Dünya kültür mirasını korumak ve müzeciliğin tanıtılmasını sağlamak üzere her yıl 18 Mayıs’ta kutlanan Müzeler Günü’nde program düzenlendi. Öte yandan Yurdaer Kalaycı Bağış Eserler ve Resim Sergisi açılışı yapıldı.

Haber: Servet Gökçek-Nilay Çelik

Bolu müzesinde düzenlenen programa, Bolu Vali Yardımcısı Abdullah Şen, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hakan Alpaslan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Müze Müdürü Atılgan Kaya, Yurdaer Kalaycı,  öğrenciler ve davetliler katıldı.

Şehrin farklı noktalarında çıkan bulgularla tarihi binlerce yıl öncesine dayandığı belirlenen Bolu’da, 18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü dolayısıyla program düzenlendi. Program Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasını yapan Müze Müdürü Atılgan Kaya müzeler ve ören yerleri hakkında bilgi verdi.

MÜZELER HAFTASININ ÖNEMİNİ ANLATTI

Müze Müdürü Kaya,  “Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) tarafından 1977 yılında Uluslararası Müzeler Haftası olarak kabul edildiğine işaret ederek; “18-24 Mayıs, UNESCO tarafından da tüm dünyada Müzeler Haftası Olarak ilan edilmiştir. Ülkemizde de 1982 yılından itibaren 18-24 Mayıs’ta kutlamakta olduğumuz müzeler haftası sahip olduğumuz kültürel değerlerin korunması, saklanması ve gelecek kuşaklara aktarılması için yapılması gereken çalışmaları anlatmak, halkımızın milli kültür ve tarih bilgisini zenginleştirmek, bu değerlere sahip çıkılmasını sağlamak, özellikle gelecek kuşakları ve halkımıza bu konularda aydınlatarak toplumumuzun kültür düzeyini yükseltmek amacıyla bizlere önemli bir fırsat vermektedir.” İfadelerini kullandı.

“356 ADET MÜZE VE ÖREN YERİ HİZMET VERMEKTE”

Müzelerin sanat, bilim, tarih ve kültürle ilgili eserlerin korunup sergilendiği, tanıtıldığı ve gelecek kuşaklara aktarıldığı yerler olduğunu da vurgulayan Kaya; “Müzelerimiz geçmişle aramıza köprüler kuran, bizleri tarihte yolculuğa çıkaran, tarihin yaşayan tanıklarıdır. Köklü bir tarihe sahip, çağlar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, kadim kentimiz Bolu aynı zamanda doğal ve tarihi hazineleri ile ülke turizmine önemli katkılar sunmaktadır. Bu kapsamda Ülkemizde Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü 'müze bağlı 212 adet müze ve 144 adet düzenlenmiş ören yeri olmak üzere, ziyaret edilebilir konumda toplamda 356 adet müze ve ören yeri hizmet vermektedir. Bu duygu ve düşüncelerle, tarih ve kültür mirasımızın korunmasında görev alan, insanlık mirasını koruyan başta müze çalışanlarımız ve akademisyenlerimiz olmak üzere tüm vatandaşlarımızın "Müzeler Günü “nü kutluyor, en içten sevgi ve saygılarımı arz ediyorum”  şeklinde konuştu.

“MÜZELERİMİZ GEÇMİŞLE ARAMIZA KÖPRÜLER KURAR”

Müze Müdürünün konuşmasının ardından İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Bolu’nun doğal ve tarihi hazineleri ile ülke turizmine önemli katkılar sunduğunu aktararak, “Dünya kültür mirasının korunması ve müzeciliğin tanıtılması amacıyla, UNESCO tarafından tüm dünyada 18 Mayıs günü “Müzeler Günü” ilan edilmiştir. 1982 yılından beri ülkemizde 18-24 Mayıs tarihleri arasında “Müzeler Haftası” olarak kutlanmaya başlanmıştır.  Müzeler; sanat, bilim, tarih ve kültürle ilgili eserlerin korunup sergilendiği, tanıtıldığı ve gelecek kuşaklara aktarıldığı yerdir. Müzelerimiz geçmişle aramıza köprüler kuran, bizleri tarihte yolculuğa çıkaran, tarihin yaşayan tanıklarıdır.” Dedi.

“KADİM KENTİMİZ BOLU ÜLKE TURİZMİNE ÖNEMLİ KATKILAR SUNMAKTADIR”         

Doğanay, Bolu’nun tarihi zenginliklerinden bahsederek; “Müzelerde tarihimizin her dönemine şahitlik etmiş eserlere rastlamak mümkündür. Müzelerimizdeki eşsiz eserlerin korunması, onarılması ve gelecek kuşaklara aktarılması bizlerin en büyük görevidir. Müzelerimiz aynı zamanda bir eğitim merkezi olduğunu da göz önüne alarak, özellikle okul çağındaki çocuklarımızı ve halkımız aydınlatmaktadır. Köklü bir tarihe sahip, çağlar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, kadim kentimiz Bolu aynı zamanda doğal ve tarihi hazineleri ile ülke turizmine önemli katkılar sunmaktadır. Bu duygu ve düşüncelerle, tarih ve kültür mirasımızın korunmasında görev alan, insanlık mirasını koruyan başta müze çalışanları olmak üzere tüm vatandaşlarımızın “Müzeler Günü” nü ve “Müzeler Haftası’nı” kutluyor, en içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum” açıklamasında bulundu.

PLAKET TAKDİMİ YAPILDI

Konuşmaların ardından Vali Yardımcısı Abdullah Şen hayırsever Yurdaer Kalaycı’ya, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hakan Alpaslan Mozaik buluntusunu müzeye kazandıran Arca Yavuz’a plaket takdim etti.

YURDAER KALAYCI BAĞIŞ ESERLER VE RESİM SERGİSİ AÇILDI

Plaket töreni sonrasında Yurdaer Kalaycı Bağış Eserler ve Resim Sergisi’nin açılışı gerçekleştirildi. Program fotoğraf çekimi ile son buldu.

8-36-67-64-195-143-292-411-59

Editör: Servet GÖKÇEK