20 Mayıs 1935 tarihinde Bolu Merkez Berk Kebir Köyünde doğdu. İlkokula 1943-1944 öğretim yılında Bolu Gazipaşa İlkokulunda başlayıp, 4. ve 5. sınıfları Fevzi Cumhuriyet İlkokulunda tamamlayarak mezun oldu.

1948- 1949 öğretim yılında kayıt yaptırdığı Bolu Erkek Sanat Enstitüsü Marangozluk bölümünden 1952- 1953 öğretim yılında mezun oldu.

Aynı yıl Ankara'da açılan semineri müteakip 31.08.1953 tarihinde kura ile atandığı Artvin Erkek Sanat Enstitüsüne bağlı 128 No.1u Gezici Köy Marangozluk Kursu Öğretmenliği görevine başlayarak, Sirya Nahiye Merkezi, Oruçlu ve Madenler Köylerinde çalıştı.       03.09.1956 tarihinde Bolu Erkek Sanat Enstitüsü 149 Nolu Gezici Köy Kursuna kendi isteğiyle nakli yaptırarak Göynük Himmetoğlu, Mudurnu Kilözü köylerinde görevini sürdürdü, 28 Temmuz 1955 tarihinde Kadriye Hanımla evlendi.

01.12.1957 tarihinde vatani görev için 47/13 dönem Polatlı Topçu Okuluna katılıp, Erzincan ve Erzurum’da yedek subay olarak kutsal görevini tamamladı.

31.07.1959 tarihinde tekrar Bolu’ya 48 nolu Gezici Köy Kursu Öğretmenliğine atanarak Düzce- Tahirağa, Şakuş, Muncurlu Köylerinde dört yıl, daha sonra Gerede Merkezde Sabit İlçe Kursu Öğretmeni olarak görevine devam ederken İnşaat Teknikeri Okul Dışı bitirme sınavlarına girdi.

08.10.1968 tarihinde 874 sayılı kanun gereği kurs öğretmenlerine tanınan haktan yararlanıp, Bakanlığın seçmesini ve açılan sınavı kazanarak, iki yıllık öğrenim yapmak üzere, İzmir Mithatpaşa Sanat Enstitüsüne bağlı kurs öğretmeni olarak atanıp, İzmir Erkek Sanat Öğretmen Okulunda öğrenime başladı.

30.06.1970 tarihinde okulu pekiyi derece ile bölüm birincisi olarak bitirdi.

16.09.1970 tarihinde Bolu Endüstri Meslek Lisesi bünyesinde bulunan, Endüstri Pratik Sanat Okulu Ağaç işleri Öğretmenliğine atandı. Aynı okulda 1973 yılında Müdür Yardımcılığı görevine başladı.

20.04.1979 tarihinde Ankara Erkek Sanat Yüksek Öğretmen Okulu fark dersleri sınavlarına girerek okulu bitirdi.

Bolu Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesinde Öğretmen Müdür yardımcısı ve Müdür Baş Yardımcısı görevlerinde bulundu. Kimya Mühendisi olan oğlu Şafak öğretmenliği tercih etmiştir. Kızı Nuray Ankara Üniversitesi İtalyan dili mezunudur.

Mustafa NAMDAR 1983 Bolu’da İl düzeyi yılın öğretmeni seçilmiştir.

1987 yılında Bolu’da öğretmenler arası anı yarışmasında “usta “adlı yazısıyla birinci olmuştur.

Ben 1975 yılında Bolu Atatürk okuluna öğretmen olarak atandım. Mustafa Hocanın önce eşi Kadriye Hanımla tanıştım. Daha sonra Mustafa hoca ile tanıştım.

Onu ilk gördüğümde Endüstri Meslek Lisesinde ceketin kolları üzerinde koyu renkli bez kolluklar takmış masasında çalışırken gördüm. Atölye ile idari bina arasında hiç durmadan geldi gitti. Çalıştı usta yetiştirdi.

O “yalnızca öğretmen değil usta öğretmen olmaya çalıştı”.

Mustafa NAMDAR

Önce öğretmen

Müdür yardımcısı idi

Emekli oluktan sonra

Köşe yazarı oldu

Güzel şiir ve yazılar yazdı

TV de program sunuculuğu

TV de Bilgi Kültür Yarışmaları

Kent Konseyinin kuruluşundan itibaren üyesi

Bolu Kalkınma ve Tanıtma Vakfının Genel Sekreteri

Bolu Belediye Başkan Yardımcısı

Çalıştığı okulun kurduğu Vakıf ve Sivil Toplum Kuruluşlarında üye

Bolu için yapılan her toplantılarda onu görürsünüz. Üniversitenin açılış ve kapanışlarında öğrencilere hoş geldiniz, güle güle yemeklerini o organize ederdi.

