreci yürüten kamu yöneticilerinin omuzlarındadır.

Eğitim ve Bilim  Emekçileri Sendikası olarak; Sınavda görevli tüm  emekçilere, öğrencilerimize ve velilerimize öncelikle sağlık olaylık ve başarılar dileriz.

Öğrenci ve velilerimize ; her öğrencimizin istediği okul türünde ,kamusal , laik, bilimsel eğitim hakkı olduğunu , yalnız olmadıklarını, Eğitim Sen olarak her zaman yanlarında ve bir arada olduğumuzu tekrar hatırlatmak isteriz.

Eşit ve Özgür bir gelecek mücadelesini birlikte başaracağımız inancı ve dayanışmayla.”

 

 

Editör: TE Bilisim