(HABER: EBRU BUKET EKE) - Bolu Belediyesi yıkılan tarihi binaya dair ortaya atılan iddialara açıklık getirdi, belediye ile ilgisi olmadığı belirtildi.

Tarihi bina yıkımına izin verildiği iddialarına Bolu Belediyesinden açıklama geldi. Açıklamada tescilli tarihi binanın yıkılmasına göz yumulduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığı, Ankara I Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun mail-i inhidam durumundaki tescilli yapının yıkımını uygun bulunduğuna karar verilerek yıkımın gerçekleştiği belirtildi. Öte yandan Bolu Belediyesi tarafından yıkıma göz yumulduğu iddialarının asılsız olduğu vurgulanarak, iddiada bulunan yayın organları ile ilgili dava haklarının saklı olduğuna dikkat çekildi.

Bolu Belediyesi tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

“Bazı basın yayın organlarında Bolu İli Semerkant Mahallesi’nde bulunan tescilli taşınmazla ilgili çıkan yanlış haber ile ilgili kamuoyunu bilgilendirme zorunluluğu doğmuştur. Bolu İli Semerkant Mahallesi tapunun 208 ada 13 parseldeki tescilli taşınmaz ile ilgili Ankara I Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 04.06.2020 gün ve 38 sayılı kararı ile mail-i inhidam (metruk yapı) durumundaki tescilli yapının yıkımının uygun bulunduğuna karar verilmiş olup, yine Koruma Kurulu’nun 09.06.2022 gün ve 2556 sayılı kararı ile taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli taşınmaza ait restitüsyon ve rekonstrüksiyon projeleri ve sanat tarihi raporunun 2863 sayılı yasa ve ilgili mevzuat kapsamında uygun olduğuna dair karar verilmiştir. Akabinde Kurul’un 07.09.2023 tarih ve 3881 sayılı kararı ile söz konusu taşınmazda 2863 sayılı yasa ve ilgili mevzuat kapsamında yapılan rekonstrüksiyon uygulamasının uygun olarak tamamlandığı anlaşıldığından, bahse konu tescilli taşınmaza ait yapı kullanma izin belgesi verilmesine karar verilmiştir. Özetle ilgili haberde iddia edildiği gibi tescilli taşınmazın yıkılmasına göz yumulduğu şeklindeki iddialar kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Bununla birlikte ilgili basın yayın organları ile ilgili şikâyet ve dava hakkımızı saklı tuttuğumuzu belirtir, kamuoyunun bilgisine önemle sunarız.”

Editör: Ebru Buket EKE