Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Metin Tahaoğlu Bolu'nun Yeniçağa İlçesi'nde oturan 9 yaşındaki Mustafa Özcan'ın, oyun oynarken yuttuğu düdük operasyonu hakkında açıklamalarda bulundu.

Haber: Aslı Akış

[playlist type="video" ids="23386"]

Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Metin Tahaoğlu; Önceki gün evinin önünde arkadaşları ile oynarken bisikletinin havalı kornasındaki düdüğü çıkarıp ağzına götürerek öttürmek isteyen ve yaklaşık 1.5 santim uzunluğundaki düdüğün boğazına kaçmasın sonucunda gerçekleştirilen ameliyat sürecini anlattı. Tahaoğlu “Son zamanda bir haber çıkmıştı basında. Bu bir çocuğumuzun hava yoluna plastik düdüğün kaçması suretiyle ıslık sesleri çıkartması ve bunun bir cerrahi müdahale ile çıkartması yayınlanmıştı. Ancak ilk ağızdan kamuoyuna duyurmak isterim bunun bu işlemin ne olduğunu bu durum ne olduğunu izah etmek isterim. Bu çocuğumuz bize başvurduğunda acile başvurduğunda öksürürken bir düdüğün çıkarttığı sesi çıkartıyordu. Ve tabi ailenin verdiği öyküde bu çocuk plastik düdük yuttuğunu söylemişlerdi. Dolayısıyla bu düdüğün nerede olma ihtimali üzerinde ve bu sesi çıkarması üzerinden bu plastik düdüğün gırtlak bölgesinde olma ihtimali çok yüksektir. Başka türlü öksürürken bu basınçlı hava çıkarken bu sesleri çıkarma başka şekilde izah edilmesi mümkün değildir. Bunun üzerine hastayı yatırıp Bronkoskopi dediğimiz yani ışınlı bir aletle girip soluk borusunu boydan boya inceleme işlemidir. Ona karar verildi. Yaklaşık bir saat sonrasında yatışının bir bir buçuk saat sonrasında ameliyathaneye alınıp orada Bronkoskopi işlemi yapıldı. Ancak Bronkoskopi’ye geldiğimizde çocuk çıkarttığı o ıslık seslerini çıkaramıyordu artık. Bu da şu demektir o yabancı cismin yani plastik düdüğün gırtlak bölgesinden daha aşağıya kaymış olması demektir. Esas bu noktada çok önemli çünkü bir tarafa kaydığı zaman sağ veya sol akciğere kaydığı zaman o akciğeri söndürür. Ve dolayısıyla sıkıntılar yaratma ihtimali vardır. Aslında gırtlak bölgesindeyken bile sıkıntılar yaratma ihtimali vardır boğulma ihtimali vardır. Dolayısıyla onun içinde bu kadar hızlı bir şekilde davranmamız gerekiyordu orada. Girdiğimizde de nitekim de bizim orada gırtlak bölgesinde değil de aşağı indiğini gördük. Ve sağ ana bronşta akciğere giden bronşun ağzına tamamen tıkayacak şekilde duruyordu o işlemle girdiğimiz zaman aletle girdiğimiz zaman recit bir boru şeklinde düşünün içinden fiber optik bir cisim geçiyor. Ve ekranda nereye gittiğinizi görebiliyorsunuz dışardan o yabancı cisme de yaklaştığınız zaman fiber optik kısmı ayırıyorsunuz çıkarıyorsunuz forseps dediğimiz kanca ile gidip de onu orada tutup çıkartıyorsunuz. Bu işlemi yaptık başarıyla da sonuçlandı. Çocuğumuzda ertesi günde sağlığına kavuşarak taburcu ettik. Ailesi ile evlerine dönmüş oldular.” dedi.

“BÖYLE BİR HADİSEYE İLK KEZ RASTLIYORUM”

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Metin Tahaoğlu çok sık rastlanan bir durum olmadığını belirterek, “Biz bu şekilde çok sayıda yabancı cisim çıkarttık. Bunlardan en son en çok rastladığımız şeylerden bir tanesi çekirdek, leblebi, fasulye, nazar boncuğu, toplu iğne en garip olanların bir tanesi şu ana kadar çıkarttıklarımdan bir tanesi de kalem kapağı. Ama böyle bir hadiseyi düdüğe ilk defa rastlıyorum. Çokta sık rastlanan bir şey değildir. Bu işlemin burada yapılabilmesi hakikaten büyük bir avantaj bizim halkımız için. Çünkü hayati tehlike söz konusudur burada zamanla yarışmak zorundasınız ve hakikaten de anestezinin çok sevmediği bir yöntemdir çünkü hava yoluna hâkim değilsiniz orada hiçbir anestezi uzmanı da hiçbir cerrahta bununla karşı karşıya kalmak istemez. Ama mecburiyet noktasında tabi ki bunu yapmak zorundasınız.” şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilisim