CHP Bolu Milletvekili ve Sanayi Komisyonu Üyesi Türker Ateş, Bolu Gerede Çayı'nda deri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve evsel atıklar sebebiyle senelerdir çözülemeyen kirliliğe karşı köylülerin isyanını Meclis gündemine taşıdı. Ateş; “Gerede Çayında yaşanan kirliliği yerinde tespit ettik. vatandaşlarımız köylerini terk etme noktasına gelmiş, sözler tutulmamış. Kirliliğin bir an önce çözülmesi için köylülerimizin sesi olacağız” dedi. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi Milletvekili Ateş. Uzun süredir kirlilik tartışmalarının odağında yer alan Gerede Çayının (Ulusu Deresi) kıyısında bölgeden köylülerle de de bir araya geldi.

Ateş, derede gözle görünür hale gelmiş olan ve sanayi tesislerinin oluşturduğu belirtilen kirliliğin başta Bolu olmak üzere çayın geçtiği 238 kilometrelik alan içinde geniş bir çevre için önemli bir sağlık sorunu oluşturduğuna dikkat çekti.

Kirlilikten köylülerin gündelik yaşamlarının yanı sıra çiftçilik ve hayvancılık gibi faaliyet alanlarının da oldukça olumsuz biçimde etkilendiğini kaydeden Ateş; “Gerede, gelişmekte olan bir ilçe. Bölgede geleneksel üretim olan deri ve diğer karma alanlarda organize sanayi bölgeleri faaliyet gösteriyor. Öncelikle Gerede Çayındaki kirliliğin kaynağının belirlenmesi, ardından bir an önce bu çevre felaketinin durdurulması gerekiyor. Köylülerimiz uzun zamandır yaşanan bir kirlilikten dert yanıyor. Sektörlerin de ayakta kalarak istihdamın muhafaza edilmesi, köylerimizde yaşam ve faaliyet alanlarının korunması için yetkilileri hızla gerekli önlemleri hayata geçirmeye çağırıyoruz. Maalesef doğaya verilen hasar uzun süreler geçse dahi telafi edilemiyor. Gerede Çayındaki kirlilik geri dönülemez bir noktaya gelmesin, çayın temiz akması için kaybedecek zaman yok.” İfadelerini kullandı.

“ATA TOPRAĞIMIZI TERKETMEK İSTEMİYORUZ”

Ateş, Gerede Çayındaki incelemesinde köylülere seslerini yetkililere duyurma, konuyu TBMM gündemine taşıma sözü verdi. Vatandaşlar da uzun zamandır yaşadıkları sorunları Vekil Ateş ile paylaştı.

KÖYLÜLER SIKINTILARINI PAYLAŞTI

Köylüler, “Yıllardır bu pisliği durduramıyoruz. Deri OSB, Karma OSB ve evsel atıklar bu kirliliğin nedeni… ‘Arıtma var’ deniyor ama görüyorsunuz suyun durumunu… Bu kronikleşmiş bir sorun, biz bu çevre katliamında köyü terk etme noktasına geldik. Aşırı koku oluyor, derede kurbağa bile yaşamıyor, su canlılarını kaybettik, dereden su içen hayvanımız da ölüyor. Durumumuz çok sıkıntılı. Yetkililer ‘6 aya sorun çözülecek’ diyor ama yıllardır 6 aylar hiç bitmiyor. Köyümüzde yaşamak, üretime devam etmek istiyor; ata toprağımızı terk etmek istemiyoruz” diye konuştu.

“BİZ DE AK PARTİLİYİZ, AMA BU PİSLİĞİ BİZE ONLAR YAŞATIYOR”

Bir diğer köylü, “Yerel yöneticiler hep zenginlerin çıkarını gözetiyor. Hepsi tabakhane sahiplerinin çıkarları koruyor. Kaymakam bile ‘Sorun beni aşıyor’ diyor.  Vali sadece gelip izliyor, onun da gücü yetmiyor. Encümenlerin hepsi AK Partili.  Hepsinin tabakhaneleri var. Bu pisliği bize yaşatan onlar. Tabakhane olmalı ama arıtma yapılmalı. Biz de AK Partiliyiz” dedi.

KİRLİLİK VE NEDENİ İL RAPORUNDA TESPİT EDİLDİ, NE ÖNLEM ALINDI?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması talebiyle verilen soru önergesinde, Gerede Çayının T.C. Bolu Valiliği Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan 2021 yılı Bolu İli Çevre Durum Raporunda, en fazla kirlenmeye maruz kalan akarsular arasında gösterildiğine ve kirlilik yükünün bölgedeki deri sanayiinden kaynaklandığı tespit edildiğine yer verildi.

Önergede; “Gerede Çayındaki kirlilik seviyesinin ve nedenlerinin tespitine yönelik Bakanlığınız tarafından hangi çalışmalar yapılmıştır? Bu çalışmalar hangi sıklıklarla yapılmaktadır? Bölgede var olan kirliliğin giderilmesi için hangi çalışmalar yapılmaktadır? Bu çalışmalar hangi aşamalardadır? 2021 yılı Bolu İli Çevre Durumu raporunda, Gerede Deri İhtisas OSB’nin atık sularını Gerede Çayına (Ulusu Deresi) deşarj ettiği görülmektedir. OSB içerisindeki Atıksu Arıtma Tesisi’nin standartlara uygun olarak faaliyet gösterip göstermediği en son ne zaman denetlenmiştir? Denetim sonucunda herhangi bir olumsuz sonuçla karşılaşılmış mıdır? Aynı raporda, Gerede OSB’nin Atıksu Arıtma Tesisi bulunmadığı belirtilmektedir. Gerede OSB’nin atık sularını nasıl deşarj ettiğine dair bir bilgi bulunmamaktadır. Gerede OSB atık sularını hangi yolla deşarj etmektedir?  Gerede Çayına usulüne uygun olmayan bir biçimde atık bıraktığı tespit edilen şirketler var mıdır? Varsa, bu şirketlere hangi yaptırımlar uygulanmıştır?” soruları yer aldı.

Editör: Oğuzhan EKE