Eğitim-Bir-Sen Bolu Şube Başkanı Ahmet Koçak, Liselere Geçiş Sınavı’na (LGS) ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek öğrencilerin hiçbir mağduriyet yaşamadan uzaktan eğitim gözetilerek sınava girmeleri gerektiğini söyledi. Koçak; “Sınavlar hiçbir köydeki, şehirdeki, yüz yüze eğitim alan öğrenciyi mağdur etmeyecek bir şekilde olmalı. Hiçbir çocuğumuzun geçmişte, geçmişle ilgili gelecek yıllarla ilgili mağduriyet yaşamasın istiyoruz” dedi.

Haber: Aslı Akış

Liselere Geçiş Sınavı’na (LGS) ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek öğrenciler yüz yüze eğitime devam ediyor. Sadece 8’inci ve 12’nci sınıfların sınavlarının devam ettiği yüz yüze eğitimin yanı sıra yine sınavlara hazırlık için destekleme kursları da sürüyor.

“BU ÜLKENİN TÜM ÇOCUKLARI EŞİT ŞARTLARDA YARIŞMAK ZORUNDALAR”

Eğitim-Bir-Sen Bolu Şube Başkanı Ahmet Koçak, “Bu ülkenin tüm çocuklarının eşit şartlarda yarışmak zorunda” diyerek; “Pandemi sürecinin en çok mağdurlarından LGS ve üniversite sınavına girecek son sınıf öğrencilerimizle mezun olan öğrencilerimiz. Bu sınavlar yılda bir kere yapıldığı için ertelenme, gelecek sınav ötele gibi bir ihtimalimizde yok. Şartların gerektirdiği şekilde ve hiçbir öğrenciyi mağdur etmeyecek şekilde bu sınavların düzenlenmesi lazım. Belki soruların bile geçmiş yıllardaki gibi yüz yüze dayalıdan ziyade format olarak uzaktan eğitim gibi veya çocuğun becerileri geliştirebilecek, hiçbir köydeki, şehirdeki, yüz yüze eğitim alan öğrenciyi mağdur etmeyecek bir şekilde olmalı. Çünkü bu ülkenin tüm çocukları eşit şartlarda yarışmaktalar. Yarışmak zorundalar.” şeklinde konuştu.

“SORU FORMATLARI ÖĞRENCİLERİMİZİ MAĞDUR ETMEYECEK”

Pandeminin getirdiği dezavantaj ve avantajlı gruplara dikkat çeken Ahmet Koçak, yüz yüze eğitimde öğrencilerin eşit koşullarda olmadığını söyledi. Koçak; “Örneğin, uzaktan eğitimde erişim engeli olan, köylerde internet olmayan çocuklar var maalesef. Bu bir türlü yüzde yüz oranına giremedi ama belki oranı azaldı. Bunun yanında da yüz yüze eğitim ilk anlamda başladığı seyreltik öğrenci sayısı az olduğu için köy çocukları yani küçük yerleşim yerlerindekiler. Onlarla yüz yüze eğitime erken başlamanın artısı var. Şehirdeki çocukların biraz geç başladılar. Bu artı eksiler belki bir şekilde yani yüzde yüz tamamlanmasa bile birbirini takip eder. Fakat bu anlamda özellikle Milli Eğitim Bakanlığının bu sene LGS sınavlarında soru formatlarını geçmiş yıllardakinden ziyade çocukların hiçbirisini mağduretmeyecek öğrencilerimizi” ifadelerini kullandı.

“BAKANLIĞIMIZ GEREKLİ ÇALIŞMALARI YAPACAKTIR”   

Koçak, öğrencilerin geçmiş ve gelecek adına olumsuz düşünce ve cümleler ile mağduriyet yaşamamaları için milli eğitim bakanlığının gerekli çalışmaları yapacağını dile getirerek; “Uzaktan eğitime, yüz yüze eğitime bunların ortalaması, geçmiş yılın becerilerini göz önüne alınarak profesyonel bir ölçme değerlendirme sistemiyle yapmaları daha mantıklı olur. Çünkü çocuklar ileri de “ya ben koronavirüs senesinde sınava girmiştim de” demesin yani bir mağduriyet oluşturacak cümleler kullanmasın. Hiçbir çocuğumuzun geçmişte, geçmişle ilgili gelecek yıllarla ilgili mağduriyet yaşamasın istiyoruz. Bu da bütün sendikaların bütün eğitimcilerin ortak görüş olarak herkesi ilgilendiriyor. İnşallah bakanlıkta bu anlamda bir çalışması olacak ve çocuklarımızı mağdur etmeyecek.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim