Bolu Kahveciler ve Otelciler Odası Başkanı Mustafa Kalaycı oda üyeleri ile birlikte Ak Parti Bolu İl Başkanı Nurettin Doğanay’a ziyaret bulundu. Oda üyeleri kahvehanelerde oyunların serbest bırakılması taleplerini yazdığı dilekçelerini Cumhurbaşkanlığı ve Koronavirüs Bilim kuruluna ulaştırılması için Doğanay’a teslim etti.

Haber: Servet Gökçek

Ak Parti İl Başkanı Nurettin Doğanay’ı Bolu Kahveciler ve Otelciler Odası Başkanı Mustafa Kalaycı oda üyeleri makamında ziyaret etti. Oda Başkanı Mustafa Kalaycı kahvehanelerde oyunların serbest bırakılması ile ilgili hazırladıkları 7 maddelik taleplerini Cumhurbaşkanlığı ve Koronavirüs bilim kuruluna iletilmesini istedi.

Bolu Kahveciler ve Otelciler Odası Başkanı Mustafa Kalaycı ziyarette mağduriyetlerinin giderilmesini isteyerek; “Hükümetimizin insan sağlığı konusunda almış olduğu, tüm tedbirleri destekliyor daha fazla can kaybına neden olmadan biran önce bu virüsten tüm insanlığın kurtulmasını temenni ediyoruz.

Malumlarınız olduğu üzere ülkemizde ve dünyada yaşanan koronavirüs(covid-19) salgını nedeni ile hükümetimizce alman tedbirler doğrultusunda tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan düğün salonu, çalgılı müzikli lokanta, kafe, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları(Atari playstation vb)her türlü kapalı çocuk oyunları(Avm ve Lokanta içindekiler dahil) çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, Spa ve spor merkezlerinin faaliyetlerinin 16.03.2020 pazartesi saat 24:00 itibari ile geçici bir süreliğine durdurulmasına karar verilmiş ve söz konusu genelgeler İçişleri Bakanlığı'nca 81 il Valiliği'ne gönderilmiştir.

“ESNAFLARIMIZ KEPENK KAPATMA NOKTASINA GELMİŞTİR”

Yaklaşık 6 aydır Kahvehanelerimizin faaliyetlerinin durdurulması ile birlikte sektör olarak ülke genelinde faaliyet gösteren esnaflarımız yanında çalışanlar ve aileleri ile birlikte yaklaşık 500.000 kişi ekonomik olarak büyük zarara uğramış ve esnaflarımız tamamen kepenk kapatma noktasına gelmiştir. Zira müzikhol ve barlar da aynı durumdadır. Bizim işyerlerimizde oyunlar olmamasına rağmen ülkemizdeki vaka sayılarında artış varsa bunun nedenini başka sebeplere bağlamak olduğunu düşünüyoruz. Hükümetimiz diğer sektörleri tamamen açıyor (Plajlar, Kaplıca ve Saunalar, Devremülkler, Birahaneler, İçkili her türlü Lokanta ve Lokaller, Pazar yerleri ve Seyyar satıcı pazarları)buralarda sorun çıkmıyor da sadece Kahvehanelerde oyun oynandığında mı Korona virüs denen illet artıyor, bunu anlamış değiliz.

“HİJYEN KURALLARINA VE SOSYAL MESAFE KURALLARINA ÖNEMLİ ÖLÇÜDE RİAYET ETMEKTEYİZ”

Türk toplumunun 500 yıllık kahvehane kültürünü yok etmeyiniz.6 aydır Kahvehanelerimiz bir nevi kapalıdır/'Lütfen sesimize kulak verin, bıçak kemiğe dayandı” derler ya yeter artık!! diyoruz. Lütfen bizlere de yardımcı olmanızı istiyoruz. Bizlere yardımcı olmak amacıyla faizli kredi verdiniz, taksitlerimizin günü geldi, bu esnaflar çalışmayınca nasıl ödeyecektir. Siyasetin temellerinin atıldığı Kahvehanelere lütfen yardımcı olunuz. Bugüne kadar oyunları açmadınız, açmamaya inat ediyorsunuz, bizlere lütfen yardımcı olunuz. Bizler kahvehanelerimize hijyen kurallarına ve sosyal mesafe kurallarına önemli ölçüde riayet etmekteyiz. Bu konuda bizler gerekli olan tüm önlemleri almış bulunuyoruz, buna rağmen oyunların açılmamasına bir anlam verememekteyiz” şeklinde konuştu.

“SİZLERDEN ÇOK ŞEY İSTEMİYORUZ”

Kalaycı kahvehanelerde tekrar oyunlara izin verilmesi için hazırladıkları ve 7 maddeden oluşan dilekçelerinde; “Esnaflarımızın bankalara olan kredi ve kredi kartı borçlarının ertelenmesini talep ediyoruz, esnaflarımızın vergi ve stopaj primlerinin ertelenmesini istiyoruz(gerekirse almayınız), esnaflarımızın ödemiş olduğu kira stopajı, KDV, Muhtasar vergisi, eğlence vergisi, tabela vergisi, çevre temizlik vergilerinin ertelenmesi (Belediyelerce alman bazı vergilerin mümkünse iptal edilmesi), esnafımıza kira yardımı yapılması, Dijitürk abonelerinin maddi zararlarının karşılanması, elektrik, su, doğalgaz faturalarının ertelenmesi, kahveci esnafımıza ve çalışan personele nakdi yardım yapılmasını, odamıza gelerek, kahvehanelerde oyunların serbest bırakılması için imza kampanyasına katılan üyelerimiz adına, oyunların açılmasını hükümetimizden talep ediyoruz” diyerek isteklerini sırladı.

“DİLEKÇENİZİ ULAŞTIRACAĞIZ”

Ziyarette konuşan Doğanay dilekçenin gerekli makamlara iletileceğini aktararak; “Bana ilettiğiniz emaneti aldım. Bunu yetkili makamlara iletmekte benim boynumun borcudur. Güzel bir şehirde yaşıyoruz. Hep beraber yaşıyoruz. İnsanları farklı, siyasi görüşleri farklı olabilir. Bu da toplumun rengidir. Bu da gayet normaldir. Bu verdiğiniz emaneti de bizde gerekli yerlere ulaştıracağız. Bundan hiç şüpheniz olmasın” dedi.

Editör: TE Bilisim