KYK öğrenci yurdu ücretlerine Temmuz ayında yapılan zamlardan sonra geçinmekte zorlandıklarını ifade ediyor üniversiteli öğrenciler. Kaldıkları yurtlara önceden 400 Lira ödediklerini şimdi ise bu ücretlerin 850 Liraya çıktığını, burslarının ise hala 850 Lira olduğunu vurguluyorlar.

Haber: CANSU GÜRZ

Temmuz Ayında Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Avukat Alpay Antmen, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarına yüzde 80 zam yapıldığını iddia etti. Yurt ücretlerine zam geldiği paylaşımı ise aileleri ve öğrencileri endişelendirdi. Ancak Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan ne de Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan resmi bir açıklama gelmedi.

Resmi bir açıklama yapılmasa da yaz okulu ve staj için yurtlarda kalan öğrenciler yurt ödemelerini yaparken fiyatların arttığını fark etti.

“ÖNCEDEN 400 LİRA ÖDÜYORDUM, ŞİMDİ 850 LİRA ÖDÜYORUM”

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğrencilerinden Melikşah Ateş KYK bursu ile geçindiğini belirterek,“ Yurtta kalıyorum. Önceden 400 Lira ödüyordum, şimdi 850 Lira ödüyorum. Maddi olarak çok etkileniyorum, bursla geçiriyorum büyük dönemimi ve bu gerçekten beni çok zorluyor. Bursum 850 Lira. Yurt odamda herhangi bir kapasite artışı olmadı.” dedi.

“SOSYAL MEDYADAN GELEN ELEŞTİRİLERİ HAKLI BULUYORUM”

Melikşah Ateş öğrencilerin geçinemediğini bu sebeple kredi kullandıklarını ve farklı işlerde çalıştıklarını anlatarak, “Yurt fiyatlarına sosyal medyadan gelen eleştirileri haklı buluyorum, kesinlikle haklı buluyorum. Çünkü öğrenciler gerçekten geçinemiyor. Ki ben her ay mutlaka kredi borcu yükü altında kalıyorum, mutlaka. Krediyi ödememk için özel ders veriyorum, başka işlerde çalışıyorum. Bu da beni gerçekten zorluyor. Bir öğrenci olarak büyük bir yükümlülüğün altında kalıyorum. Kendi açımdan konuşmak istiyorum; günde 3 öğün yememiz gerekiyor, genellikle 2 öğün yiyoruz. Bazen tek öğün yediğimde oluyor ki bu da hem beslenme açısından hem de işte kendime yetecek öğün alma konusunda çok sıkıntıya düşürüyor beni.” ifadelerini kullandı.

“BİR ÖĞRENCİ OLARAK TÜM İHTİYAÇLARIMI KARŞILAYAMIYORUM”

Maddi sebeplerden dolayı tüm ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını ve yaz okullarında yemek desteği olmadığı için zorlandıklarını dile getiren Ateş, “Bir öğrenci olarak tüm ihtiyaçlarımı karşılayamıyorum; kıyafet olsun başka bir şey olsun genellikle aile desteği oluyor. Onlar karşılıyor. Yurdun memnun olmadığım ilk şeyi fiyatı, fiyatı gerçekten çok fazla. Fiyatının düşürülmesini talep ediyorum Yani yaklaşık 400 Lira kâfiydi, ondan memnundum ve kalitesi olarak da hiç fena değildi. Çünkü yurt dediğimiz toplu olarak kalınan bir yer sonuçta, ne kadar lüks istesek de bir yere kadar lüks sağlayabiliyoruz. Ama şimdi artık temel ihtiyacı da karşılayamamaya başladı. Yaz okuluna kaldığımızda yurtlarda beslenme desteği yok. Yaz okulunda kendi cebinden ödüyorsun ama normal dönemde var. Bu bizi tabii ki zorluyor, ayrıyeten bir de yemek ücreti karşılaman gerekiyor bu da aylık yaklaşık yine bir yurt ücreti kadar oluyor. Bir 800- 900 Lira kadar oluyor.” diye konuştu.

“HEM DEVLETTEN KREDİ ALIYORUM HEM DE AİLEM YARDIM EDİYOR”

Alım gücünün düşmesiyle zorlandıklarını ifade eden BAİBÜ Öğrencilerinden Aybuke Büyükçelebi öğrenim kredisi ve aile desteği olmasına rağmen geçinmekte zorlandığını ifade ederek, “Yurtta kalıyorum. Yurt şartları hem zor hem de şu an yemek desteği vermiyorlar yaz okulunda kaldığımız için bir de temizlik açısından da biraz kısıtlı gibi. Eski yurdumda 450 Lira veriyordum yaz okulu için günlük para veriyoruz, ondan dolayı 620 Lira ödedim. Bu fiyatın içinde yemek desteği yok bu biraz sıkıntı oluyor. Hem devletten kredi alıyorum hem de ailem yardım ediyor. Hem kredi dönüşümlü oluyor hem de ailene karşı da şey oluyorsun. Çünkü yaşam şartları zor. Ondan dolayı aileden bir sürü para istiyoruz. Bu da sıkıntı oluyor. Alım gücünün azalması sıkıntı oldu eskiden de zaten zor bela geçinirken şu an daha da kötü oldu.” dedi.

“KREDİ VE BURSLAR ARTTIRILSIN”

Sosyal medya aracılığıyla düşüncelerini dile getiren öğrenciler KYK yurtlarına gelen zammın fazla olduğunu bu sebeple KYK burs ve kredilerine de aynı oranda zam yapılmasını talep ettiler.

 

Editör: TE Bilisim