Anne adaylarının en çok merak ettiği “Hamilelikte Nasıl Beslenmeli?” sorusunu Bolu’nun başarılı diyetisyenlerinden Tuğba Yüzüak cevapladı. Hamilelikte nelere dikkat edilmeli, gebelik sürecinde nasıl beslenilmeli, aşırı kilo alımı ve kaybı nelere yol açar anlattı.

HAMİLELİK SÜRECİNDE NASIL BESLENMELİ?

"Biz gebeliği 3 döneme ayırıyoruz. Her trimester 3 aylık periyodları ifade ediyor. 1. Trimester dönemde yani ilk üç ayda bebeğin beslenmesiyle işimiz olmuyor. Çünkü ilk üç ay gebeliğe adaptasyon süreci yaşanıyor. Aynı zamanda vücuttaki hormonel değişiklerden dolayı mide rahatsızlıkların olduğu, annenin çok fazla beslenemediği, su tüketemediği evre oluyor. Haliyle kilo kaybı görülebiliyor. Bu dönemde yiyemiyorum, içemiyorum diye endişe ve kaygılar oluyor. Fakat bebek ilk üç ayda plasentadan alması gerekeni zaten alıyor. 2. Trimester dediğimiz 12. Haftadan sonraki dönemde beslenmenin ve su tüketiminin düzelmesi, protein ve karbonhidrat dengesine dikkat edilmesi lazım. Abartı bir beslenmeye girmememiz gerekiyor. Ne kadar şeker, protein ve karbonhidrat dengesini korur ve kaliteli alırsak kilo alım hızımız o kadar normal ilerliyor. Normal gebeliklerde ortalama 10-12 kilo alımı idealdir. 2. Trimester döneminde kilo alımı başlar. En önem verdiğimiz evre 3. Trimester dönem dediğimiz 30. Haftadan sonraki süreçte başlıyor. Bu dönemde bebek gelişimin çok hızlı olduğunu görürüz. Nerdeyse haftalık 200 gram kadar bebeğinizde bir gelişim olur. O dönemdeki beslenme bizim için çok önemli. Kaliteli karbonhidratlar seçmemiz lazım. Mesela pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tüketilmeli, beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek gibi. Az az, sık sık yemek önemli. Gebelerimizin ara öğün yapmalarına çok önem veriyoruz. Uzun süreli açlıklar ani şeker düşmesine neden olabilir.

“GÜNLÜK EN AZ 2,5 LİTRE SU TÜKETİLMELİ”

Hamilelik sürecinin genelini konuşmak gerekirse su tüketimi çok önemli. Hem bebeğin sağlığı açısından hem de gebenin son dönemde olan şişlikleri önlemek açısından su tüketiminin günlük 2,5 litrenin altına düşmemesi gerekiyor. Dönemsel harici takviyeler gerebilir, gebe her şeyi besinlerden karşılayamayabilir. Son dönemde demir, probiyotik takviyeleri gibi bunlar önemlidir.

“EGZERSİZ ÇOK ÖNEMLİ”

Hamilelik sürecinde egzersiz önemlidir. Riskli bir süreç yoksa 16. Haftadan itibaren egzersiz yapılabilir. Özellikle anne adayı normal doğum planlıyorsa, düzenli yürüyüşler faydalıdır. Hekim ve diyetisyen kontrolünde yüzme ve pilates de yapabilir.

“GEBELİK ŞEKERİNE DİKKAT...”

Şekeri doğal yollarla almayı tavsiye ediyoruz. Tabi gebede OGTT sonucu gebelik şekeri sonucu yüksek çıktıysa eğer ona göre davranılması istenir. Gebelik şekeri korktuğumuz şeylerden biridir. Çünkü eğer kontrol edilmezse ve yükselmeye devam ederse insülin kullanımı gerekebilir. Eğer kilolu gebe kalınmışsa önce kilo verimi ve sonrasındaki beslenmesi çok önemli. 24. Haftaya kadar şeker tüketimine dikkat edilmesinde fayda var. 22. Ve 24. Hafta aralığında 9 testi yapılır. Yüksek çıktığı takdirde her doktor bir diyetisyene yönlendirir. Anne adaylarımız OGTT sonucu yüksek çıktığında panikleyebiliyor. Fakat iyi bir beslenme ve egzersiz yapıldığında değerler normale dönebiliyor. "

 

Editör: TE Bilisim