Meteoroloji Genel Müdürlüğü, kuraklık verilerini yayınladı. Verilere göre Bolu’da son 3 ayda şiddetli kuraklık yaşandı.

Haber: Ebru Buket Dönmez

Tüm dünyada ve Türkiye’de aşırı su tüketimi, su kaynaklarının kuruması, doğanın kirlenmesi ile oluşan aşırı hava olayları ve bununla birlikte sıcaklık ve yağışların dengesinin bozulması kuraklığa neden oluyor. Ülkemizde kuraklık özellikle son 8 yılda rekor seviyeye ulaştı. Meteoroloji verilerine göre 2022 yılının Aralık ayı ile 2023 yılının Ocak ve Şubat aylarında yağışlar mevsim normallerinin çok altında gerçekleşti ve bu da Türkiye'nin önemli bir kısmında “olağanüstü”, “çok şiddetli” ve “şiddetli” kuraklık yaşandığını gözler önüne serdi.

Bolu, 2022 yılı ele alındığında 12 aylık verilerde orta nemli olarak açıklanırken, son 3 aylık (Aralık 2022-Şubat 2023) verilere göre şiddetli kuraklık yaşandığı görüldü. 6 aylık (Eylül 2022-Şubat 2023) verilere göre ise ilimizin bir kısmında şiddetli bir kısmında da çok şiddetli kuraklık yaşandığı belirtildi. 9 aylık (Haziran 2022-Şubat 2023) verilere göre ise normal civarda seyrettiği gözlemlendi.

GÖLKÖY BARAJI KURAKLIKTAN ETKİLENMEDİ

Son yılların en kurak geçen Ocak ayında, kent merkezinde beklenen miktarda kar yağışı gerçekleşmedi. Sadece yüksek kesimlere yağan karın erimeye başlamasıyla birlikte Bolu’nun içme suyu ihtiyacını karşılayan Gölköy Barajı yaşanan şiddetli kuraklıktan etkilenmeyerek yüzde 100 doluluk oranına ulaştı.

Editör: Ebru Buket EKE