İran’da meydana gelen teknik arıza nedeniyle Türkiye'ye 10 gün boyunca gaz akışı durduruldu. Bunun üzerine sanayi tesislerinde doğal gaz ve elektrik tüketiminde kısıtlamaya gidildi. Bolu'daki Sanayi işletmelerinde de uygulacak olan kısıtlama, işletme sahipleri ve çalışanlarda büyük tepki oluştururken kısıtlamanın nasıl uygulanacağı da merak konusu oldu.

Haber: Ebru Buket Dönmez

İran’dan Türkiye’ye gelen doğal gaz iletim hattında oluşan arıza nedeniyle doğal gazda %40 kısıtlama uygulanıyordu. TEİAŞ ise tüm Türkiye’de Organize Sanayi Bölgelerine (OSB) en az 3 gün olmak üzere elektrik kısıtlaması yapmaları uyarısında bulundu. İşletmeler kısıtlamadan dolayı normalde kullanılan günlük elektriğin sadece %10'unu kullanabilecekler.  Konuya ilişkin açıklama yapacağını belirten TEİAŞ kısa bir süre sonra işletmelere bilgilendirme yazısı gönderdi. Bilgilendirmede ilk olarak 25-26-28 Ocak 2022 (Salı-Çarsamba-Cuma) günleri uygulanacağı belirtilen kısıtlamaya sanayicilerin tepki göstermesi üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı devreye girerek 24-25-26 Ocak 2022 (Pazartesi-Salı-Çarşamba) günleri olmak üzeri ardışık olarak değiştirildi. Tüm gün uygulanacağı ifade edilen elektrik kısıtlamasında "aydınlatma ve güvenlik ile ilgili zaruri elektrik tüketimi haricinde diğer faaliyetler için hiç bir şekilde enerji kullanımı olmaması gerekmektedir" sözlerine yer verildi.

Bilgilendirmenin devamında, "Enerji kısıtlamasına uyulmaması halinde, sınırın geçildiği andan itibaren TEİAŞ tüm OSB'nin enerjisini kesecek olup ayrıca Enerji Bakanlığınca OSB'mize cezai yaptırım uygulanabilecektir. Bu durumda ceza kısıtlamayı aşan ilgili firmalara yansıtılacaktır. Durumda yaşanacak herhangi bir değişiklik olursa firmalarımıza bildirim yapılacaktır. İlgili tarihlerde kısıtlamaya uyulmasını ve gerekli tedbirlerin alınmasını önemle rica ederiz" sözlerine yer verildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ise olumsuz hava koşullarına rağmen diğer (mesken) tüketicilerin kısıtlamalardan etkilenmemesi için tüm önlemlerin alındığını kaydetti.

SANAYİCİLERDEN BÜYÜK TEPKİ

Alınan karar üzerine işletme sahipleri ve çalışanlardan büyük tepki geldi. Fabrikaların dur-kalk yapmasının performans kaybına yol açacağını belirten işletme sahipleri daha önce haber verilmesi gerektiğini söyleyerek zamanla yarışmak zorunda kaldıklarını ifade ettiler. 3 günlük kısıtlamada çalışanlara mecburi izin de vermesi beklenen işletmeler büyük zarara uğrayacaklarını vurgulayarak tepki gösterdiler.

MİLYONLARCA LİRALIK ZARAR BEKLENİYOR

Sanayiciler üretim kayıplarını en az düzeyde tutmak için büyük çaba sarfediyor. Ancak buna rağmen 3 gün boyunca uygulanacak olan kısıtlamanın Bolu Sanayicilerini milyonlarca liralık zarara uğratması, üretime ve ekonomiye olumsuz yansıması bekleniyor.

Editör: TE Bilisim