Bolu’da şehirlerarası yolcu taşıyan firmalar, Hayat Eve Sığar (HES) kodu olmadan biletleme yapamayacak. HES kodunu ibraz eden yolcu, biletini alarak seyahat edebilecek. Bolu Metro Turizm Müdürü Hüseyin Güney, HES kodu olmadan yolcu alınmayacağı kararından memnun olduğunu söyledi.

 Haber: Aslı Akış

 “HES KODU OLMAYAN YOLCULARA BİLET VERİLMİYOR”

İçişleri Bakanlığınca valiliklere gönderilen genelge kapsamında, otobüs firmaları (HES) kodu olmadan biletleme yapamayacak. Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan tarafından her türlü biletleme işlemi esnasında müşterilerden HES kodu talep edilecek ve HES kodu olmadan bilet satışı yapılmayacak.

Alınan kararın ardından Bolu Otogarına bilet almak için gelen vatandaşlara HES kodu soruluyor. HES kodu olmayan yolculara bilet verilmiyor. Vatandaşlar HES uygulaması üzerinden kodunu alarak biletlerini hemen temin edebiliyor.

“HES KODU UYGULAMASINDAN MEMNUNUZ”

Bolu Metro Turizm Müdürü Hüseyin Güney, HES kodu uygulamasından memnun olduklarını belirterek; “İçişleri bakanlığının yayınladığı genelge ve HES kodu uygulamasından gayet memnunuz. Seyahat eden yolcularımızın güvenliği açısından önemli bir uygulama. Vatandaşlarımızın çoğu bu uygulamanın ne işe yaradığını bilmediği için bize geldiklerinde kendilerine yönlendiriyoruz. HES kodunu E-devlet uygulaması ve SMS yoluyla da alabildiklerini kendilerine söylüyoruz. HES kodunu alan vatandaşlarımız tekrara biz gelince biletlerini veriyoruz” şeklinde konuştu.

TURİZM TAŞIMACILIĞI VİRÜSTEN %90 ETKİLENDİ

Korona virüs sürecinde işlerinin yüzde 90 etkilendiğinin altını çizen Güney; “Pandemi süreci işlerimizi %90 olumsuz etkiledi. Sadece bizim işimizi değil turizm açısından otel çalıştıranların, turizm taşımacılığı yapanların  %90 oranında işleri düştü. Otogar boş, peronlar boş” ifadelerini kullandı.

SEFER SAYILARI 200’E KADAR DÜŞTÜ

Hüseyin Güney, personelin çoğunu kısa çalışma ödeneğinden faydalandırdıklarını ifade ederek; “Bolu otogarına ortalama günde 300-400 araç gelirken bugün sefer sayıları 200’e kadar düştü. Bu sayı daha da düşecek çünkü öğrenciler de gelmiyor. Bizleri çetin bir kış bekliyor. Allah hepimizin yardımcısı olsun. Çalışan personelimizin çoğunu kısa çalışma ödeneğinden faydalandırdık. Çarşıda 5 şubemiz vardı 1 tanesi aktif çalışıyor. Otogarda da kendimiz sınırlı personel ile devam etmeye çalışıyoruz”  dedi.

 HİJYEN KURALLARINA UYULUYOR

Yolculuk öncesi ve sonrasında her türlü gerekli hijyen tedbirler ini aldıklarını da dile getiren Güney; “Araç içerimizde sosyal mesafeli ve aile koltuklarımız var. Bundan 1 ay öncesine kadar yine vardı bu koltuklar vatandaşlar internetten bilet alınca çakışıyordu şu anda bilet alınırken sosyal mesafeli koltuk alınıyor. Bankodaki görevli arkadaşımız da satamıyor. Araçlarımızın sefere çıkmadan dezenfektesi yapılıyor. Araç içlerinde de personelimiz gerekli uyarılarını yapıyor ve yolcularımız genel olarak kurallara uyuyor” diye konuştu.

“UYGULAMADAN HABERDAR DEĞİLDİM”

Otogara bilet almaya gelen İlhani Kömürcü; “Hes Kodu uygulamasından haberdar değildi.. Otogara gelince öğrendim. Bilet satışı esnasında bana yardımcı oldular ve nüfus müdürlüğüne yönlendirdiler. Bende oraya gidip şifremi alıp geldim sağolsular yardım ettiler” dedi.

“BİLET ALIRKEN YARDIMCI OLDULAR”

İbrahim Enes ise;  “Uygulamadan haberdardım aslında ama ne işe yaradığını bilmiyordum. Bilet alırken yardımcı oldular, sağolsunlar” diye konuştu.

 

Editör: TE Bilisim