Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Yüzüak Türkcan, Koronavirüs salgını nedeniyle evde kalınan süreçte dengeli beslenmeye dikkat edilmediği takdirde bu durumun dezavantaja dönüşebileceğini söyledi. İnternet ve sosyal medyada geçirilen uzun sürelerin insan sağlığını her yönden olumsuz etkileyebileceğinin unutulmaması gerektiğinin altını çizen Yüzüak, evde geçirilen sürede yemek yeme alışkınlıkları, uyku düzeni, su tüketimi ve egzersiz yapılmasına dikkat edilmesi yönünde uyarılarda bulundu.

Özel Haber: Aslı Akış

 Yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgını döneminde öğrenciler evde geçirdikleri sürede dijital ortamdaki eğitime vakit ayırdı, dijital oyunlarla daha çok zaman geçirdi ve sosyal medya kullanımı arttı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Yüzüak Türkcan, fiziksel aktivite azlığı ve düzensiz beslenmenin ciddi sıkıntılara neden olabileceğini vurguladı.

“UYKU DÜZENİ OLMALI”

Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Yüzüak Türkcan, öğrencilerin evde kaldığı süreçte uyku düzenin bozulduğu ifade ederek, “Çok uzun süredir evdeler. Beslenme adına çok ciddi sıkıntılar yaşadılar ve yaşıyorlar. Bunu, bu şartlar altında en iyi noktaya getirmek için öncelikle düzenli yatış-kalkış çok önemli. Güne biraz daha erken başlamak ve daha erken yatmak gerekiyor. Bu dönemde gözlemlediğimiz danışanlarımızda, gecenin gündüze, gündüzün geceyi devretmesi durumu oldu. Uyku düzenleri bozuldu. Metabolizmaları çok ciddi anlamda yavaşlatan bir unsur” şeklinde konuştu.

“GÜNDE EN AZ 30-40 DK. EGZERSİZ YAPILMALI”

Diyetisyen Yüzüak, evde alınan fazla kalorilerin yakılması için egzersiz önerisinde bulunarak; “Metabolizmayı hızlandırabilmek adına, düzenli uyku saatlerinin olmasına özen gösterirlerse çok sevinirim. Evde, internetten ve televizyondan günde en az 30-40 dk. Egzersiz yapılmalı. Bunu yaparlarsa en azından evde alınan fazla kalorileri nötrleme durumu olur” dedi.

“SU TÜKETİMİ ÇOK ÖNEMLİ”

Yüzüak, su tüketiminin önemine dikkat çekerek, “Su tüketimi çok önemli. Evde çok hareketsiz kaldığımız için vücutlarımız şişti ve ödem problemi ile karşı karşıya kaldık. Ödemi en iyi su ile çözümleyebiliriz. O yüzden su tüketimine olabildiğince dikkat edilmeli” ifadelerini kullandı.

“GECE YATMADAN 3 SAAT ÖNCE BESLENMEYİ KESİLMELİ”

Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Yüzüak Türkcan, son olarak günde en az 3-4 öğün beslenmeleri gerektiğini ifade ederek, “Sabah kahvaltısı, ara öğün, akşam yemeği gibi günde en az 3-4 öğünlük beslenme programı uygulayabilirler. Gece, yatmadan 3 saat önce beslenmeyi keserlerse, bu süreci daha az hasarla atlatabilirler diye umut ediyorum” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim