Bolu Belediyesi Meclis Toplantısı’nda görüşülen “Mera ve yaylaların belediye mücavir alanından çıkarılması’ konusu üzerine konuşan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, “Yaylalardaki yıkım işlemleri yapılmalı mı? Evet yapılmalı. Ancak talimatları veren Bolu Valiliği, yasa gereği uygulayıcılardan biri Bolu Belediyesi. Milletvekillerimiz başta olmak üzere birileri muhtarları arayıp, “Bu işlemleri Bolu Belediyesi kendi inisiyatifi ile yapıyor” demiş. Neden yalan söylüyorsunuz? Bunu siyasi bir mesele haline getirmek kimseye bir fayda sağlamaz” dedi.

Haber: Ömer ÇETİNASLAN

Bolu Belediye Meclis Toplantısı Aralık ayı birinci oturumu, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda, Bolu kamuoyunda yer tutan yaylalardaki yıkım kararı gündeme geldi. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ile AK Parti Grup Başkanvekili Burak Balaban konu ile ilgili görüşlerini bildirdi.

“BUNUNLA MÜCADELE EDİLMELİ, YOKSA KARADENİZ YAYLALARINA DÖNERİZ”

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, yaylalardaki kaçak yapılaşmaya karşı olduğunu dile getirerek, “Konunun iki boyutu var. Birincisi bu yaylaların üzerinde hak sahibi olup geçmişte yayla evi yapmış olanlar var. İkincisi; bu yaylalarda hak sahibi olmayıp belli bir alanı çevirip, üzerine kaçak yapı yapanlar var. Kaçak yapı yapanların buraları işgal etmesiyle ilgili durumu hiçbirimiz kabul etmiyoruz. Bununla mücadele edilmeli, yoksa Karadeniz yaylalarına döneriz. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu konu ile ilgili hassasiyet gösteriyor. Ben de bu hassasiyete takdir ediyorum. Buradaki mesele, siyasi bir konu haline getirilmeye çalışıyor. Bolu Belediyesi’nin mücavir sahasında olan yaylalar var, İl Özel İdare sorumluluğunda olan yaylalar var. Baktığımız zaman ilçelerle birlikte, yaylaların yüzde 75’i İl Özel İdare sorumluluğunda” diye konuştu.

“VALİLİK DEFALARCA YAZI GÖNDERDİ”

Yıkım işlemleri konusunda Bolu Valiliği’nin kurumlardan talepleri olduğunu ifade eden Başkan Özcan, “Valiliğin talimatı ile ilk olarak At Yaylası’nda yıkım işlemleri başlatılınca, Bolu Valiliği her kuruma bir yazı yollamış. Yazıda, kaçak yapılaşma ile mücadele konusunda “ey belediye, senden kepçe istiyorum. Ey jandarma, senden kolluk kuvveti istiyorum. Ey Sağlık İl Müdürlüğü, senden ambulans istiyorum” demiş. Bu yazılar defalarca geldi. Hatta “bunları yapmazsanız sorumlular hakkında işlem başlatırım” dedi. Daha sonra valiliğin talimatına uygun olarak kurumlar, istenilenleri verdi ve orada bazı söküm işlemleri gerçekleşti” şeklinde konuştu.

“NİYE YALAN SÖYLÜYORSUN?”

AK Parti Milletvekilleri ve bazı kişilerin muhtarlara yalan söylediğini iddia eden Başkan Özcan, “Bu işlemler yapılmalı mı? Evet yapılmalı. Ama bu işlemi yapan Bolu Belediyesi değil Bolu Valiliği. Talimatları veren Bolu Valiliği, uygulayıcılardan bir tanesi de yasa gereği Bolu Belediyesi.  Ancak bu olaydan sonra sayın milletvekillerimiz başta olmak üzere birileri muhtarları arayıp, “Bu işlemlerin valilikle ne alakası var. Bunu Bolu Belediyesi kendi inisiyatifi ile yapıyor” demiş. Ben bunu tüm açıklığı ile anlattım. Muhtarlara böyle bir şey söyleyenleri de kınıyorum. Niye yalan söylüyorsun? “Valiliğin liderliğinde devletin bütün kurumları organize oldular ve bu işlemi gerçekleştiriyorlar” diyebilirsin. Bunu siyasi bir mesele haline getirmek kimseye bir fayda sağlamaz” ifadelerine yer verdi.

