(Haber: Oğuzhan EKE) - Türkiye’de ilk kez şimşir bitkisinin doğal yaşam alanları belgelendi. Peyzaj çalışmalarında önemli değeri bulunan şimşirin Bolu’da da doğal olarak yetiştiği belirlendi.

Dünya’daki piyasa değeri yüz milyon dolarlarla ölçülen ve Bolu’da da doğal olarak yetişen Şimşir bitkisine dair Türkiye’deki ilk bölgelendirme çalışması yapıldı. Çalışmada elde edilen verilen, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi tarafından yayımlanan Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri dergisinin 20 Aralık tarihli sayısında yer aldı. Şimşir bitkisi araştırması Ömer Sarı, Fisun Gürsel Çelikel, Halil Yaşar tarafından yapıldı.

Yayımlanan verilerde Şimşir bitkisinin Türkiye’de çok önemli bir havzaya sahip olduğuna dikkat çekildi. Bu zenginliğin ekonomik ve kültürel olarak vatandaşları etkilediği belirtilse de son 15 yıl içerisinde Şimşir ormanlarının varlığının büyük oranda azaldığına dikkat çekildi. Türkiye’de 24 ilde şimşir tespit edildi. Bu iller arasında Batı Karadeniz bölgesindeki; Bolu, Kastamonu, Karabük, Bartın ön plana çıktı. Bu 4 ilde büyük Şimşir ormanlarına rastlandığı belirtildi.

Şimşir Türkiye dağılımı Sarı, Ö., Çelikel, F. G.,  Yaşar, H. (2023). Türkiye'nin doğal şimşir lokasyonları

ŞİMŞİR’İN KULLANIM ALANLARI VE DEĞERİ

Tarih boyunca şimşir bitkisi, farklı kullanım alanlarında popüler hale geldi. Bir dönem sanayide ve tarım aletlerinde de kullanılan Şimşir’in, günümüzde sanatsal ve peyzaj için kullanıldığı belirtildi. Budama sanatı, çitler ve saksı bitkisi olarak tercih ediliyor. Araştırmada elde edilen verilerden birisi de şimşirin maddi değerine yönelik oldu. 2019 tarihli bir kaynakta Amerika Birleşik Devletlerinde 141 milyon Dolar maddi hacimle, 13 milyon şimşirin satıldığı belirtildi.

BOLU’DA DOĞAL ŞİMŞİR ALANLARI

Araştırmada şimşirin Bolu’da da yetiştiği tespit edildi. Makalede yer alan görselde Göynük, Seben ve Gerede ilçeleri işaretlendi. Bunun yanında, bu ilçelerden sadece Göynük’teki doğal yetişme alanlarına dair detaylı bilgi ve koordinat verildi.  Göynük’ün Hisarözü, Değirmenözü ve Hacımahmut köylerinde bulunduğu belirtildi. Şimşirlerin Karagöl yaylasından inerken, ırmak kenarında yayıldığı tespit edildi. Bu bölgedeki şimşirlerin 4 ile 5 metre boya ulaştığı, Değirmenözü mevkiindeki ormanın daha güçlü olduğu ve bitkilerin 5 ile 6 metreye kadar uzayabildiğinin altı çizildi.Şimşir Bolu dağılımı Sarı, Ö., Çelikel, F. G.,  Yaşar, H. (2023). Türkiye'nin doğal şimşir lokasyonları

“SONRAKİ ÇALIŞMALARA IŞIK TUTABİLECEKTİR”

Makalenin sonuç kısmında, “İlk kez ülke genelinde kapsamlı olarak şimşir lokasyonları belirlenmiştir. Ancak bu alanların ölçümü ve haritalanması yapılmamıştır. Bu alanların net olarak haritasının çıkarılması ise kurumalardan dolayı oldukça zorlaşmıştır. Bu çalışmada elde edilen bilgiler bundan sonra yapılacak çalışmalara ışık tutabilecektir. Ayrıca elde dilen bu bilgiler doğrultusunda eldeki genetik kaynak çoğaltılarak lokasyonların yeniden ağaçlandırılmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır” denildi.

Editör: Oğuzhan EKE