(Haber: Oğuzhan Eke) - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Bir savcı ‘Yargının içinde çeteler oluştu’ diyorsa, bıçak kemiğe dayandı demektir” ifadelerini kullandı.

Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin Türkiye Büyük Millet Meclisinde gerçekleştirilen grup toplantısında konuştu. Gündeme dair önemli mesajlar veren Kılıçdaorğlu, yargı içerisinde çeteleşmeler oluştuğunu belirtti. Yabancı askerlerin Türkiye’ye davet edildiğini aktararak iktidara tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu’nun açıklamasından notlar şöyle:

“BIÇAK KEMİĞE DAYANDI DEMEKTİR”

“İstanbul’da bir Cumhuriyet Başsavcısı’nın Ankara’ya yazdığı bir dilekçeyi gündeme getirmiştim. ‘Yargı içinde çeteler oluştu’ demişti, dilekçesinde. Devletin geleneğinde, 100 yıllık bir Türkiye Cumhuriyeti tarihinde; bir başsavcı Ankara’ya bir dilekçe yazıp ‘Yargının içinde çeteler oluştu’ dememiştir. Ama eğer bu noktaya gelmiş, bir savcı ‘Yargının içinde çeteler oluştu’ diyorsa, bıçak kemiğe dayandı demektir.

“RÜŞVET DAĞITAN AVUKATLAR VE RÜŞVET ALAN HAKİMLER”

Hatta öyle ki yeni oluşan çetelerin FETÖ’nün çetelerine rahmet okutacak düzeye geldiğini de dilekçesinde yazmak durumunda kaldı. O gün dilekçesinde söz etmediğim bir cümle daha var, onu da burada okuyum: ‘Yapılan görevlendirme ile sürekli aynı hâkimin nöbetini takip eden avukatların, bu işte menfaat temin eden hakimlerin tespit edilip HTS, banka kayıtları, mal varlığı araştırılması, sosyal yaşantılarının hâkim ve savcı mesleği ile bağdaşır olup olmadığının tetkikine ihtiyaç duyulmaktadır.’ Bu dilekçeyi de Adalet Bakanlığı’nın kendisine gönderdiği yazıya dayanarak ifade ediyor… Rüşvet dağıtan avukatlar ve rüşvet alan hakimler, hepsi yerinde duruyor. Türkiye çalkalanıyor ama o hakimlerin tamamı yerinde duruyor. Savcıların ne olduğu belli değil. Mal varlığı araştırması yapılıyor mu, yapılmıyor mu? Bilmiyoruz ama bunların hepsi duruyor. 

“BUNLAR ADLİYEYE SİYASETİ SOKTULAR”

Adliyeye, camiye, kışlaya siyaseti sokmayın demiştim. Siyaseti sokarsanız önünü alamazsınız. Bunlar adliyeye siyaseti soktular. Birilerinin isteği üzerine istedikleri kişiyi mahkûm ettirdiler, istediği kişiyi serbest bıraktılar ve bugün Türkiye ciddi bir sorun ile karşı karşıya. Erişim engeli getirildi ama grup başkanvekili arkadaşlarıma söyledim. Erişim engeli getirilen konuşma metnim, TBMM Genel Kurulu’nda okunacak ve Meclis’in tutanaklarına geçecek. 

“85 MİLYONUN HAKKINI VE HUKUKUNU SAVUNUYORUM”

Bunlar zavallı adamlar. Sanıyorlar ki ‘Biz erişim engeli getirttik. Artık Kılıçdaroğlu konuşmaz’. Siz kimsiniz ya? 85 milyonun hakkını ve hukukunu savunuyorum, sizin değil. Sizin feriştahınız da gelse bizi asla susturamaz. Feriştahınız da gelse. Adaleti bu memlekete getireceğiz. Muhalefette olsak da getireceğiz adaleti.

“TÜRKİYE, DIŞ POLİTİKASINDA GÜVEN VEREN BİR DEVLET OLMAKTAN ÇIKTI”

Geçmişte, Türkiye Ortadoğu’nun en güven veren ülkesiydi. Avrupa ve Ortadoğu arasında güzel bir coğrafyamız var. Güzel bir köprüdeyiz, Asya ile Avrupa arasında güzel bir köprüyüz. Türkiye Ortadoğu’da yaşanan bütün sorunlar açısından sorunu ilk çözecek ülke olarak akla gelirdi. Çünkü Türkiye dış politikası ile güven veren bir ülkeydi… Bugün geldiğimiz noktada Türkiye güven veren bir ülke olmaktan çıktı. Oysa pek çok uluslararası kuruluşun oluşumunda, özellikle İslam dünyası ve Orta Doğu’da Türkiye önderlik yapardı. Bir sorun çıktığı zaman gelir Türkiye’nin kapısını çalarlardı. Bizim bu sorumuzu gelin çözün, diye. Bunun temelinde güven yatardı. Ama üzülerek ifade edeyim, son yıllarda Türkiye bu güveni kaybetti. Orta Doğu ateş topuna döndü. Bizimkiler bağırıyorlar, ‘Biz gelip arabulucu olalım mı, bizi arabulucu olarak görün’ diye. Kimse bu sesi duymuyor. Soru şu, ne için kimse duymuyor? Hangi gerekçe ile kimse duymuyor? Çünkü artık Türkiye, dış politikasında güven veren bir devlet olmaktan çıktı. Güven vermiyoruz…

"YABANCI ASKERLER TÜRKİYE'YE DAVET EDİLİYOR"

Şu iktidarın ve onun destekçisi bir partinin oyları ile yabancı askerler Türkiye’ye davet ediliyor. 100’üncü yılında. Ne için, terörle mücadele edecekmişiz. Eğer bir iktidar Türkiye Cumhuriyeti devletinin 100’üncü yılında; terörle mücadele konusunda kendi ordusuna, kendi güvenlik güçlerine güvenmeyip de yabancı bir ülkenin askerini Türkiye’ye davet ediyorsa, artık o iktidarın bu ülkeye vereceği hiçbir şey yoktur. Ben onun vatanseverliğinden kuşku duyarım. Vatansever değildir bu insanlar. Ne demek? 35-40 yıldır mücadele ediyor bu ülkenin ordusu, korucusu. Gittiğiniz her yerde anlatın. Cumhuriyetin 100’üncü yılında yabancı askerleri bunlar Türkiye Cumhuriyeti devletine davet edecekler, çağıracaklarmış. Neymiş, terörle mücadele için. Söyledim, bir daha söyleyeyim. Bu topraklarda yabancı asker postalı istemiyoruz." 

Editör: Oğuzhan EKE