“KORUMAK İÇİN YAPTINIZ AMA KORUYABİLİYOR MUSUNUZ?”

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, geçmiş yıllarda yaylaların belediye mücavir alanına alınması kararına tepki göstererek, “Ben bu meraların mücavir saha içine alınmasını bir türlü anlamadım. Seçimlerden önce de bu konu gündeme geldi. Eski başkana sordum; ‘Neden yaptınız?’ dedim ve bana ‘Korumak için yaptık’ dedi. Korumak için yaptınız ama koruyabiliyor musun? Adı geçen yaylaların alanlarının büyüklüğüne bakarsak Bolu Belediyesi sınırlarından iki kat daha büyük. Sen mevcut ekipmanınla ve mevcut teknik adamınla, kendi belediye sınırlarını tam olarak denetleyemezken, “bu yaylalardaki kaçak yapıları ben denetlerim” iddiasına neden giriyorsun?

“YAYLA VE MERALAR İMARA AÇILAMAZ”

“Mücavir alan ne demek? Komşu alan demek. Belediyenin ileride genişleyeceği alan demek. Yayla ve meralar imar konusuna konu olamaz. Hangi gerekçe ile oraları mücavir sahaya aldın? Sen ileride bir şekilde “buraları planlı alan haline getiririm” diye düşünmüşsün ya da başka bir rant ummuşsun” diye konuştu.

“DEVLETİN MERASINI NASIL TAPUYA İŞLETECEKSİN?”

Çevre ve Şehircilik Bolu İl Müdürlüğü’nce imar planına dahil olmayan yaylalar için Yapı Kayıt Belgesi verildiğinin altını çizen Özcan, “Büyük bir hata yapıldı. İmar Barışı yasası çıktı. Giden Çevre ve Şehircilik Müdürü açık açık ‘Yapı Kayıt Belgesi’ verdi. Sen imar planına konu olmayan ve olamayacak bir alana nasıl ‘Yapı Kayıt Belgesi’ verebilirsin? Bu belgeyi alanlar sonrasında gidip tapuya işletmesi gerekiyor. Bu alanlar devletin merası veya yaylası. Bunu nasıl tapuya işleteceksin? Kanun bize ‘Mücavir sahalardaki ‘Yapı Kayıt Belgesi’ olan yerlerden ‘emlak vergisi’ alacaksın’ diyor. Şimdi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bize bildiriyor nerelerin ‘Yapı Kayıt Belgesi’ aldığını. Biz ‘emlak vergisi’ getirdiğimizde ne olacak? Bunu kimse düşünmemiş” dedi.

“MERA VE YAYLARIN YAPILAŞMASINA KARŞIYIM”

Belediye Meclis kararı ile yayla ve meraların mücavir sahadan çıkarılması için karar alınması gerektiğini söyleyen Özcan, “Ben mera ve yayların ticari menfaat ile yapılanmaya açılmasına karşıyım. Oraya bir futbol kulübü gelecekmiş, gelmesin. Devlet bana oranın tapusunu verse, ben oraya dokunmam. Gelecek nesillere bunun hesabını veremeyiz. Ben burada vicdanen sorumluluk almak istemiyorum. Devlet yapıyorsa, birilerinin rant hesapları varsa onlar yapsınlar. Bu yanlış karardan ger dönelim. Ancak sadece bizim bu kararı almamız yetmiyor, aynı zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na “biz bu alanların mücavir sahadan çıkarılmasını istiyoruz” diye yazı yazalım. Bu büyük vebalden kurtulalım. Burak Bey’in bu alanların hangi gerekçelerle alındığını anlatmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

