Kızamık vakaları gündemde kalmaya devam ediyor. İlimizde vaka görülüp görülmediği, kızamığa karşı nasıl önlemler alınabileceği de merak konusu. Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Filiz Bolu, hastalığa ilişkin bilgiler verdi. 

ÖZEL HABER: EBRU BUKET EKE

Son zamanlarda gündeme gelen kızamık hastalığı ile ilgili, Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Filiz Bolu, hastalığın ne olduğunu, belirtileri ve tedavi yöntemlerini, alınması gereken önlemleri ve ilimizde vaka görülüp görülmediğine dair bilgiler verdi. Bolu, kızamık hastalığına dair “son zamanlarda dikkat çekilmesi gereken bir konu. Halkımız da bu konuda bir farkındalık kazanmalı ve sorumluluk almalı.” diye seslendi.

Kızamık hastalığının özellikle çocuklarda görüldüğünü, ateş ve döküntü ile seyrettiğini söyleyen Dr. Bolu, hastalanmadan önce mutlaka aşı yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Okulların açılmasına az bir zaman kala aileleri de salgın korkusu sararken bu konuda da önlemin yine aşı ile birlikte hijyen olduğuna dikkat çekti.

“KAN YOLUYLA VÜCUDA YAYILIYOR”

Dr. Filiz Bolu, kızamık hastalığının ne olduğundan bahsetti;

 Özellikle çocuk yaş grubunda ancak tüm yaş gruplarını etkileyebilen, ateş ve döküntüyle seyreden bir hastalık. Çeşitli organ hasarlarına, ölüme dahi yol açabilecek çeşitli komplikasyonları var maalesef. Hatta 2022 yılında kızamık eliminasyon programı başlatıldı dünya çapında. Dünya Sağlık Örgütü, bu hastalığı tamamen ortadan kaldırmayı hedefledi. Umarım o hedef bir gün gerçekleşir. Virüsün vücuda girişinden itibaren, öncelikle bir kuluçka süresi var. Vücuda giriyor, daha sonra solunum yollarında çoğalıyor ve lenf dokusu, daha sonra da. Bu süreçten sonra prodrom dediğimiz hafif ateş, öksürük, burunda akıntı, gözlerde kızarma şeklinde belirtileri olabiliyor. 2 ila 4 gün sonra da vücutta döküntü başlıyor. Döküntüyle birlikte ateş de şiddetleniyor. Döküntü daha çok yüz bölgesinden başlayıp vücuda yayılan, vücutta kabarıklık oluşturabilen ve birleşme eğiliminde döküntüler meydana geliyor. Daha sonra eğer bir komplikasyon gelişmezse kendiliğinden sonlanan bir hastalık. Ama dediğim gibi maalesef en az yüzde 30’luk bir kesimde komplikasyonlar görüyoruz.”

Tedavi yöntemlerinden bahseden Bolu, şu ifadeleri kullandı;

“Birçok viral hastalıkta olduğu gibi özel bir tedavisi yok maalesef. Genel olarak destek tedaviler uygulanıyor. Vücudun sıvı ihtiyacının mutlaka karşılanması gerekiyor. Ateş varsa ateşin ilaçlarla kontrol altında tutulması gerekiyor. Sağlıklı bir beslenmenin olması gerekiyor. Ciddi beslenme sorunu olan kişiler için de A vitamini desteği uygulanmakta.”

AŞI ÖNCE Mİ YAPILMALI SONRA MI?

Aşı hastalıktan önce mi yapılmalı, kızamık olduktan sonra aşı yatırmanın bir faydası var mı sorusuna dikkat çeken Bolu, “Bu gerçekten halkımızın dikkatini çekmesi gereken bir konu. Elimizde çok güzel bir silah var. Çok etkili, tamamen bu hastalıktan koruyabilen 2 doz şeklinde uygulanan bir aşımız var. Hasta olmadan önce bu aşıyı olursak, mutlaka bu hastalıktan daha doğrusu hastalığın oluşturduğu komplikasyonlardan korunabiliyoruz. Tabiki hasta olmadan önce önlemimizi almamız gerekiyor. Halkımıza da mutlaka bu konuda özen gösterip, çocuklarının aşılarını yaptırmaları gerektiğini hatırlatalım.” diye konuştu.

“AİLELERDE AŞI KONUSUNDA TEREDDÜTLER DE OLABİLİYOR”

Okullarda alınabilecek önlemlerden bahseden Bolu, sözlerine şöyle devam etti;

“Bugünlerde bazı ailelerde aşı konusunda tereddütler de olabiliyor. Özellikle Kovid döneminde gördük daha çok aşı reddetme, aşı konusunda kararsız kalma gibi durumları. Bakanlığımızın bağışıklama takviminde bulunan bütün aşılar kontrolleri yapılmış ve yıllardır uygulanan aşılar. Zaten aşı uygulanmaması gereken çocuklar ve kişiler tanımlanmış durumda. O yüzden aşılama takvimindeki tüm aşıların mutlaka yaptırılması gerekiyor. Okullardaki hastalıklardan ve salgınlardan da korunmada aşıların çok önemi var. Bütün ailelere buradan seslenmek istiyorum; herhangi bir nedenle çocuklarının aşılarını yaptırmadılarsa mutlaka aile hekimliğini ziyaret ederek, kızamık aşısı da gündemde olduğu için başta olmak üzere bütün aşıların tamamlanmasını sağlasınlar. Pandemi bize birçok şeyi öğretti aslında. Okullarda da, el temizliğinin mutlaka sağlanması gerekiyor. Öksürürken, aksırırken ağızın kapanması gerektiğini, çok şiddetli öksürük durumlarında maske takmak veya okula gitmemek gibi önlemler alınabilir. Ortamın havalandırılması da çok önemli. Bunları birçok hastalık için de uygulamamız gerekiyor aslında.”

“BOLU’DA TEMASLI VAKALAR VAR”

İlimizde vaka olup olmadığı halk tarafında merak edilen bir konu. Dr. Bolu, konuya açıklık getirdi;

“İlimizde kızamık vakası görülmedi. Ancak şöyle bir durum var; İstanbul ve Ankara’ya çok yakın konumdayız. Bu illerde büyükşehir olduğu için vakaları mevcut. Oradaki vakalardan temaslılar olabiliyor zaman zaman. Olduğunda da gerekli işlemleri yapıyoruz. Kızamık, ihbarı ve bildirimi zorunlu bir hastalık. Tanı konduğu zaman, kişiyle temas eden bir vatandaş hangi ilde olursa olsun o ilin İl Sağlık Müdürlüğüne haber gidiyor ve o ildeki merkez ve ilçe sağlık ekipleri temaslı kişilere ulaşıp hem korunma hem de izolasyon önlemlerinin alınmasını sağlıyor.”

Editör: Ebru Buket EKE