(HABER MERKEZİ) - Başlangıç tarihi bilinmeyen geçmişi asırlar öncesine dayanan Gerede Belediyesi'nin organize ettiği Türkiye'nin en eski ve en büyük panayırlarından "Gerede Hayvan ve Emtia Panayırı" 15 Eylül 2023 Cuma günü başladı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da sembolik bir açılış yapıldı.

foto galeri gif

Açılış törenine; Bolu Valisi Erkan Kılıç, Bolu Milletvekilleri  Yüksel Coşkunyürek ve İsmail Akgül, Gerede Kaymakamı Cengiz Ayhan, Bolu İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, Bolu BAİBÜ Rektörü Mustafa Alişarlı, AK Parti Bolu İl Başkanı Suat Güner ve yönetimleri, MHP Bolu İl Başkanı İlhan Durak ve yönetimleri,  BESOB Başkanı Tahir Gayret, İl Genel Meclis Üyeleri, Belediye Meclis Üyeleri, STK Temsilcileri, İl İlçe Kurum Müdürleri, Muhtarları ve vatandaşlar katıldı.

Belediye Başkanı Mustafa Allar açılış konuşmasında; “Geçmişi asırlar öncesine dayanan, başlangıç tarihi bilinmeyen panayırlarımıza ülkemizin her tarafından alıcı ve satıcılar gelmektedir. Bir evin ihtiyacı olan her şeyi bu panayırda bulabilmeleri mümkündür. Gerede Panayırı’na gelen, şak şak helvasından kızarmış kazına kadar, yine köfterine kadar, somun ekmeğine kadar, tereyağına kadar, keşine kadar buradan alması gerekir. Eğer bunlardan almadan giderseniz, esnaf para kazanmaz ise panayıra ha geldiniz, ha gelmediniz. Bunu da burada belirtmek isterim. Türkiye'nin her köşesinden, ilinden, ilçesinden gelen esnaflarımıza, alıcılara bol, bereketli, hayırlı kazançlar diliyorum, Geredemize hoş geldiniz" dedi.

Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar’ın yaptığı açılış konuşmasının ardından, Bolu Valisi Erkan Kılıç, Bolu Milletvekilleri Yüksel Coşkunyürek ve İsmail Akgül, Gerede Kaymakamı Cengiz Ayhan tarafından selamla konuşmaları yapıldı.

Konuşmalardan sonra Gerede Müftüsü Yüksel Başkan’ın yaptığı duanın ardından açılış kurdelesi kesildi. Protokol ve beraberindekiler açılış töreninin ardından panayır alanını gezerek esnaflara hayırlı işler dilediler.

1.Gün öğleden sonra; Yargıtay Üyesi Mehmet Yılmaz ve Bolu İl Sağlık Müdürü M.Emin Demirkol panayıra gelerek Gerede Başkanı Mustafa Allar ile birlikte esnaf ve vatandaşları ziyaret ettiler.

Panayırın 2. ve 3.Günü; Akyazı Belediye Başkanı Bilal Soykan, İnönü Belediye Başkanı Kadir Bozkurt, Atkaracalar Belediye Başkanı Harun Oflaz, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Danışmanı Murat Doğanay panayıra gelerek Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar ile birlikte esnaf ve vatandaşları ziyaret ettiler.

İLK KEZ YAPILAN YARIŞMALAR BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Gerede Belediyesince geleneksel olarak kutlanan panayırda bu yıl ilk defa panayırın sembollerinden olan kaz eti ve şak şak helvası yeme yarışması organize edildi.

Gerede Panayırlarının meşhur lezzetlerinden Kızarmış kaz eti ve coğrafi tescilli şak şak helvasının tanıtımını yapmak amacıyla bu yıl ilk defa kaz ve şak şak helvası yeme yarışması yapıldı. Yarışmalar Gerede Belediyesi’nin sponsorluğunda Esentepe Aşçılık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile iş birliği içinde gerçekleşti.

Esentepe Aşçılık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü tarafından belirlenen yarışmacılar kıyasıya yarıştı. 9 kişinin yarıştığı En Çok Kızarmış Kaz Eti Yeme Yarışmasında Jüri tarafından açıklanan sonuçlara göre; Ayhan Bayer 1. Erdoğan Civan 2. Recep Çiçek ise 3.oldu. En Çok Şak Şak Helvası Yeme Yarışmasında ise Jüri tarafından açıklanan sonuçlara göre; Ali Çınarlı 1. İsa Karadavut 2. Mehmet Emin Aydoğan 3. oldu. Dereceye girenlere yarışmacıların altın ödülleri Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar, Akyazı Belediye Başkanı Bilal Soykan, İnönü Belediye Başkanı Kadir Bozkurt, Atkaracalar Belediye Başkanı Harun Oflaz ve Protokol Üyeleri tarafından takdim edildi.

KONSERLERE BÜYÜK İLGİ

Gerede Belediyesi Panayır Etkinlikleri kapsamında Gerede Şehir Stadyumunda panayırın 2.günü konser gerçekleştirildi. Dj Uğur, Mira Becikoğlu ve İmera Grubu sahne aldı. Gerçekleştirilen konserlere Gerede’den, çevre il ve ilçelerden büyük ilgi oldu. Konserlere katılan vatandaşlar; Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar’a ve ekibine teşekkür ettiler. Gençler alana gelen Belediye Başkanı Mustafa Allar’a büyük ilgi gösterdi. Başkan Mustafa Allar da gençler ile bol bol fotoğraf çektirerek sohbet etti.

PANAYIRDAN NOTLAR:

Toplam 110.000 m2 alana kurulan panayırları 3 günde yüz binin üzerinde insan ziyaret etti. Şehrin girişinden panayır alanına olan 5 Km’lik mesafede uzun konvoylar oluştu.

Panayır alanında yaklaşık 1000 esnaf vardı. 3 gün süren Panayırda hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyretti.

Panayırın 3. günü panayırın en yoğun ve kalabalık günü oldu. Panayırın 1. etabı herhangi bir olay ve olumsuz bir durum yaşanmadan sona erdi. Panayırların gözdesi her zaman ki gibi  "Kızarmış Kaz, Şak Şak Helvası ve Köfter" oldu.

Panayırın son günü Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar yaptığı açıklamada; “Panayırımızın ilk etabından Hem vatandaşlarımızın hem de esnaflarımızın memnun kalması, bizleri de memnun etti. Ayrıca olumsuz bir durumun gerçekleşmemesinde emeği olan Emniyet mensuplarımıza, Jandarma mensuplarımıza, Sağlık mensuplarımıza ve Belediye personelime teşekkür ediyorum. 29-30 Eylül, 1 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek ikinci panayırımıza da herkesi davet ediyorum” dedi.

Editör: Servet GÖKÇEK