Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi konferans salonunda Tohum dezenfeksiyonu ve organik tohum üretiminde atımlı elektrik alanı uygulaması projesi ile ilgili konferans düzenlendi.

Bolu Düzce Ar-Ge proje pazarından, TÜBİTAK’tan ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinden destek alan proje ile elektrik akımıyla tohumların mikroorganizma ve toksinlerden arındırılması hedefleniyor. 

MEHMET FATİH YALINIZ

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen konferansa, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bolu Tarım İl Müdürü İzzet Murat, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve öğretim üyeleri katıldı.

Katılımcılara proje ile ilgili bilgiler veren Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Gülsün Akdemir Evrendilek,  projenin bugüne kadar geçtiği süreçten bahsederek konuşmasına başladı. Evrendilek, “Üniversitemizden aldığımız destekle geçen sene bu projeye başlamıştık. O zaman aramızda tohum endüstrisinden üreticiler de vardı. Bunun büyük ölçekli yapımı söz konusu olabilir mi? Diye sordular. Biz ondan sonra büyük ölçekli cihazı nasıl yapabiliriz? Diye düşündük. Bildiğiniz gibi bütün ölçekler değişir büyüdüğünde. Daha sonra TÜBİTAK’a başvuruda bulunduk. TÜBİTAK tarafından projemiz desteklenmeye karar verildi ve tam bir sene sonra biz daha büyük bir cihazla karşınızdayız.” diye konuştu.

Projenin amaçlarından da bahseden Evrendilek, “Tüm dünyada, hasat öncesi, hasat sırasında ve hasat sonrası tarımsal ürünlerin güvenliğinin korunması, böcek ve zararlılardan korunması için çalışmalar yapılıyor. Ama buna karşın yine de %35’e varan kayıplar yaşanıyor. Gelişmekte olan ülkeler ve diğer ülkelere baktığımız zaman bu ülkelerde oran yükseliyor. Bu ürünleri insan gıdası olarak tükettiğimizde özellikle funguslar ve toksinler gıda güvenliği açısından da büyük bir risk teşkil etmekte. Ülkemizde aflatoksin yağlı tohumlarda büyük bir risk teşkil ediyor. Sadece ürünü kaybetmekle kalmıyoruz, bu ürünleri tükettiğimizde insan ve hayvan sağlığını olumsuz yönde etkileyen etmenlerle karşı karşıya kalıyoruz.

Bunun çözümü için en yaygın olarak pestisit kullanımı var. Pestisit kullanımının çevre üzerine etkisi var, insan sağlığına etkileri var. Çok fazla miktarda olumsuz etkisi var. Uzun vadede baktığımızda bunun hem insan sağlığı hem de çevre etkisi bakımından oldukça dezavantajlı. Son zamanlarda tohum, baharat gibi ürünlerin insan tüketimi için nasıl güvenli hale getirileceği ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Sıcak su uygulamaları, radyasyon uygulamaları, düşük veya yüksek basınçlı atmosferik gaz uygulaması, foton uygulaması, yüksek basınç uygulaması söz konusu. Biz ilk defa bu proje ile atımlı elektrik alanı uygulamasının yüzey dezenfeksiyonunda kullanılabileceğini gösterdik. Bu projenin çıkış noktası gıdalara kısa dalga boylu yüksek dalgalı ve yüksek yoğunluklu elektrik akımı uyguluyoruz.” dedi.

Evrendilek, sunumunu proje kapsamında üretilen makine hakkında da bilgiler vererek tamamladı. Evrendilek daha sonra katılımcıların sorularını cevapladı.

Editör: TE Bilisim