“İŞİN SIRRI; YARATICILIK VE EL BECERİSİ”

35 yıllık Ahşap Ustası Uğur Çetinaslan; ahşabı işleyerek telefon tutucuları, telefon ses yükselticileri, saatler ve yumurtalıklara dönüştürüyor.

ÖZEL HABER: ÖMER ÇETİNASLAN

Bolu’da, Aşağısoku Mahallesi’ndeki atölyesinde ahşap ustalığı yapan Uğur Çetinaslan, pandemi döneminde işlerinin azalmasıyla birlikte günümüzde popüler hale gelen ahşap dekoratif ürünler yapmaya başladı.

İnternetteki alışveriş sitelerinde popüler hale gelen ahşap dekoratif ürünleri fark eden Çetinaslan, kendi atölyesinde yarattığı tasarımlar ve örnek ürünlerden yardım alarak, ahşaptan telefon tutucuları, telefon ses yükselticileri, saatler ve yumurtalıklar üretiyor.

35 senedir mesleğini severek yaptığını söyleyen Ahşap Ustası Uğur Çetinaslan, ahşap ustalığı ve marangozluk mesleğinin unutulmaya yüz tuttuğunu belirterek, şimdiki gençlerin mesleğe hevesli olmadığından yakınıyor.

 “ÜRÜNLER SON ZAMANLARDA ÇOK POPÜLER”

Pandemi döneminde işlerinin azaldığı için dekoratif ürünler yapmaya yöneldiğini dile getiren Uğur Çetinaslan, “35 senedir bu işle uğraşmaktayım. Dede mesleği, deden toruna devam ediyor. Mutfak dolapları, vestiyer gibi ürünler yapıyordum. Ancak benim esas uğraşım ahşap. Ahşap dekoratif ürünler, son zamanlarda çok fazla kullanılmaya başladı. 6 ay önce, pandemi nedeniyle işlerin sıkıntılı olduğu dönemde bu işe yöneldim. Şuanda sürekli bunlarla ilgileniyorum. Telefon tutucuları, ahşap telefon ses yükseltici, saat ve ahşap yumurtalık gibi ürünler yapmaya başladım” şeklinde konuştu.

“KÜÇÜK YAŞLARDAN İTİBAREN KENDİMİ GELİŞTİRDİM”

Dede mesleğini devam ettiren ve çocukluk döneminden beri bu işi yaparak ustalaştığını ifade eden Çetinaslan, “Bununla ilgili herhangi bir eğitim almadım. Dede mesleği olduğu için küçük yaşlardan itibaren kendimi geliştirdim. Yaptığımız çalışmalarda, internet ortamından da faydalanıyorum. Zaman zaman kendi tasarladığım ürünler de oluyor” sözlerine yer verdi.

“İŞİN SIRRI; YARATICILIK VE EL BECERİSİ”

Yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler veren Uğur Çetinaslan, “Ağaçlar farklı farklı. Mesela saat yaparken meşe ağacı kullanıyorum. Bunu herhangi bir ağaçtan da yapabilirsiniz. Eski bir saat üzerinde de çalışma yapabilirsiniz. Tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış. Telefondan müzik açıldığı zaman sesi dağıtıp dışarıya daha yüksek şekilde veren bir çalışma yaptım. Yaptığım telefon tutucuların bazılarında özel fırınlanmış çam ağacı kullandım. Örneğin; yapı marketlerde incelediğim birkaç üründe kullanılan ağaç deforme olduğunu gördüm. Ancak bu ağaçta öyle bir şey göremezsiniz, yıllarca bozulmadan kalabilir” diye konuştu.

Uğur Çetinaslan, ahşap dekoratif ürünlerin kişinin tamamen el becerisi ve hayal gücünün sonucu ortaya çıktığını söyledi.

“AHŞAP, ALLAH’IN BİZLERE BAHŞETTİĞİ ÇOK GÜZEL BİR MALZEME”

Uğur Çetinaslan, ahşapla uğraşmanın kendisini mutlu ettiğini belirterek, “Ahşapla uğraştığım zaman, kokusunda çok haz alıyorum, severek yapıyorum. Bir anda karşınıza hiç beklemediğiniz bir desen çıkabiliyor. Örneğin, herhangi bir renk vurduğunuz zaman öyle bir desen çıkıyor ki hayran kalıyorsunuz. Ahşap, Allah’ın bizlere bahşettiği çok güzel bir malzeme” ifadelerine yer verdi.

“BU İŞİN SON NESLİ BİZLERİZ”

Okulların ahşap ve marangozluk bölümünden mezun olan gençlerin mesleğe merakı olmadığını vurgulayan Çetinaslan, “Son zamanlarda meslek liselerinden ya da farklı okulların bu işle alakalı bölümlerinden yetişen gençlerimiz, bu mesleği severek yapmıyor. İçinden gelmesi gerekiyor, bu mesleği yapan kişinin yaptığı işi sevmesi lazım. Bakıyorum son zamanlarda bu işi seven, mesleği devam ettiren yok. Buna üzülüyorum. Ben bir yere gezmeye gittiğim zaman ahşap ürünlerini gördüğümde, beğendiysem hemen fotoğrafını çekerim. Ama gençlerde bu merak yok maalesef. Galiba bu işin son nesli bizleriz” şeklinde konuştu.

“YÜKLÜ MİKTARDA PARALAR VERİYORLAR”

İnsanların alışveriş sitelerinde bu ürünlere çok fazla paralar ödediğine değinen Uğur Çetinaslan, yaptığı ürünleri ilerleyen zamanlarda internet ortamında satışa sunacağını ifade ederek, “İlerleyen zamanlarda bu çalışmaları internet ortamında satışa sunacağız. Ortaya bir şeyler çıktıkça paylaşacağız. İnsanlar, internette bu ürünlere çok yüklü miktarda paralar veriyor. Biz, daha uygun fiyatlar sunacağız, çok cüzi miktarda paralar ödeyecekler. Siparişler de alacağız” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim