29 Ekim cumhuriyetin kurulduğu gün.

Mustafa Kemal Atatürk 28 Ekim akşamı yakın arkadaşlarını Çankaya’ da yemeğe çağırmış ve onlara "Efendiler! Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz!" demişti. Cumhuriyetin ilan edildiği akşam Ankaralılar sokağa çıkar fener alayı tertip edilir. Ankara zeybeği oynanır. Ankara Kalesi’nde 101 pare top atışı yapılır.

Mustafa Kemal, teşekkür konuşmasında, “ Milletin teveccühünü istinat telakki (güven kabul ederek) hep beraber ileri gideceğiz. Türkiye Cumhuriyeti mesut, muvaffak ve muzaffer olacaktır”.

Yıl 1923. "aydın insan" olma yolunda atılan en önemli adımın kilometre taşlarından biridir.

Mustafa Kemal Atatürk;“Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, onu devam ettirecek sizlersiniz.”

*******

Yıl 2017 yine Ekim ayındayız.

Türk milleti 94 yıldan bu yana her 29 Ekim’de cumhuriyete sahip ve o günleri, o günlerin kahramanlarını büyük bir saygı ile anmıştır.

******

Osmanlı Devleti, varlığını sürdürdüğü 624 yıl içinde 36 farklı padişah tarafından yönetilmiştir. Padişah, kral, hakan, imparator, sultan, şah gibi tek kişinin yönetimde söz sahibi olduğu yönetim sistemlerine “mutlakıyet” ismi verilmiştir. Mutlakıyet sisteminde, egemenlik tek bir kişiye aittir.

Halkın yönetimde söz hakkı yoktur...

Türk milleti vermiş olduğu efsanevi Kurtuluş Savaşı sonrası kul olmaktan da kurtularak medeni bir toplum yolunda atılabilecek en büyük adımı atarak Cumhuriyeti ilan etmiştir.

Kurtuluş Savaşı’nı binlerce şehit vererek kazanan bağımsızlığımızın ve çağdaşlaşmanın sembolü olan Cumhuriyet Bayramı’nı sevinç içerisinde kutlamak Türk milletinin kuşku yok ki en büyük hakkıdır. Bu satırları yazarken bile o kadar heyecanlanıyorum ki… Mustafa kemal Atatürk cumhuriyeti ilan ederek bizlere kalplerimizdeki vatan ve millet sevgisini çoğaltarak milli bir gurur yaşatmaktadır.

*******

Cumhuriyet sayesinde insanlara çeşitli haklar verilerek onları yükseltmiştir…

Halkın yönetimde söz sahibi olması sağlanmıştır…

Türk milleti artık kendi kararlarını verebilecek duruma gelmiştir…

Yasama yürütme ve yargı sayesinde ülkenin refah seviyesi yükselmiştir…

Dünyanın önemli ülkeleri arasına girmemizi sağlamıştır…

Mutafa Kemal Atatürk; “Bugünkü hükümetimizin, devlet teşkilatımızın doğrudan doğruya milletin kendi kendine, kendiliğinden yaptığı bir devlet ve hükümet teşkilatıdır ki onun adı Cumhuriyettir. Artık hükümet ile millet arasında geçmişteki ayrılık kalmamıştır. Hükümet millet ve millet hükümettir.” (1925)