Uluslararası Rotary 2430. Bölge Federasyonu Başkanı Hakan Karaalioğlu, Bolu Rotary Kulübü’nün çalışmalarını incelemek amacıyla ilimize geldi. Bolu Rotary Kulübü ile birlikte kurumumuzu ziyaret eden Karaalioğlu, burada açıklamalarda bulundu.

 Haber: Ömer Çetinaslan

Türkiye ve 7 ülkenin de içinde bulunduğu 2430. Bölge Federasyonu Başkanı Hakan Karaalioğlu, Bolu Rotary Kulübü’nü ziyaret etmek ve yaptıkları çalışmaları incelemek amacıyla Bolu’ya geldi. Karalioğlu, Bolu Rotary Kulübü Başkanı Fırat Çıngı ve Bolu Rotary Kulübü üyeleri ile beraber kurumumuza ziyarette bulundu.

Uluslararası Rotary 2430.Bölge Federasyonu Başkanı Hakan Karaalioğlu, kurumumuza yaptığı ziyarette, Rotary Kulübü’nün çalışmaları ve Rotary’in tarihi hakkında bilgiler verdi.

Karaalioğlu, 2430. Bölge’de bulunan Bolu ilinde yapılan çalışmaları görmek ve destek vermek amacıyla geldiğini ifade ederek “görevimize 1 Temmuz 2019 tarihinde başlayarak, 1 Temmuz 2020 tarihine kadar bir çalışma içerisinde görevimizi sürdürüyoruz. Burada bulunmanın nedeni Rotary dünyasında özellikle 2430. Bölgede bulunan Bolu Rotary Kulübünü ziyaret etmek için onların yaptığı çalışmaları görmek ve bu çalışmalara nasıl destek olabiliriz diye onlarla birlikte çalışma faaliyeti yürütmek içindir” dedi.

ROTARYEN NEDİR?

Uluslararası Rotary 2430.Bölge Federasyonu Başkanı Hakan Karaalioğlu, Rotary Kulübü ve rotaryenler hakkında bilgiler vererek, “Rotary’i ile ilgili kısaca bilgiler vermek istiyorum. Rotary, insanlığa hizmet vermek her meslekten yüksek ahlaki standartları yüceltmek ve dünyada iyi niyet ve barışı yaymak amacıyla iş ve meslek insanlarının birleşmesinden meydana gelmiş bir hizmet kuruluşudur. Rotaryenler, iş ve meslek insanlarıdır. Bugün dünyada, 218 ülke ve coğrafi bölgede rotaryenler hizmet vermektedirler. 2430. Bölge, dünyadaki 529 bölgeden bir tanesidir. Bu bölge, coğrafi alan olarak dünyanın en büyük coğrafi bölgesidir. Bu bölge içerisinde Türkiye’nin dışında; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Tacikistan ve Afganistan var. Ben, Bölge Guarnörü olarak, Türkiye dahil 8 ülkeyi dolaşmak, çalışmakta olan kulüplere yardımcı olmak ve liderlik etmek için bir dönem boyunca çalışmalarımı sürdürüyorum. Çünkü rotaryenler, fırsat yaratma, toplumları güçlendirme ve dünya üzerindeki insanları etkileyen çeşitli zorluklara cevap arama arzusuyla bir araya gelmiş insanlardır” dedi.

“ROTARY’İN AMACI SADECE HİZMET ETMEKTİR”

Rotary’in hiçbir kuruluş ile bağlantılı olmadığını ifade eden, Karaalioğlu, Rotary’in amacının sadece insanlığa hizmet etmek olduğunu söyledi:

Rotary’de, dünyadaki tüm kıtalardan ve ülkelerden kulüpler vardır. Rotary’de siyaset, din, dil, ırk, renk ve etnik ayrılıklar hiçbir şekilde yoktur. Bizler, sadece hizmet etmek için bir araya gelmiş kuruluşlarız. Rotary’nin dünyada hiçbir organizasyon ile bağlantısı yoktur. Çok büyük bir mutluluk ve gururla söyleyebilirim ki; sosyal topluluk olarak Birleşmiş Milletler’de temsil edilen tek kuruluştur. Bir rotaryen BM’de temsil edilmektedir, kendisine ayrılmış olan bir masası ve odası vardır. Türkiye’deki kulüpler, Uluslararası Rotary’in bir parçasıdır. Hiçbir ülkenin parçası değildir. Rotary’in hizmetleri, nitelikleri uluslararası olmasıdır. Güçlü dostluk bağları geliştirir. Çeşitli meslekleri temsil ederler. Bütün dünyaya barış ve mutluluğun getirilmesi için çalışan insanlardır.

“ÇOCUK FELCİNDE SAYI 350 BİN’DEN 32’YE DÜŞTÜ”

Bizim bazı çalışma önceliklerimiz var; barışma ve anlaşmazlıkların önlenmesi, çözülmesi; Hastalıkların önlenmesi ve tedavisi, su ve hijyen, anne ve çocuk sağlığı, temel eğitim ve okuryazarlık, ekonomik ve toplumsal gelişme. Bütün bu çalışmalar içerisinde, yıllar önce başlamış olan bir faaliyetten bahsetmek istiyorum; Bundan 24 yıl önce dünya üzerinde 350 bin kişi çocuk felci hastalığına yakalanırken, bugün sadece 2 ülkede; Afganistan ve Pakistan’da kayıtlı vaka sayısı, sadece 32’dir. Şuana kadar çocuk felcinin giderilmesi için 2,5 milyar dolar kaynak aktarılmıştır.

Rotary, 1905 yılında kurulmuştur. Türkiye’de de 1955 yılından itibaren faaliyetlerini sürdürmektedir. Rotary’de; arkadaşlık, iş gelişimi, liderlik gelişimi, toplum için hizmet, kişisel ilerleme ve gelişim, sürekli eğitim, topluluk önünde konuşma, dünya ile ilişkiler, sosyal becerilerin gelişmesi, mesleki becerilerin gelişimi, kültürel bilinç, aktiviteler gibi sebeplerden dolayı rotaryen olarak, yıllardan beri büyük bir mutluluk içinde çalışmamıza sebep oluyor. Rotaryenler, iş hayatında ve birlikte oldukları topluluklarda şunu söylerler: Düşündüğümüz, söylediğimiz ve yaptığımız gerçeğe uygun mu?

İlgilerin tümü için adil mi?

İyi niyet ve daha iyi dostluklar sağlar mı?

İlgilerin tümü için yararlı mı?

Bu 4 tane maddeyi, iş hayatınız ve özel hayatınız için kullanırsanız, sizin için ne kadar büyük bir yol gösterici olacağını göreceksiniz.

“BU İNSANLAR NEDEN ROTARYEN?”

Birçok ülkenin liderlerinin, bilim adamlarının ve dünya çapında tanınmış insanların rotaryen olduğunu söyleyen Karaalioğlu, “Özellikle dünyaya baktığınızda, çok tanınmış kişilerin rotaryen olduğunu görürsünüz. Angele Merkel, Prens Charles, Danimarka Prensi, Hollanda Prensi, Prens Philip, Roald Amundsen, Neil Armstrong, Thomas Edison rotaryendir. Bunları o kadar çoğaltabilirsiniz ki. Peki bu insanlar neden rotaryen? Tüm bu insanlar Rotary’e hizmet etmek için bir arada, çünkü Rotary’de belli ilkeler vardır; dostluk, dürüstlük, değer bilirlik, doğruluk, dinamizm, dayanışma, devinim, daima hizmet, değişime adapte olma ve devam eden liderlik. İşte tüm bunları topladığınızda, biz rotaryenler bulunmuş olduğumuz bölgede hizmet ediyoruz. Şuanda Bolu’da bulunmuş olmamızın sebebi, Bolu Rotary Kulübü’nün bu güne kadar vermiş olduğu çok değerli hizmetler var. Bununla bağlantılı olarak, ‘bu hizmetleri daha nasıl geliştirebiliriz?’ diye özellikle Kulüp Başkanımız Fırat Çıngı ve Bolu Rotary Kulübü üyeleri ile beraber bu hizmetleri daha geniş alana yaymak için buradayım. Guarnör olarak benim görevim; bir yıl süresi içerisinde yaptığım bu çalışmalarda liderlik etmektir. Benim görevim bir yıllıktır, 1 Temmuz’da başlar, 1 Temmuz’da sona erer. Görevi devralır, bir yıl sonra bu görevi yapacak arkadaşlarımıza büyük bir arzu ile devrederiz” şeklinde konuştu.

“ENGELLİLERİ NEMRUT DAĞI’NA ÇIKARACAĞIZ”

Eğitim ve engelliler ile ilgili birçok projelerinin olduğunu belirten Uluslararası Rotary 2430.Bölge Federasyonu Başkanı Hakan Karaalioğlu, sözlerine şu şekilde son verdi:  Bu hafta içerisinde, bütün engellileri Nemrut Dağı’na çıkaracağız. Orayı göremeyecek olan insanları oraya çıkartarak, Nemrut Dağı’nda müzik dinletisi vereceğiz. Engellilerle ilgili projelerimiz var. Bugün bölgemizdeki rotaryenler, 80’in üzerinde okul yaparak eğitime hizmet vermişlerdir. Bütün bunları koyduğunuzda, herhalde şu soruyu sormak mümkün; Sen neden rotaryensin? Cevabı ise; Bu yapılanları gördükten sonra rotaryen olmamak mümkün mü?

“ALDIĞIMIZI BOLU HALKINA GERİ VERMEK HEDEFİNDEYİZ”

Bolu Rotary Kulübü Başkanı Fırat Çıngı ise yaptığı açıklamada, “Bolu Rotary Kulübü Başkanı olarak, Federasyon Başkanımız Hakan Karaalioğlu ve sevgili eşini Bolu’da ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Kendisi ile bugün belediyemizi ve ilgili kurumları ziyaret edeceğiz. Çalışmalarımızı anlatacağız. Kurumlardan beklediğimiz destekleri ileteceğiz. Bolu’da çeşitli konularda çalışmalarımız sürüyor. Bu çalışmalarımızı başkanımızın desteği ile arttırarak aldığımızı Bolu halkına geri vermek hedefindeyiz” ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim