Türk Büro-Sen Bolu Şube Başkanı Kenan Yavuz, adli yıl açılışı ile ilgili basın açıklaması yaparak; “Adalet hizmetleri sınıfı ivedilikle ihdas edilmeli” dedi.

HABER: SERVET GÖKÇEK

Adalet hizmetleri sınıfındaki düzenleme ihtiyacına dikkat çeken Türk Büro-Sen Bolu Şube Başkanı Kenan Yavuz, adalet çalışanlarına yönelik bir paket çıkarılması gerektiğine işaret etti.

Her yıl adli yıl açılışlarında adalet sistemindeki eksikliklerinin gündeme getirildiğini belirten Yavuz; “Her yıl Eylül ayının ilk iş gününde Adli Yıl açılışı çeşitli kutlamalarla gerçekleştirilir. Adalet ve hukuk toplumların olmazsa olmazıdır. Nitekim Hz. Ali, “Devletin dini Adalettir.” diyerek devlet için adaletin önemine işaret etmiştir. Adalet sisteminin be denli önemli olduğu ortada iken, bu önemli günde Adalet Çalışanları da mutlaka hatırlanmalıdır.

“ADALET ÇALIŞANLARININ SORUNLARI GÖZ ARDI EDİLİYOR”

Her yıl adalet sistemimizin eksikliklerinin gündeme getirildiği “adli yıl” açılışlarında; Adaletin işleyişinin olmazsa olmaz unsuru, iş yükünün büyük bir kısmını omuzlayan, Hâkim ve Savcılar ile birlikte Adalet hizmetinin temel taşları olan Yazı İşleri Müdürü, Zabıt Kâtibi, Mübaşir, Teknik personel ve diğer tüm Adalet Bakanlığı çalışanları unutulmakta, sorunları dile getirilmemekte, adeta yok sayılmaktadırlar.” diye konuştu.

“FEDAKÂRLIKLARININ KARŞILIĞI BU OLMAMALIDIR”

Kenan Yavuz, Son yıllarda kaldıkları mobbing sebebi ile intihar eden, saldırıya uğrayarak darp edilen adalet çalışanlarının sayısında artış gözlendiğini ifade ederek; “Özellikle son yıllarda kaldıkları mobbing sebebi ile intihar eden, saldırıya uğrayarak darp edilen adalet çalışanlarının sayısında artış gözlenmektedir. Mesai mefhumu olmadan çalışan adalet çalışanlarının bu fedakârlıklarının karşılığı bu olmamalıdır” şeklinde konuştu.

“YARGI REFORMU TASARISI TBMM GÜNDEMİNE İVEDİLİKLE GETİRİLMELİDİR”

Bugüne kadar TBMM'de ele alınan Yargı Reformu tasarılarında Adalet Çalışanları bir bütün olarak görülmediğini ve yok sayıldığını söyleyen Yavuz; “Bu güne kadar TBMM’de ele alınan Yargı Reformu tasarılarında Adalet Çalışanları bir bütün olarak görülmemiş ve yok sayılmıştır. Adalet çalışanlarının mali, sosyal ve özlük haklarında iyileştirme yapılmalı, gerekirse yeni bir Yargı Reformu tasarısı TBMM gündemine ivedilikle getirilmelidir.

Türk Büro-Sen olarak biz, Adalet Hizmetleri Sınıfı oluşturulması, Uzman Zabıt Katipliği kadrolarının ihdas edilmesi ve Adalet çalışanlarının da 4483 Sayılı Memurların Muhakemat Kanunu kapsamında yargılanmalarını içeren kanun teklifimizi TBMM’ye taşıdık.  Adalet çalışanlarının sorunlarının çözümü için çalışmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

“ADALET ÇALIŞANLARINA YÖNELİK BİR PAKET ÇIKARILMALIDIR”

Kenan Yavuz, adalet çalışanlarına yönelik olarak çıkarılmasını istedikleri pakette şu iyileştirmelerin olmasını da istedi:

1-657 sayılı DMK’da Adalet Hizmetleri Sınıfı ihdas edilmeli,

2-Adalet çalışanlarına döner sermaye gelirlerinden pay verilmeli,

3-Adalet çalışanları 2802 sayılı yasa yerine, 4483 sayılı yasaya göre yargılanmalı,

4-Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavlarında liyakatin öne çıkarılması,

5- Fazla mesai ücretlerinin günümüz şartlarına göre artırılması, tam ve zamanında ödenmesi,

6- Yol paralarının tüm illerdeki çalışanlara ödenmesi,

7- Mobbinge karşı çalışanları koruyan uygulamaların hayata geçirilmesi, gibi iyileştirmelerin içinde bulunduğu bir paket Adalet çalışanları için de çıkarılmalıdır.

Nitekim bu güne kadar çıkarılan yargı paketlerinde personel adına hiçbir iyileştirme olmaması adalet çalışanlarında hayal kırıklığı yaratmıştır. Artık adalet çalışanları unutulmamalı ya da yok sayılmamalıdır. Adalet hizmetleri sınıfı ivedilikle ihdas edilmelidir.”

Editör: Burhan YEŞİLTAŞ