Bolu Pazarından fiyatlar bir tık düşmüş durumda. Pazarcılar için fiyatlar uygunken, vatandaşlar için hala pahalı.

HABER: EBRU BUKET EKE – NİLAY ÇELİK

Pazarda fiyatlar geçen haftaya göre uygun durumda. Pazar esnafı fiyatların uygun olduğunu söylerken alışveriş yapan vatandaşlar için yüksek geliyor. Pazarcılar gelen zamlardan da etkilendiklerini vurgularken bir yandan vatandaşa da hak veriyor. Ancak ellerinden bir şey gelmediğini halden aldıkları fiyattan aşağı satamayacaklarını belirtiyorlar.

Patates 12 buçuk ila 20 lira arasında değişkenlik gösteriyor. Küçük soğan 10 lira, büyük soğan 13 lira. Domates çeşidine göre 12,5 ila 25 lira arası, salatalık 10, biber ve fasulye 40 lira, dolmalık biber 30,  havuç 15, barbunya 40, kabak ve patlıcan 15, limon 20, mantar 60, mısır 7,5, bamya ise 75 lira. Sarımsak 15 liradan başlıyor 80 liraya kadar yükseliyor.

MEYVELERİN GENELİ 35 LİRA

Muz, çilek, armut, kiraz, üzüm, kayısı ve şeftali 35 lira. Yeşil ve siyah üzüm 25 lira. Ancak fiyatlar bazı tezgahlarda farklılık gösterebiliyor. Kavunun tanesi 25, karpuzun kilosu 10 lira.

YEŞİLLİKLERDE FİYAT DEĞİŞKEN

Kıvırcık ve semizotu 15, dereotu 5, yeşil soğan ve pazı 10, ıspanak 20, göbek marul 20, bakla 40 lira.

BALIK BU HAFTA AZDI

Bu hafta balık tezgahlarında alabalık yoktu. Sebebi ise sezon ortası olması ve av yasakları. Eylül ayından itibaren balıklarda artış bekleniyor. Karadeniz levrek ve Karadeniz çipura 200 lira, Kaya levreğinin kilosu 250, Norveç Somonun kilosu 430, Karadeniz Somonun kilosu 180 lira.

“PAZAR BORSA GİBİDİR”

55 yıldır pazarcılık yaptığını söyleyen Ali Özcan, “Pazar borsa gibidir. Arz talebe göre değişir. Hale gittiniz diyelim, mal azsa ve alıcı fazlaysa otomatik olarak fiyatlar hemen değişir. Yani sebze-meyve olayı ekmek, süt gibi günlük olaydır. Çimento, demir gibi atayım da ambara bir sene sonra satayım diyemezsin. Bugün üç kuruş kazanırsan kazanabiliyorsun ama yarına kaldığı zaman kazandırmaz. İnsanlar bu konuda bilinçli değil. Biz günlük alıp satıyoruz. Bugün 20’ye aldıysak 21’e satıyoruz, günlük. Bizim satışımız alışımıza bağlı. Yani 20 liraya aldıysam 18 liraya satamam ki… Saatlik bile fiyatlar değişiyor. Bizim gibi esnafların da yapabileceği hiçbir şey yok. Mazota, benzine de zam geliyor, o da etkiliyor. Fiyatları da kimse donduramıyor. Sadece akaryakıtla ilgili bir şey değil ki. İklimlerle de alakalı, iklimler de değişiyor.” İfadelerini kullandı.

“VATANDAŞ HER ŞEYE PAHALI DİYOR”

Pazarda esnaflık yapan Halil Erdem, “Bazı mallarda düşüş var bazılarında yükselme var. Biberde yükselme var. Patateste yerli malı çıkmaya başladı, ondan dolayı düşüş var. Soğan ve domateste düşüş var. Vatandaş her şeye pahalı diyor. 20 liralık ürüne 10 lira desek de pahalı diyor. Demek ki vatandaşta para yok, anlaşılan o. Zamlar da haddinden fazla etkiledi. Nakliye işleri çok sıkıntı, nakliye yaptıramıyoruz. Semt pazarına gitmeye 450 lira parası isteniyor. 2 kilometre yol, benim kendi arabam da yok, nakliye lazım. Nasıl vereyim o kadar parayı? O kadar para kazanma şansım yok.” diye konuştu.

“BİR HAFTA KİMSE MARKETE GİTMESİN”

Pazarcı Adalet Karadayı, vatandaşlara markete değil pazara gelsinler diye çağrıda bulundu; “Fiyatlar bugün düşük. Herkes pazara gelsin. Eğer ucuzluk istiyorlarsa bir hafta kimse markete gitmesin. Mahalle bakkalından, pazarından alışveriş yapsın, bak ucuzluk nasıl gelir. Esnaf kafasıyla konuşuyorum. Yarım kilo al ama bakkalından, pazarından al. Marketlerde 1 kilo domatese 60 lira diyorlar, pazarda 15 lira. Hani pahalıydı? Vatandaş aslında pazara gelince memnun oluyor. Ama cırt cırt geçiliyor ya kartlar, markete gidip harcıyorlar. Bazı emeklileri görüyorum, kızıyorlar. Ben de emekliyim, çalışıyorum pazarda. Ne var?”

Editör: Ebru Buket EKE