(Özel Haber: Oğuzhan Eke) – Karacasu’da başlatılan deprem çalışmasında 1944 depreminin izlerine rastlandı. İzleri bulunan fay hattı, şehir planına eklenerek, belirlenen bölgeler gelecekte imara kapatılacak.

fot galeri gif

Bolu, tarih boyunca depremler nedeniyle büyük zararlar gördü. Birçok insanın hayatını kaybetmesine neden olan depremlere karşı, şehirde farklı önlemler alınmaya çalışıyor. Bolu’nun Karacasu beldesinde geleceğe yönelik fay hattı sakınım bandı belirleme çalışması başlatıldı.

FAY HATTININ ÇEVRESİ İMARA KAPATILACAK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kontrolündeki çalışmanın gerçekleştirilmesi için alanında uzman, 20 kişilik ekip, Karacasu beldesinin farklı noktalarında iş makineleri ile hendekler kazıyor. Yaklaşım 5 metre derinliğe ve 10 metre uzunluğa sahip hendeklerde 1944 yılında meydana gelen Gerede – Bolu depreminin fay kırığı aranıyor. Fay hattının konumu ortaya çıkması durumunda, hattın çevresi imara kapatılacak.

“VATANDAŞ KONUT YAPTIĞI ZAMAN NOKTA ATIŞI YAPACAĞIZ”

Fay hattı belirleme çalışmasının neden yapıldığını aktaran Karacasu Belediye Başkanı Celal Beydili, “Biz alt yapıya giriyoruz. Planları değiştiriyoruz. Burada 14 tane de köyümüz var. Jeolojik, diri fay hattı üzerine çalışmalar yapıyoruz. Yani Kuzey Anadolu Fay hattı. Bunu izliyoruz. Fay hattı nerede, nereye gidiyor, kaç metre derinlikte olduğuna bilgi sahibi olacağız, planlara işleyeceğiz. Yarın, öbür gün vatandaş konut yaptığı zaman nokta atışı yapacağız” dedi.

“YÜZEY KIRIĞINI YAKALADIK BU HENDEKTE”

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim üyesi Paleosismoloji Uzmanı Doç. Dr. Fikret Koçbulut, fay hattı üzerindeki çalışmanın detaylarını paylaştı. Hendek kazısının nasıl ve neden yapıldığını anlatan Koçbulut, kazı yapılan hendekte fay kırığının bulunduğunu söyleyerek, “Hendek yerlerinde faya dik yönde olacak şekilde kazı yaparız. Bu kazılar üzerinde de daha önce oluşmuş olan depremleri görmeye çalışıyoruz. Hendeğiz duvarında. Mesela burada bakacak olursak, hendek duvarı geliyor, kiremit parçaları var. Yıkıntılar da başladı. Bu bölümde bir değişiklik var, bir kırılma var. Gevşeklik var. Bu gevşeklik bize buradan Gerede – Bolu depremi 1944 yüzey kırığının geçtiğini biliyoruz, yakalamaya çalışıyoruz ki yakaladık bu hendekte” ifadelerini kullandı.

“FAYIN ÜZERİNE YAPILAŞMA OLMAYACAK”

Fay hattı çevresinin yapılaşmaya kapacağını aktaran Koçbulut, “Burada 6 tane hendek açtık. Bu hendekler üzerinde öncelikle deformasyon zonunu belirleyeceğiz. Daha sonra da bu deformasyon zonunu belirledikten sonra 6 hendek üzerindeki en geniş zonu alıp, bu zonun her iki tarafında 20 ya da 25 metre, bunu belirledikten sonra deformasyon zonunun üzerine koyacağız ve bu bölgeyi yüzey faylanma tehlikesi açısından bir sakınım bandı oluşturarak, imara kapatacağız fay boyunca. Böylelikle fayın üzerine yapılaşma olmayacak” diye konuştu.

“FAYIN GEÇTİĞİ BELLİ OLACAK”

Yeni imar planlarının, fay hattının yerinin bilinerek yapılacağını aktaran Koçbulut, “Amaç, sakınım bandı üzerinde bundan sonraki binaların yapılmasını engellemek. Başkanım burayı imara açtığında, imar planları yapıldığında, burayı kapatacak. Ama yol yapabilir, park yapabilir. Yani atıl durumda kalmayacak. Plan yapılırken buradan fayın geçtiği belli olacak. Buradaki sakınım bandı belli olacak ve sakınım bandı üzerinde yapılaşma olmayacak” şeklinde konuştu.

2 gün sürecek çalışmanın ardından rapor hazırlanacak.

Editör: Oğuzhan EKE