Mustafa Namdar ömrünü öğrencilerine ve Bolu Halkına adayan fedakar ve cefakâr bir kişi idi.

Yaptığı bu hizmetlerden kesinlikle hiç para almadı. Belediye, Valilik, Milli Eğitim, Vakıf Bürosu Kent Konseyi Bürosu arasında yaz, kış, sıcak, soğuk, yağmur, kar demeden hep yürüdü. Bir gün kendisine Mustafa Hocam Sen Belediyeden Vilayete giderken veya Vilayetten Belediyeye giderken özel kalemden araba istesen vermezler mi dedim. Verirler ama ben isteyemem diye cevap verdi.

Uzun yıllar köşe yazarlığı yaptı. Onun yazılarında incitici ve kırıcı bir üsluba rastlayamazsınız. Toplantılarda kimsenin sözünü kesmez, sırası gelince konuşurdu. İnce ruhlu naif bir kişiliği vardı.

Zaman zaman üzüldüğü olurdu. Bizim Belediyedeki bazen de Üniversitedeki büromuza gelirdi. Ben kendisine üzülme Mustafalar her zor işleri yapar sen bu işi de halledersin derdim.

Yapacağı veya yaptığı her şeyi mutlaka üstlerine bildirirdi. Onlardan müsaade almadan yapmazdı.

Çok güzel yazısı vardı. Köşe yazılarını el yazısı ile yazar gazeteye kadar kendi götürüp verirdi. Ağaç ve tahta üzerine çok güzel yakma resim yapardı.

Şükran Günlerinde Bolu Kalkınma ve Tanıtma Vakfına Bağlı Türk Sanat Müziği Korosunun bir konser vermesi için çalışırdı. Kısa bir konuşma yapardı, İzzet Baysal’ı çok sever, Onu her zaman her yerde anlatır ve kösesinde yazardı.

Davetlere mutlaka hediyesi ile katılırdı. Mütevazı bir hayatı vardı. Hizmet adamı idi.

Hiç siyasi bir yazışma ve konuşmasına rastlamadım. Her siyasi fikre ve siyasete eşit mesafede dururdu. Kalp ameliyatı olduktan sonra da çalışmaya devam etti. Yaptığı işlerin aksamasını istemezdi.

Bakkaldan ekmek alıp çıkarken ayağı takıldı düştü. Ve uyluk kemiği kırıldı. Amaliyat oldu. Yürüdü iyileşti. Ancak eve çıktıktan sonra pıhtı, emboli nedeniyle Namdar Hocamızı aramızdan alıp götürdü. Ailesi sevenleri Eğitim camiası olarak çok üzüldük. Kalabalık bir katılımla kendisini uğurladık. Gazetelere baktım. Mustafa Namdar hayatını kaybetti. Mustafa Namdar son yolculuğuna uğurlandı. Namdar Hocamızı kaybettik diye yazıyordu. Köşe Yazarları İzzet Baysal’ı kendine örnek almıştı. Vakıf insanı bilge insan diye yazmışlardı. Ama bir gazetenin KÖROĞLU GAZETESİ birinci sayfa simsiyah Namdar Hocamızın resmi ve manşette söyle yazıyordu.

BOLUNUN ÖĞRETMENİ, DANIŞMANI, SEVDALISI, GÖLGESİ AĞIR ADAM.

HOCALARIN HOCASI BOLU SEVDALISI.

Mustafa NAMDAR

20.05.1935/14.12.2020

MEKANI CENNET OLSUN

Şimdi oldu teşekkürler Ahde vefa böyle olur. Sağ olun var olun Bir ulu çınar aramızdan ayrıldı. Namdar Hocam, Allah Rahmet eylesin Mekanın Cennet olsun.

Yazının sonunun onun şiiri ile bitirelim.

“Ardından ağlamışım ne çıkar” adlı şiirinden

Bu şiiri İzzet Baysal’ın vefatında 2000 yılında yazmıştı.

Ben sana yüreğimi açtım.

Konuğumsun ömrüm boyunca.

Senin için değil gözyaşlarım.

Senin için değil inan bana.

Senin ideallerini aktaramazsam.

Senin emanetine sahip çakamazsam.

Senin yuvanda yetişenlere.

Seni öğretemezsem diyedir derdim.

Mustafa NAMDAR

Mustafa YAMAN

İzzet Baysal Vakfı Genel Sekreteri

Editör: TE Bilisim