Bolu İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat, Bolu ilinde meraların toplam yüzölçümün %5’ini oluşturması nedeniyle üreticilerin yem bitkisi ekmeleri gerektiğini söyledi.

İzzet Murat, üreticilerin yem bitkisi ekmeleri durumunda girdi maliyetini düşüreceklerini ve kar edeceklerini söyledi.

Sonbahar döneminde silajlık mısır hasadının yapıldığını ve silajlık mısır üretiminin özellikle süt hayvancılığında girdi maliyetini düşürmek için önemli bir etken olduğunu söyleyen Bolu İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat, “Yem bitkileri, hayvancılık için olmazsa olmazlardan biridir. Günlük bir ineğin maliyeti 100 lira ise, bunun 70 lirasının yem olduğu hesaplanmıştır. Geri kalanlar, veteriner hizmetleri, ilaç, bakıcı ve enerjidir. Üretici yemin ne kadarını kendisi üretirse, kar oranı o kadar artacaktır. Ya meradan yararlanacak, hayvanını merada otlatacak ya da kendisi yem bitkisi ekecek. Bolu ilinin meraları toplam yüzölçümünün %5’i civarında. Bu sebeple meralarımız genel itibari ile yetersiz. Tüm hayvan varlığını meradan yararlandırmak zor. O yüzden üreticilerin yapması gereken tek şey, yem bitkisi ekmek.

Yem bitkileri, tek yıllık ve çok yıllık olarak ikiye ayrılır. İlimizde çok yıllık olarak; yonca ciddi anlamda ekiliyor. Mudurnu, Göynük ve Bolu Merkez gibi suyun bol olduğu yerlerde ekiliyor. Tek yıllıklarda ise, korunga, fiğ, yulaf ve silajlık mısır ekiliyor. Silajlık mısır, süt inekçiliği için olmazsa olmazlardan birisi. Süt hayvancılığı yapan birisi,  mısırı ya ekmek ya da almak zorunda. Almak maliyetli olduğuna göre ekmek çok daha avantajlı olacaktır. Eğer ekerse, hem bizden yem bitkisi desteği alacak hem de piyasadan daha ucuza elde etmiş olacak. İlimizde son yıllarda silajlık mısır ekimi artmış durumda. Bu yıl il genelinde tahmini 9 ton civarında ekim yapılmıştı. Şuanda hasatlar bitmek üzere, 10-15 gün önce başladı.

Bizim üreticilerden istediğimiz, yem bitkileri ekmeleri. Hayvancılık yapılıyorsa, ekmek zorunda. Ekmezse, kar marjı düşecek, zarar etmese de kardan zarar edecekler. O yüzden bizim üreticilere tavsiyemiz, arazisinin durumuna göre, arazisinde su varsa yonca ve silajlık mısır. Su yoksa korunga, fiy ve yulaf ekebilir. Tek yıllık ya da çok yıllık, sulu ya da kuru, hayvancılık yapan, bundan para kazanan üreticilerimizin bu bitkileri ekmesi lazım.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim