(Haber: Aslı AKIŞ) - Eğitimiş Sendikası Bolu İl Başkanı Erkan Korkmaz, alanında uzman kadrolu öğretmenlerin başka okullara hiçbir zorunlu ihtiyaç olmamasına rağmen yönetici olarak görevlendirildiğini iddia etti. Korkmaz, bu görevlendirmelerin ve gerekçelerinin maarif müfettişleri tarafından incelenmesi ve iptal edilmesi için Valilik Makamı'ndan talepte bulundu.

İlimiz Mudurnu İlçesi Taşkesti İlkokulu kadrolu Müdür Yardımcısının ilçe merkezinde başka bir okula müdür V. olarak görevlendirildiğini belirten Eğitimiş Sendikası Bolu İl Başkanı Erkan Korkmaz, Okulun  kadrolu okul öncesi  öğretmeninin ise ise merkez ilçede okul müdür V.olarak görevlendirildiğin kaydetti.

Okulda uzman kadrolu öğretmenlerin başka okullara yönetici olarak görevlendirildiği ve yerlerine öğretmenlik mesleğiyle alakası olmayan kişilerin ücretli öğretmen olarak atanmasıyla ilgili ciddi bir sorun yaşandığına işaret eden Korkmaz; “Sendikamıza Verilen Sözlü Beyanlara Göre; alanında uzman kadrolu öğretmenler başka okullara hiçbir zorunlu ihtiyaç olmamasına rağmen yönetici olarak görevlendiriliyor. Bu kişilerin yerine ise öğretmenlik mesleği ile ilgisi olmayan kişiler okullarda ücretli öğretmen olarak görevlendiriliyor” dedi.

Konunun içeriği hakkında da açıklama yapan Korkmaz; “Şöyle ki İlimiz Mudurnu İlçesi Taşkesti İlkokulu kadrolu Müdür Yardımcısı ilçe merkezinde başka bir okula müdür V. olarak görevlendirilmiştir. Okulun kadrolu okul öncesi öğretmeni ise merkez ilçede okul müdür V. olarak görevlendirilmiştir. Okul Müdürlüğüne ise okul öğretmenlerinden biri vekalet etmektedir. Okulda Müdür yardımcısı bulunmamaktadır. Okulun yöneticilere ve öğretmenlere ihtiyacı olduğu açıktır. Hal böyleyken okula il dışından atanan bir sınıf öğretmeninin okulda resmi olarak göreve başlatıldığı halde yaklaşık bir ay sınıf görev tebliği yapılmayarak boş olarak bekletildiği bu sırada ücretli öğretmenin derse girmeye devam ettiği-görevine son verilmediği, bu durumda kamunun zarara uğratıldığı, bu kanunsuz uygulama için Mudurnu İlçe Milli Eğitim Müdürünün okul müdürüne sözlü talimat verdiği, okul müdürünün bu usulsüz talimatı uyguladığı, bu uygulama ile başka bir usulsüz görevlendirmeye zemin oluşturulduğu, oluşturulan zeminle okula sınıf öğretmeni olarak atanan ve görevine başlatılan sınıf öğretmeninin Mudurnu Dumlupınar İlkokulu’na ihtiyaç ve bu öğretmenin Taşkesti ilkokulu’nda görevli olduğu sınıf olmadığı gerekçe gösterilerek müdür yardımcısı olarak görevlendirildiği iddia edilmektedir.” ifadelerini kullandı.

“ÖĞRETMENLERİN MORAL VE MOTİVASYONU BOZULMUŞTUR”

Korkmaz, bir sınıf öğretmeninin yerine 1. Sınıfa giren ücretli öğretmenin meslek ile ilgisi olmadığına da vurgu yaparak; “Gerçek şu ki Dumlupınar İlkokulu’nda müdür yardımcısı görevlendirilmesi zaruri bir ihtiyaç değildir. İhtiyaç olsaydı okul müdürü tarafından okul içinde yazılı bir duyuru yapılırdı. Fakat yapılmadı. Yönetici ve sınıf öğretmeni ihtiyacı olan okul Taşkesti ilkokulu iken kişiye özel görevlendirme, adam kayırma, halk tabiri ile torpille her iki okulun çalışma barışı, öğretmenlerin moral ve motivasyonu bozulmuştur. Öğretmenlerin asli görevi öğretmenlik görevidir. Yine bu sınıf öğretmeninin yerine birinci sınıfa giren ücretli öğretmenin öğretmenlik mesleği ile yakından uzaktan ilgisinin olmadığı da iddialar arasındadır. Bu iddia doğruysa Türkiye’nin iç hukuku ve taraf olduğu uluslar arası sözleşmeler gereği, çocukların alanında uzman kişilerden nitelikli eğitim alması da engellenmektedir. Sorun bu sayılanlarla da bitmemektedir.” Dedi.

VALİLİKTEN TALEPTE BULUNULDU

İlçe milli eğitim müdürlüğünün devlet hiyerarşinini yanlış bilgilendirmesinden kaynaklı çocukların geleceğe hazırlanması ve öğrenim hayatlarını olumsuz etkilemesinden kaynaklı endişesini ifade eden Korkmaz; “Şöyle ki, Taşkesti İmam Hatip  Ortaokulu-Taşkesti Ortaokulu kadrolu Matematik Öğretmeni de okulda alanında ihtiyaç olduğu halde hiçbir zaruri ihtiyaç olmadığı halde Mudurnu ilçe Milli Eğitim Müdürlüğüne Şube Müdür V. olarak görevlendirilmiştir. İlçe Milli eğitim müdürlüğünün devlet hiyararşisini yanlış bilgilendirmesi ile ortaya çıkan sonuç hem yarınlarımız olan çocukların geleceğe hazırlanmasını, öğrenim hayatlarındaki başarıyı olumsuz etkilemekte hem de eğitim öğretimin en önemli unsuru olan öğretmenlerin çalışma şevkini kırmakta, motivasyonlarını düşürmektedir. Her şekilde bu uygulamalar en çok da çocuklara zarar vermektedir. Bu görevlendirmelerin ve gerekçelerinin maarif müfettişleri tarafından incelenmesi ve bu görevlendirilmelerin iptal edilmesini hem çocukların eğitim geleceği için hem de öğretmenlerin mutlu, umutlu, huzurlu bir şekilde derse girmelerinin sağlanması için Valilik Makamı’ndan talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Editör: Oğuzhan EKE