(HABER: BURHAN YEŞİLTAŞ)-Bolu Platformu Başkanı Orhan Uçar, dünya ölçeğinde bir tarih otoritesi olarak kabul gören değerli tarihçi İlber Ortaylı’ya, “BOLU PLATFORMU TARİH DERGİSİ” ve “ŞEHİT MİRALAY NAZIM BEY-Vatanın Bağımsızlığına Adanmış Bir Yaşam” adlı eserleri takdim etti.

7 Mart 2022 tarihinde gerçekleştirilen “BOLU PLATFORMU TARİH GECESİ” nde dağıtımına başlanan “Bolu Platformu Tarih Dergisi” içinde; Prof. Dr. Selami Özsoy, Prof. Dr. Nuray Özdemir Tiryaki, Prof. Dr. Arif Bilgin, Prof. Dr. Kenan Ziya Taş, Doç. Dr. Mehmet Süme, Doç Dr. Fahri Yücel, Dr. Azize Aktaş Yasa, Dr. Hüseyin Sarı, Mehmet Tunçkol, Mimar Semih Dimici, Celalettin ÇelebiMustafa Yüğün ve Salahattin İkiz'in Bolu tarihi ve kültürü ile ilgili yazıları yer alıyor.

Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya takdim edilen Bolu Platformu yayınları arasında, yakın dönem tarihimizin büyük kahramanlarından Şehit Miralay Nazım Bey’in yaşamı ve mücadelesini anlatan eser de yer alıyor.

Bolu Yıldırım Beyazıt Camisi önünden Hisar Tepesi’ne uzanan sokağa adı verilen Nazım Bey komutasında, Bolulu gönüllü gençlerden kurulan IV. Mürettep Tümen, Yunan işgal ordusunun ilerleyişinin durdurulduğu I. İnönü Savaşı’nda ve Yunan ordusunun yenilgiye uğratıldığı II. İnönü Savaşı’nda ordunun bel kemiğini oluşturdu.

Mustafa Kemal Paşa, Metris Tepe’nin Yunan ordusundan geri alınışı ve savaşın kaderinin Türklerin lehine değiştiği bu zafer sonrasında gönderdiği kutlama telgrafında; “Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makûs talihini de yendiniz!” telgrafı ile Türk ordusunu onurlandırdı.

IV. Mürettep Tümen’e hediye edilen Bolu Belediyesi Bandosu Metris Tepe’ye çıkarılarak sabaha kadar çalınan marşlar ve oyun havaları eşliğinde büyük zafer kutlandı.

Duayen Tarihçimiz İlber Ortaylı, Bolu tarihi ile ilgili bu önemli yayınları kütüphanesine hediye ettiği için Orhan Uçar ve Reşat Demirel aracılığıyla, bu çalışmalara emeği geçen herkese teşekkürlerini gönderdi.

Editör: Burhan YEŞİLTAŞ