BALABAN; “SORUNLARDAN KAÇMAK İÇİN SEÇİLMEDİK”

Başkan Özcan’ın soru yöneltmesi üzerine konuşan Bolu Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Burak Balaban, geçmiş yıllarda Belediye Meclisi’nce alınan “Bazı yaylaların mücavir alan sınırlarına alınması” konusunda bilgi vererek, “Yaylalar konusunda, evet sıkıntı var. Fakat Sayın Başkan Özcan’ın isteğiyle, yaylalar mücavir alandan çıkartılınca bu sorundan belediye olarak kaçmış mı oluyoruz? Bu sıkıntıyı üzerimizden atmalı mıyız? Ya da biz de elimizi taşın altına koyarak bu sorunu çözmeye çalışmalı mıyız? Bunların kararını vermeliyiz. Yoksa iş çok kolay; mecliste bir karar alalım, yaylaları mücavir alandan çıkartalım, kim ne yaparsa yapsın. Biz bu yüzden seçilmedik. Bolu’nun bir sorunu varsa, mücavir alanda olsun olmasın, hem belediyeyi hem de başkanı ilgilendirir.

“GÖLCÜK’TE PROBLEM ÇIKARSA ORADAN DA MI VAZGEÇECEĞİZ?”

Belediye Meclisi olarak biz bir karar aldık; Yedigöller yolunu mücavir alana alacağız. Peki, orada bir kaçak yapılaşma olursa oradan da mı vazgeçeceğiz? Abant yolunu mücavir alana almıştık. Abant yolu, Gölcük ve Gölköy de bizde. ­Bir problem çıktığında oraları da mı bırakacağız?

“MAHALLE OLDUKLARI İÇİN MÜCAVİR ALANA ALINDI”

Yaylalar neden mücavir alana alındı? Çakmaklar, Salıbeyler, Dodurga, Sarıcalar bunların hepsi mahalle. Mahalle olanlar bizde, kalanlar Özel İdare’ye bırakılacak şekilde ortak anlaşma yapıldı. O dönem, CHP’li meclis üyeleri, İmar Komisyonu’ndan gelen bütün kararlara şerh koyuyorlardı. Bu karara özel bir durum değildi” diye konuştu.

“YAYLALARIN RANTA AÇILMASINA ORTAK OLMAK İSTEMİYORUM”

Son olarak geçmişte alınan kararın yayların ranta kurban edilmesine yol açtığına belirten Başkan Özcan, bir an önce karardan dönülmesi gerektiğini ifade etti; “Bazı endişelerim var bu yaylalar ile ilgili. Ben buraların ranta kurban edilmesine ortak olmak istemiyorum. Yaylaların Yedigöller yol güzergâhı ile ne ilgisi var? Yedigöller yolunun sağı ve solundaki alanların mücavir alana alınması ile 10 binlerce dönümlük bu kadar yaylayı nasıl aynı kefeye koyuyorsun?

 “O KARARDAN SONRA NE KADAR KAÇAK YAPI YAPILMIŞ BAKTINIZ MI?”

Siz de biliyorsunuz, bu karar masum bir karar değil. Kaçak yapıları önlemek için alınan bir karar değil. O karardan sonra ne kadar kaçak yapı yapılmış baktınız mı? Kaç tane tespit yapılmış? Ben 1,5 yıldır görevdeyim. Benden önce 3,5 yıldır görevde olan ve karar alan iradenin amacı korumak olsaydı denetleme yapılırdı. Amacın yaylaları korumak olmadığı, bir gün bile denetleme yapılmamasından belli. Amaç, buralardan bir şeyler elde etmek. Ben buradan bir şey elde etmek istemiyorum. Aklımdan bile geçmez.”

Konuşmaların ardından “Mera ve yaylaların Bolu Belediyesi mücavir alanından çıkarılması” konusu, oy birliği ile İmar Komisyonu’na havale edildi.

Editör: TE Bilisim