Bolu'nun önemli turizm merkezlerinden Abant Gölü Milli Parkı'nda uygulanan Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) hakkında Tarım ve Orman Bakanlığından açıklama geldi. Bolu Milletvekili İsmail Akgül'ün soru önergesine verilen yanıtta, 543 bin 88 araçtan ücret tahsil edildiği, transit geçişler için 30 dakika süre tanındığı ve dört yaylada yaşayan vatandaşların plaka tanımlama uygulamasından yararlanabildiği bildirildi.
Bolu Milletvekili İsmail Akgül'ün, Abant Gölü Milli Parkı'ndaki HGS uygulamasını ve bölge halkının yaşadığı ulaşım sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşımasının ardından Tarım ve Orman Bakanlığından yanıt geldi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı imzasıyla gönderilen cevapta, HGS üzerinden yapılan ücret tahsilatları, transit geçiş süreleri ve bölge sakinlerine sağlanan kolaylıklar açıklandı.
543 BİN 88 ARAÇTAN ÜCRET TAHSİL EDİLDİ
Bakanlığın açıklamasına göre, HGS'nin hizmete açıldığı 25 Aralık 2023 tarihinden 20 Eylül 2026 saat 17.00'ye kadar Abant Gölü Milli Parkı'nda 543 bin 88 araçtan ücret tahsil edildi.
Ancak söz konusu dönemde elde edilen toplam gelire ilişkin herhangi bir bilgi paylaşılmadı.
30 DAKİKAYI AŞAN ARAÇLARDAN ÜCRET ALINIYOR
Milli Park içerisinde dört HGS noktası bulunduğu belirtilen açıklamada, bölgeden transit geçiş yapan araçlara 30 dakika süre tanındığı bildirildi.
Bu süreyi aşan araçlardan ücret tahsil edilirken, hatalı tahsilat yapıldığı tespit edilen araçlar için inceleme sonrasında düzeltme işlemi gerçekleştiriliyor.
Ayrıca 6 Nisan 2026'dan itibaren HGS sisteminde telefon numarası kayıtlı araç sahiplerine ihlal durumunda SMS gönderilmeye başlandığı belirtildi.
DÖRT YAYLADA YAŞAYANLARA PLAKA TANIMLAMA İMKÂNI
Bakanlık, Abant Gölü Milli Parkı içerisinden ulaşım sağlanan Samat ve Bulanık yaylaları ile park sınırına bitişik Sarıyer ve Örencik yaylalarında ikamet eden veya konutu bulunan vatandaşların plaka tanımlama uygulamasından yararlanabildiğini açıkladı.
Uygulamadan faydalanmak isteyen vatandaşların, ilgili köy muhtarlığından alacakları ikamet veya konut durumunu gösteren resmî belgeyle başvuruda bulunmaları gerekiyor.
Başvurular idare tarafından değerlendirilerek uygun bulunan araçların plakaları sisteme kaydediliyor.
BAŞVURULAR MİLLİ PARKTA DA YAPILABİLİYOR
Dijital başvuru imkânı bulunmayan veya işlem yapmakta zorlanan vatandaşlara Abant Gölü Milli Parkı içerisindeki idari binada hizmet verildiği bildirildi.
Bakanlığın yanıtıyla birlikte, bölge halkının HGS uygulamasından yararlanma koşulları ve transit geçişlerde uygulanan süre sınırı netleşti.





