Bolu’da 85 yaş üzerindeki tüm kişilerin kendilerinden sorumlu bir hekime emanet edileceği Sağlıklı Yaş Alma Merkezi (YAŞAM) hayata geçirildi. Hastalar Yunis Evmez’e evinde, Fatma Günüllü’ye ie hastanedeki merkezde muayeneleri yapıldı. Hekim, hemşire, yaşlı sağlık bakım personeli, Diyetisyen, psikolog, fizyoterapist, sosyal çalışmacı ve manevi destek personelinden oluşan Yaşam ekipleri canla başla sahada…

Özel Haber: Aslı Akış

Dünyada nadir örneklerden biri olan uygulamayla yaşlıların tüm sağlık süreçleri, işlemleri ve kontrolleri takip edilmeye başlandı. Bolu İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol öncülüğündeki sağlıklı yaş alma merkezi ekipleri 80 yaşındaki Yunis Evmez’i evinde; Fatma Günüllü’yü ise İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesindeki Sağlıklı Yaş Alma Merkezinde yalnız bırakmadı.

Dr. Bahtın Atakan Soysal ve ekipler tarafından evinde ve yerinde tıbbi bakım ihtiyaçları tespit edilen Yunis Evmez’in şeker ölçümü yapıldı, tansiyonuna ve ateşine bakıldı. Ruhsal durumu ve hafıza değerlendirmesi için sorular yöneltilen Yunis amcaya beslenme düzenine ilişkinde tavsiyeler verildi.

İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesindeki açılan Sağlıklı Yaş Alma Merkezine getirilen Fatma Günüllü’de Dr. Bahtın Atakan Soysal tarafından muayene edildi. Yaşamsal bulguların tespiti, boy ve kilo ölçümü, kan alma, EKG çekimi gibi temel sağlık hizmetleri de yerinde uygulandı.

Yaşlılar, sağlık raporu gibi tüm işlemlerini hastaneye gitmek zorunda kalmadan uzaktan sağlık hizmetiyle yapabilecek. Böylelikle ihtiyaç duydukları ilaç ve tıbbi malzemeleri evlerinden çıkmadan almaları sağlanacak.

BOLU’DA 80 YAŞ VE ÜSTÜ İÇİN “YAŞAM” DEVREYE GİRDİ

Bolu İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol, bu projenin amacının 80 yaş ve üzeri vatandaşlara daha kaliteli sağlık hizmeti sunmak olduğunu belirterek; “Sağlıklı Yaş Alma Merkezi (YAŞAM) hem hastanelerimizde hem de hastane bünyesinde kurulmuş olan birimlerimizde hizmet vermeye başladı. Birçok hekimimiz ile Diyetisyen, Psikolog ve hemşirelerimizden oluşan ekiplerimiz evlere gidiyor. Geniş bir şekilde kontrol listeleri var. Onların muayeneleri ile birlikte bazı testler yapılıyor. Zihinsel algı testleri, kilo, boy ölçümleri kullandığı ilaçların gerekliliği değerlendiriliyor. Raporları bittiyse etkin bir biçimde düzenliyoruz. Bir yandan da kanlar alınıyor tetkikler yapılıyor. Ekstra bir randevu gerekirse farklı günlere değil aynı gün içeresinde yine hastaneye davet ettiğimizde yaş alma merkezlerinin hastane içine kurulmuş özel polikliniklerinde misafir ediyoruz. O gün geldiğinde bütün randevuları ve Doktor kontrolleri planlanmış oluyor.” şeklinde konuştu.

80 yaş ve üzeri hastaların randevularla yorulmalarını istemediklerine vurgu yapan Demirkol, “Doktorumuzun hastayı evde görmesi sonucunda hastanede de etkin bir biçimde görmesini istiyoruz. Hastaneye geldiğinde özel misafir olarak onları poliklinikte karşılıyoruz.  Yanına sekreterimizi vererek bütün işlerini hallediyoruz. Daha sonra evlerine döndüklerinde de tıbbi takiplerine devam ediyoruz. Bu sürecin büyük ve güçlü sağlık teşkilatı içerisinde bizim için çok bir zorluğu yok. Bizim en büyük hedefimiz onların dualarını almak. Onlar yaşlı çınlarımız, onların devletimize etmiş olduğu dualardan nasiplenmek istiyoruz. Bereketli ve faydalı olmasını istiyoruz. Büyük hayır dua ile bu işi devam ettireceğimize inanıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Editör: Ebru Buket EKE