Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Borazanlar Mahallesi’nde yapımına başlanılan cami için bir bağış kampanyası başlatıldığını duyurdu. Eş güdümlü olarak billboardlara hazırlanan afişlerin gireceğini söyleyen Başkan Özcan; “Vatandaşımızın desteğini, katkısını bekliyoruz. Bunun bir manevi destek, toplumsal dayanışma olarak görüyoruz. Yapacağınız yardımlarla siz de katkıda bulunarak bu sevaba ortak olun” dedi.

Haber: Aslı Akış

Bolu Belediyesi bir ilke daha imza atıyor. Türkiye’de ilk defa belediye bütçesiyle yapılacak olan camiyi Borazanlar mahallesine kazandırıyor. Başkan Tanju Özcan, Borazanlar Mahallesine yapılacak cami için bağış hesaplarının açıldığını açıkladı. Başkan Özcan, vatandaşların bu konuda duyarlı davranacağına inandığını belirtti.

BAŞKAN ÖZCAN CAMİNİN TEKNİK BİLGİLERİNİ PAYLAŞTI

Bolu Belediyesinin kendi bütçesi ile Borazanlar mahallesinde yapımına başlanılan caminin teknik özellikleri konusunda bilgi veren başkan Özcan; “Caminin oturum alanı 510 metrekare, toplam cemaat kapasitesi 675. Cami tavan alanı çapı yaklaşık 106 metre olacak. Bu cami Borazanlar Mahallesine yapılacak. Borazanlar Mahallesinin nüfusu 2008 yılında 2 bindi. İki tane cami vardı. Şimdi Borazanlar Mahallesinin nüfusu 18 bine ulaştı. Bolumuzda 105 cami var, kabaca bin 500 kişiye bir camii düşüyor. Ama Borazanlar Mahallesinde 9 bin kişiye bir cami düşüyor. Dolayısıyla Borazanlar Mahallesinde cami ihtiyacı vardı. Sonra bir gün bir hayırsever, Hüseyin Kalaycı amcamız, geldi.  ‘480 metrekare hissem var’ dedi. Orada 7 bin 300 metrekarelik okul alanı var. 117 tane hissedarı vardı buranın. Biz de bize gereken cami alanını hesapladık. Bin 250 metrekare.  Bin 250 metrekare alanı bağış olarak vatandaşımızdan topladık. Sonra bir imar uygulamasıyla burayı okul alanından ayırdık. Yani 6 bin metrekaresi okul olarak kalmaya devam ediyor ama biz tapumuzu ayırdık ve cami tapusu olarak çıkarttık” şeklinde konuştu.

“CAMİYE İHTİYACI OLAN YERDE CAMİ YAPACAĞIZ”

Başkan Özcan, imar uygulamasının ardından valiliğe müracaat ettiklerini belirterek;  “Valiliğimize müracaat ettik, dedik ki Hz. Peygamberimizin Hadis-i Şerifinden de bahsederek, bu camiyi Bolu Belediyesi olarak yapıyoruz, ama bu caminin sevabına nail olmak isteyen binlerce insan var. Biz burada asgari ücretli vatandaşımızın 20 liralık katkısını çok önemsiyoruz. Genç öğrenci kardeşimizin 5 liralık harçlığından camiye katkı vermesini çok önemsiyoruz. O anlamda 3 tane bankasında hesap açtırdık, valiliğimize müracaat ettik, dernekler masası üzerinden resmi bağış kampanyası için de izin aldık. Bugün bunun duyurusunu yapacağız. Zor bir süreçti, son derece içten gelen, hiçbir siyasi amaç gütmeyen, tamamen ihtiyacı karşılamaya dönük bir çalışma. Biz hep söylüyoruz, okula ihtiyacı olan yerde okul yapacağız, camiye ihtiyacı olan yerde cami yapacağız, kreşe ihtiyacı olan yerde kreş yapacağız, huzur evi ve yaşlı bakım merkezi ihtiyacı olan yerde yaşlı bakım merkezi yapacağız. Parka ihtiyacı, yeşil alan ihtiyacı varsa, ona göre yeşil alan yapacağız, yol ihtiyacı varsa yol yapacağız. Belediye toplumun ihtiyaçlarına göre hareket etmek durumundadır” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞLARIMIZDAN DESTEK BEKLİYORUZ”

Kendileri gibi birçok belediyenin camilere yardım yaptığını hatırlatan başkan Özcan; “Bir çok belediyemiz, benden önceki belediye başkanları da dahil Türkiye’deki bütün belediye başkanları herkes camiye yardım yapıyor. Ama Belediye kanunun 5333 sayılı yasasının 15. ve 16. maddesine göre ihale ile cami yapan tek belediyeyiz. Bu ilk oluyor. Biz cami masrafının tamamını kendi bütçemizden karşılayabiliriz. Çok şükür paramız var ama diyoruz ki, bir caminin sevabına sizde dahil olun. Senin de camin olsun. Katkı ve miktar önemli değil. 1 lira olabilir, 10 lira olabilir, 100 lira olabilir ve bunların hepsi Valilikten özel izinle sadece amaç için açılmış hesaba yatırılacak. Başka bir şey için de kullanılmayacak. O yüzden ben kimseyi arayıp camiye yardım yapar mısın? Demeyeceğim. Vatandaşlarımızın bize bu konu da duyarlılık göstereceklerini düşünüyorum.” diye konuştu.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI’NA DEVREDİLECEK

Cami projesini çizen kişinin Bolu Belediyesi’nin genç mimarı olduğunu da belirten başkan Özcan; caminin tamamlanmasının ardından Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredileceğini söyledi. Özcan; “Bolu Belediyesi bundan önce genç mimarlarına, inşaat mühendislerine çok güvenmemiştim. Onu işe almış ama her türlü hizmeti dışarıdan almış. Biz güvendik kardeşimize ve bu caminin projesini onun çizdiği proje olarak değerlendirdik. Biz israfın haram olduğunu düşünüyoruz. Sen belediyeye alacaksın onlarca mimar, çevre mühendisi, inşaat mühendisi, sonra bu hizmetlerini dışarıdan alacaksın. O zaman sen bu arkadaşlara niye para ödüyorsun diye sorarlar. Aldığın insanları kullanırsın, çalıştırışın. O insanlar da körelmekten kurtulur.  Biz bu camiyi yaptıktan sonra kendimiz işletecek değiliz. Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredeceğiz. Bununla ilgili olarak da Sayın Müftümüz ile bir protokol imzaladık." şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim