Son dönemde artan hava sıcaklıkları çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getiriyor. Uzmanlar bu havaların sıcak çarpmasına yol açabileceğini ve tedavi edilmemesi halinde ciddi rahatsızlıklara hatta ölüme bile sebebiyet verebileceğini belirtiyor.

Haber: Huri Afacan

Sıcak çarpmasının, yüksek sıcaklıklara uzun süre maruz kalma veya yüksek sıcaklıkta fiziksel efor sonucu vücudun aşırı ısınmasının neden olduğu ve acil tedavi gerektiren bir durum olduğunu belirten uzmanlara göre bu durum en çok yaz aylarında vücut ısısının 40 derece üzerine yükselmesi ile görülüyor. Sıcak çarpmasının en sık yaşlılarda ve kronik hastalığı olan kişilerde görüldüğü dikkate alınarak tedavi edilmemesi halinde kalp, böbrek, beyin ve kas dokularında hasar yapabildiği ve tedavinin daha uzun süre gecikmesi halinde ölümle sonuçlanabileceği belirtiliyor.

Risk faktörleri ve belirtileri

Terin kolayca buharlaşmasını önleyen fazla giysiler giymek, vücut sıcaklığını düzenleme yeteneğini etkileyebilecek alkol içmek, terleme yoluyla kaybedilen sıvıları yenilemek için yeterince su içmemek gibi faktörler sıcak çarpmasına zemin hazırlayabiliyor.

Uzmanlar, riski arttıran durumları ve sıcak çarpması belirtilerini şöyle sıralıyor:

Aşırı sıcaklıkla başa çıkma yeteneği, merkezi sinir sisteminin gücüne bağlıdır. Çok genç yaşta merkezi sinir sistemi tam olarak gelişmemiştir ve 65 yaş üstü yetişkinlerde merkezi sinir sistemi bozulmaya başlar, bu da kişiyi vücut sıcaklığındaki değişikliklere daha duyarlı yapar. Her iki yaş grubu da genellikle vücut su dengesini sağlamada zorluk yaşar ve bu da riski artırır. Sıcak havalarda askeri eğitim ve futbol ya da uzun mesafe koşuları gibi sporlara katılmak ve tarlada uzun süre çalışmak sıcak çarpmasına neden olabilecek durumlar arasındadır. Kalp veya akciğer hastalığı gibi bazı kronik hastalıklar, sıcak çarpması riskini artırabilir. Obez olmak, hareketsiz olmak ve daha önce sıcak çarpması geçmişine sahip olmak da riski artıran durumlardır.

Editör: Burhan YEŞİLTAŞ