Pazar günü öğle saatlerinden itibaren Bolu’da etkili olan yoğun kar yağışının akşam saatlerinde şiddetini artırması neticesinde kapanan Bolu Dağı Tünel Geçişi, Anadolu Otoyolu ve D-100 Karayolu, Bolu Valisi Ahmet Ümit’in koordinesinde Karayolları, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Özel İdaresi, Devlet Su İşleri 53. Şube Müdürlüğü ekiplerinin iş birliğiyle gece boyunca süren hummalı çalışmalarla tekrar trafiğe açıldı.

VALİ ÜMİT, 24 SAAT BOYUNCA SAHADAYDI

Kar yağışı ve soğuk havaya bağlı buzlanma nedeniyle alınan trafik güvenliği ve karla mücadele çalışmalarını yerinde incelemek, olası aksaklıklara anında müdahale etmek, gerekli koordinasyonu sağlamak amacıyla Bolu Dağı Tünel İşletme Şefliği Kontrol Merkezi’nde 24 saat boyunca çalışmaları yakinen takip eden Bolu Valisi Ahmet Ümit, kapanan yollarda kalan araçların ivedilikle kurtarılması, yolların kürünmesi ve tuzlanması için ekipleri yönlendirdi.

VALİ ÜMİT, TÜM ÇALIŞMALARA YERİNDE FİİLEN KATILDI

Bolu Dağı güzergahının kapanmaması için gerekli tüm tedbirlerin önceden alındığını belirten ve tüm çalışmalara yerinde fiilen katılan Bolu Valisi Ahmet Ümit; “Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden aldığımız bilgiler doğrultusunda kar yağışının ilimizde etkili olacağından Valiliğimiz bünyesinde Kriz Merkezimiz, ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızla ve görevli personelimizle hafta sonuna kadar teyakkuz halinde gerekli tedbirleri aldık. Kar yağışının ilimizde etkili olacağı konusunda da Bolulu hemşehrilerimize ve Bolu güzergahını kullanacak olan vatandaşlarımıza gerekli uyarıları yaptık. Ancak dün akşam saatlerinde etkili olan kar yağışı dolayısıyla Dörtdivan ilçemizde ve Bolu Dağı Tüneli ile Bolu arasında ve Tünel ile Kaynaşlı arasında trafiğin yavaşlaması, kış şartlarına uygun olmayan araçlarla yola çıkılması, özellikle Tır’lar başta olmak üzere ağır tonajlı araçların belli yol kesimlerini kapatması sonucunda konvoylar oluştu ve Bolu Dağı güzergahımızda trafik durdu.

“24 SAAT BOYUNCA İŞİN İÇİNDE OLDUK”

Oluşan konvoylarda bulunan otobüsler ve otomobiller ile tırların bir kısmı ekiplerimizin özverili ve hummalı çalışmasıyla İstanbul istikâmetine saat 08.15'te yollar trafiğe açılarak tamamen tahliye edildi. Otoyol zemininin geneli kardan temizlenmiş olup bazı yerler 2.5 şeritli bazı yerler ise 3 şeritli olarak trafiğe açıldı. Sabah saatlerinde D-100 Karayolu da çift yönde ulaşıma tekrar açıldı” şeklinde konuştu.

Bolu Dağı Tünel İşletme Şefliği Kontrol Merkezinden karla mücadelede yürütülen çalışmaları anbean takip ve koordine ederek trafik akışını olumsuz etkileyecek durumlarda ekipleri ivedilikle o bölgeye yönlendiren Vali Ümit, "Bu süreçte Valiliğimizin koordinesinde Karayolları ekiplerimiz; kar mücadele kamyonu, greyder, yükleyici, kurtarıcı-çekici olmak üzere toplam 165 araç ve 462 personelle yaklaşık 750 km’lik yol ağımızda 7/24 esasına göre karla mücadelesini aralıksız sürdürerek trafik akışının normale dönmesi için büyük çaba sarf ettiler. Gece boyunca süren çalışmalarımızda önceliğimiz ekiplerimizin ve vatandaşlarımızın güvenliği oldu.

YOLDA KALAN VATANDAŞLARIMIZA HER TÜRLÜ LOJİSTİK DESTEĞİ VERDİK 

Kar yağışı ve buzlanma nedeniyle yollarda mahsur kalan ve 112 Acil Çağrı Merkezimizi arayarak yardım talebinde bulunan yaklaşık 2.000 vatandaşımızı il merkezinde ve Mengen ilçesinde 12 ayrı lokasyona intikal ettirerek kendilerine konaklama imkânı sağladık. Yine 112’yi arayarak ihtiyaçlarını ve konumlarını tespit ettiğimiz vatandaşlarımıza da sağlıktan gıdaya, güvenlikten yakıta kadar her türlü lojistik desteği verdik.

Bu kapsamda Anadolu Otoyolu Gerede-Dörtdivan-Yeniçağa-Bolu Dağı Tüneli Mevkiinde yolda kalan vatandaşlarımıza AFAD, Kızılay ve diğer STK gönüllülerimiz ile 156 adet battaniye, 295 litre benzin, 425 litre mazot, 3.500 adet su, 3.400 adet simit/poğaça, 500 adet roll ekmek, 700 adet somun ekmek, 3.500 adet sandviç, 5.100 adet meyve suyu, 5.100 adet kek, 2.400 adet helva, 17 koli bebe bisküvisi, 17 paket çocuk bezi ve 1.500 adet çorba ulaştırdık.

Yoğun kar yağışı ve buzlanma dolayısıyla kapanan Bolu Dağı Tünel geçişindeki ve D-100 Karayolu’ndaki trafik akışının normal seyrine dönmesini sağlayan, karla mücadelede Valiliğimizin koordinesinde 24 saat esasına göre çalışan Kriz Yönetim Merkezi Üyelerimize, Karayolları, Emniyet, Jandarma, Özel İdare, DSİ, AFAD, 112, UMKE amirlerimize ve ekiplerimize, Kızılay ve diğer STK çalışanlarımıza ve gönüllülerimize, ayrıca bu süreçte gösterdikleri sabır ve anlayış için yolda beklemek zorunda kalan tüm sürücülerimize, yolcularımıza teşekkür ediyor, sağlık ve afiyetler diliyorum” ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim