İlk kez İngiltere’de görünen ve bulaşıcılığı Koronavirüs’e göre çok daha yüksek olan “Yeni Tip Koronavirüs” hastalığı hızla yayılmaya devam ediyor. Düzce’nin Kaynaşlı ilçesine bağlı Yeşiltepe Köyünde rastlanan Yeni Tip Koronavirüs hastalığı sebebiyle Köye giriş ve çıkışlarda önlem alındı.

Tedbirlerin hız kesmeden devam etmesine rağmen ülkemizde de görülen “Yeni Tip Koronavirüs” Bolu’ya kadar geldi. Önceki gün Düzce’nin Kaynaşlı ilçesine bağlı Yeşiltepe Köyünde rahatsızlanan bir vatandaşın sağlık ekiplerine haber vermesiyle ortaya çıkan Yeni Tip Koronavirüs vakası, kısa sürede 8 haneye yayıldı.

Köye giriş ve çıkışlarda önlem alan Jandarma ekipleri aynı zamanda Karantinaya alınan evlerin önünde de 24 saat nöbet tutuyor. Bolu dağında bulunan bir otele de Garson olarak çalışan bir vatandaşa bulaşan ve yılbaşı tatili için gelen Yabancı uyruklu turistlerden bulaştığı tahmin edilen Virüs kısa sürede köyün büyük bölümüne yayıldı ve E.Y. isimli bir kişinin hastanede tedavi altına alındığı öğrenildi.

Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı COVID-19 Sözlüğü'nde yer alan bilgilere göre mutasyon;

Bir organizmanın veya virüsün genetik materyalinde meydana gelen kalıcı değişiklik. RNA virüslerinde DNA virüslerine oranla çok daha fazla mutasyon meydana gelir. SARS-CoV-2 bir RNA virüsüdür.

Mutasyon ya da değişinim, bir canlının genomu içindeki DNA ya da RNA diziliminde meydana gelen kalıcı değişmelerdir. Mutasyona uğramış organizma ise mutant olarak adlandırılır. Mutasyonların genler üzerindeki zararlı etkileri nedeniyle, organizmalar mutasyonları gidermek için DNA onarımı gibi mekanizmalara sahiptir.

B117 VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ VE ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Mutant korona B117, aşılar açısından endişe edecek bir durum değil. Koronavirüs mutasyon geçirse de antikordan kaçamıyor. BioNTech-Pfizer aşısının mutasyonlu virüsü de etkisiz hale getirdiği ortaya çıktı.  Korona virüs ile benzer belirtileri olan B117 virüsü hakkında henüz net bilgiler sunulmazken, mutasyon sebebiyle virüsün yayılma hızının artmasına dikkat çekildi. Covid-19’un mutasyona uğramış hali olarak bilenen B117 virüsünün Korana virüsten çok daha hızlı yayıldığı, bulaşıcılığının daha fazla olduğu İngiltere Başbakanı Boris Johnsonn tarafından duyurulmuştu.

MUTASYONA UĞRAYAN KORONAVİRÜS DAHA MI TEHLİKELİ?

Bütün virüslerde mutasyona uğrama yani ‘varyant değiştirme’ ihtimali var. Bazı virüslerde bu ihtimal daha yüksek oluyor. Influenza ve koronavirüste daha sık ve daha kısa sürede mutasyon gerçekleşebiliyor. Antijenik değişikliği her zaman kötü yönde değerlendirmemek gerekiyor. Virüs antijenik yapısını değiştirdi, yeni bir suç meydana getirdi, şimdi daha çok ölüm olacak veya daha çok yayılacak diye korkulmamalı. Bazen virüsteki antijenik yapı değişikliği aksine iyi yönde de olabiliyor.

Gerçekleştirilen çalışmalar doğrultusunda yapılan açıklamalarda, yeni saptanan virüsün bulaştırıcılığının daha yüksek olduğu ama hastalar arasında fatalite denilen ölüme neden olma ya da ağır hastalık tabloları oluşma ihtimalinin daha az olduğu bilgisi verilirken, bunun iyi bir durum olduğu da vurgulandı. Daha çok bulaşmasının daha kötü olduğu anlamına gelmediğini ifade eden uzmanlar;  “Hastaların ağır geçirmesi ya da hastaların ölüme sebebiyet vermesi bizi ilgilendiriyor. Çok kişiye bulaşabilir ama hafif geçirebilirler. Toplumdaki bağışıklığın artmasını sağlayacağı için bir anlamda iyi bir durum bu. Hasta olup da atlatanların sayısı artınca doğal olarak aşılanmış gibi olurlar. Hastalığı geçirerek bağışık kazanırlar ki aktif bağışıklama dediğimiz bu tablo en çok istenen tablodur.” Açıklamasında bulundular.

 VÜCUT MUTASYONA FARKLI BİR TEPKİ VERİR Mİ?

Uzmanlar; “Eğer varyantı hastalık yapma yeteneği düşük bir antijenik yapı değişikliği geçirdiyse vücut hastalık olarak tabii ki daha hafif karşılık verecektir. Örneğin 2020’deki virüs ile enfekte olduk ama 2020’nin sonlarında yeni bir antijenik yapıda virüs çıktı, onu da alabiliriz ve yeniden enfeksiyon geçirebiliriz. Yeniden hasta olabiliriz. Vücut ilkinde olduğu gibi de tepki verebilir. İşte o mutasyonun ne olduğu ile alakalıdır. Eğer virüs hastalık yapma yeteneği yüksek bir hale dönüştüyse tabii ki onu aldığımızda daha ağır geçiririz. Ama hastalık yapma yeteneği düşük bir hale dönüştüyse ikinci enfeksiyonumuzu ya da ilk kez geçiriyorsak daha hafif bir şekilde geçiririz. Virüsün ne tür bir mutasyon geçirdiği, hangi antijenik yapısını değiştirdiği önemli.” İfadesini kullandı.

İLK KEZ GEÇEN EYLÜL AYINDA TESPİT EDİLDİ

“VUI - 202012/01” ya da “Mutant Korona B117” adı verilen yeni tür, ilk olarak Eylül ayında İngiltere’nin Kent şehrinde tespit edildi. Çoğunlukla Güney İngiltere'de olmak üzere, yeni türün binden fazla doğrulanmış vakası olduğu belirtildi.

Editör: TE Bilisim