Bolu Valisi Ahmet Ümit, yaylalarda başlayan yıkım kararı hakkında açıklamalarda bulunarak, bu yıl içerisinde kentteki 80 yaylada 1492 dekar mera arazisinin işgalden kurtarıldığını söyledi.

Vali Ahmet Ümit, ülke genelinde olduğu gibi Bolu'da da hayvancılık yapan vatandaşlara, hayvanlarının beslenme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla mera, yaylak ve kışlakların tahsis edildiğini ifade ederek;  “Son günlerde yaylalarda hayvancılık yapan vatandaşlarımızın mağdur edildikleri yönündeki gerçeklere aykırı iddiaların yerel basın-yayın organlarında yoğun şekilde yer alması sebebiyle iş bu basın açıklamasının yapılması zorunluluğu hasıl olmuştur. Hayvancılığın geliştirilmesi amacıyla vatandaşlarımızın küçük ve büyükbaş hayvanlarının rahatça dolaşabilmeleri ve beslenebilmeleri için tahsis edilen otlakiyelerin çit çekmek, duvar örmek, villa yapmak, özel sebzeleri için sulama havuzu ihdas etmek vb. şekillerde işgal edilmeleri sebebiyle alınan şikâyetler üzerine ilimiz genelinde meralara yapılan fiili tecavüzlerin kaldırılması çalışmaları başlatılmıştı.”

“1492 DEKAR MERA ARAZİSİ İŞGALDEN KURTARILDI”

Bolu Belediye Başkanlığı tarafından At Yaylası mevkisinde 7 yerleşkede 280 kaçak ihata/çit ve 6 yapı, İl Özel İdaresi tarafından 73 yaylada 775 kaçak ihata/çit ve 52 yapıyla ilgili işlem yapıldığı aktararak; “Bugüne kadar yapılan işgal kaldırma çalışmalarında, (izinsiz kullanılan alanda hayvancılık yapılmıyor olması kaydıyla): Küçük ve büyükbaş hayvanların gezinti alanlarını daraltan çitler ve duvarlar, 31 Aralık 2017 tarihinden sonra yapılmış, tamamlanmamış kaçak yapılar, Hakkında soruşturma yapılıp yıkım kararı alınmış, mahkemelerce aksine herhangi bir karar verilmemiş kaçak yapılar olmak üzere;

Bolu Belediye Başkanlığı tarafından At Yaylasında (7 yerleşkede) 280 adet kaçak ihata/çit ve 6 yapı, İl Özel İdaresi tarafından 73 yaylada 775 adet kaçak ihata/çit ve 52 yapı, olmak üzere il genelinde toplamda 80 yaylada 1.113 işlem yapılarak 1.492 dekar mera arazisi işgalden kurtarılarak hayvan sahiplerinin kullanımına sunulmuştur. 1.113 işgalden 464 adedi bizzat işgal eden vatandaşlarımız tarafından kaldırılmıştır” diye konuştu.

“HAYVANCILIK YAPAN VATANDAŞLARIMIZIN HAKLARI TAMAMEN KORUNDU”

Vali Ümit, yapılan işgal kaldırma çalışmaları sırasında hayvancılık yapan vatandaşların haklarının korunduğuna dikkat çekerek; “Yapılan işgal kaldırma çalışmaları sırasında hayvancılık yapan vatandaşlarımızın hakları özellikle ve tamamen korunmuş, yaptıkları barınak, ağıl, çit vb. yapılarına hiçbir şekilde müdahale olmamış ve Esasen hayvancılık yapan vatandaşlarımız, işgalleri kaldıran ekipler tarafından değil, hayvancılık yapmadıkları halde yaylaları çit çekerek, konut yaparak, duvar örerek, sahiplenerek hayvanların dolaşma alanlarını daraltan hatta yok etme noktasına getiren işgalciler tarafından rahatsız edilmektedirler. 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 32. Maddesi vd. ilgili mevzuat; “Belediye sınır ve mücavir alanlarında Belediye Başkanlıklarınca, köy yerleşim yerlerinde ise İl Özel İdaresince kendi görev alanlarında hiçbir şekilde imar dışı kaçak yapılaşmalara ve işgallere müsamaha gösterilemez, her nasılsa izinsiz yapı yapılmışsa usulüne uygun olarak derhal işgali kaldırmakla yükümlüdürler” hükmünü amirdir” şeklinde konuştu.

“YASAL İŞLEM YAPMAK VALİLİĞİMİZİN SORUMLULUĞUDUR”

Vali Ahmet Ümit, 4342 Sayılı Mera Kanunu ve diğer mevzuat gereğince görevini yapmayanların hakkında yasal işlem yapılmasının valilik sorumluluğunda olduğuna dikkat çekerek; “Meraların işgallerinin Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne bildirilmesinden mahalle/köy muhtarları, amacına (sadece hayvanların otlamalarına) uygun olarak kullanılmasının takibinden Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, işgallerin kaldırılmasından Belediye Başkanları ile İl Özel İdaresi Genel Sekreteri doğrudan sorumludurlar. Görevini yapmayanlar hakkında yasal işlem yapmak ise Valiliğimizin sorumluluğudur.

“İŞGAL KALDIRMA FAALİYETLERİ DEVAM ETMEKTEDİR”

Mevzuatın açık hükümlerine, İçişleri Bakanlığımızın, Tarım ve Orman Bakanlığımızın ve Valiliğimizin ilgili kişi ve kurumları uyaran birçok yazılarına rağmen, meralardaki işgaller yoğun şekilde devam ettiğinden ilimiz genelindeki yaylalarda işgal kaldırma faaliyetleri Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün koordinesinde ve kontrolünde devam etmektedir” ifadelerine yer verdi.

 “MAĞDUR EDİLMELERİNE İZİN VERİLMEYECEKTİR”

“Vatandaşlarımızın hakları hassasiyetle gözetilecek ve hiçbir şekilde mağdur edilmelerine izin verilmeyecektir” diyen Vali Ümit; “İşgallerin kaldırılması faaliyetlerinde, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da hayvancılık yapan vatandaşlarımızın hakları hassasiyetle gözetilecek ve hiçbir şekilde mağdur edilmelerine izin verilmeyecektir. Görevini yapmayan resmi ve sivil şahıslar hakkında da yasal işlemler yapılmaya devam edilecektir. Küçük ve büyükbaş hayvanlarımızın rahatça dolaşabilmeleri ve beslenebilmeleri için tahsis edilen meraların korunmasına katkı sağlayan muhtarlarımıza, ilgili kamu görevlilerimize ve işgal kaldırma çalışmalarını hayır dualarıyla destekleyen tüm vatandaşlarımıza gönülden teşekkür ederim” dedi.

Editör: TE Bilisim