Türkiye Cumhuriyeti arşivlerinde bulunan seçimlere ait en eski belge Bolu’ya ait. Bolu’da yapılan muhtarlık seçimi ve sonuçlarını gösteren belge 1830 yılından.

Haber: Ömer Çetinaslan

19 Ekim Muhtarlar Günü nedeniyle yapılan araştırmalar ilginç sonuçları ortaya çıkarttı. Bu sonuçlardan bir tanesi de ilimize ait. Türkiye Cumhuriyeti arşivlerinde bulunan seçimlere ait en eski belge Bolu’dan. Bu belgeyi ortaya çıkaran isim ise Tarihçi Mehmet Güneş…Belge 1830 yılına ait Bolu’daki muhtarlık seçimlerinden.

Türkiye’de seçimlerin geçmişi 1830’lara, İkinci Mahmud’un zamanına kadar gider. Bu konuda arşivlerimizde bulunan en eski bilgi, 1833’ün sonunda Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde yapılan muhtarlık seçimleri ile ilgilidir, en eski belge de Bolu’da yine 1830’lardaki bir muhtar seçimi belgesidir.

‘MUHTAR’, ‘SEÇİLMİŞ’ DEMEKTİR

Seçim kavramı tarihimizde 1808 ile 1839 arasında hükümdarlık yapan İkinci Mahmud’un iktidar senelerinde ortaya çıktı. İkinci Mahmud’un zamanında imparatorluğun yapısı baştan ayağa değişmişti, değişikliklerin arasında halkın köy muhtarlarını seçmeye başlaması da vardı ve “muhtar” kelimesinin bir anlamı da zaten “seçilmiş” demekti.

Bugün, seçimlerle ilgili olarak arşivlerimizde bulunan en eski bilgi 1833’ün son aylarında Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde yapılan muhtarlık seçimleri ile ilgilidir, en eski kayıt ise Bolu’da 1830’lardaki bir muhtar seçimi hakkındaki belgedir ve belge tarihçi Mehmet Güneş tarafından bulundu.

 

Editör: TE Bilisim