Türk Kadınlar Birliği, 7 Şubat 1924 tarihinde kuruldu. Kurucuları arasında, Nezihe Muhittin, Latife Bekir (Çeyrekbaşı) ve Sabiha Zekeriye (Sertel) de bulunmaktadır. Şükufe Nihal aktif üyelerden birisidir. İlk Genel Başkan Nezihe Muhiddin’dir. Derneğin, Atatürk’ün eşi Latife Hanımdan da büyük destek aldığı bilinmektedir.

Kuruluş amacı, kadının siyasal haklarını elde etmesi ve sosyal yaşama aktif olarak katılmasının sağlanması idi.

Bu bakış, gayret ve çalışmalar sonucu 1926 yılında kabul edilen Medeni Yasa ile kadın toplum içinde kimliğini elde etmiş, 1930 yılında da kadınlarımız, belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkını yasayla kazanmıştır. Türk Kadınlar Birliği, aynı yıl 11 Nisan’da İstanbul’da büyük katılımlı bir miting düzenlemiştir. 1933 yılında kadınların, köy ihtiyar heyetlerine seçme ve seçilebilme, 1934 yılında ise, TBMM.’ne girebilme haklarını elde etmeleri üzerine, 7 Aralık 1934 günü, Kadınlar Birliği ikinci büyük kadın mitingini düzenlemiştir.

Türk Kadınlar Birliği 1935 yılında, Cumhuriyetin ilk uluslararası Dünya Kadınlar Birliği toplantısına da ev sahipliği de yapmıştır.

1935 yılında yapılan 5.Dönem milletvekili seçimlerinde, Meclis’e 18 Kadın milletvekili girmiş ve Türk Kadınlar Birliği de amaçlarını gerçekleştirdikleri düşüncesiyle, Dernek için fesih kararı almışlardır.

Ancak, 1949 yılında hakların, kazanılması için olduğu kadar, korunması ve geliştirilip, genişletilmesinin de gerekliliği karşısında Dernek, kurucularının başında Mevhibe İnönü’nün de yer aldığı Latife Bekir Çeyrekbaşı, Makbule Dıblan, Mebrure Aksoley, Kamile Erim, Neriman Sirer, Aliye Beyazıt, Lamia Refik Fenmen, Dr.Mediha Eldem, ve Necile Bilen’den oluşan aydın kadınlarımız tarafından, 13 Nisanda yeniden kurulmuştur.

Türk Kadınlar Birliği, 1954 yılında da, Bakanlar Kurulu kararıyla “Kamu Yararına Çalışan Dernek” statüsünü kazanmıştır.

Türk Kadınlar Birliği 60’lı ve 70’li yıllarda, Ülkemizin kadın potansiyeline büyük bir ivme kazandırmış, yönlendirme ve geliştirme açısından önder rol oynamıştır.

Genç Türkiye Cumhuriyetinde, gerçekleşmesi için mücadele verdiği, siyasal yaşama aktif olarak katılımı getiren yasadan en çok yararlanan tek Sivil Toplum Kuruluşu olan Türk Kadınlar Birliği, altmışlı yıllarda ilk kez Cumhurbaşkanlığı kontenjanından, Zerrin Tüzün ve Übeyde Belli’nin Parlamentoya Senatör olarak gönderilmesini sağlamıştır. Daha sonra, ilk kadın belediye başkanları Müfide İlhan, Leyla Atakan, Lale Müldür ve Çağlayan Ege Dernek mensuplarından seçilmişlerdir.

Türk Kadınlar Birliği, 1996 yılından beri Av. Sema Kendirci Uğurman’ın Genel Başkanlığında faaliyetlerini yürütmektedir.

Bu dönemde dernek, Atatürk’ün öngördüğü çağdaş kadına yönelik, eğitim, örgütlülük ve bilinç düzeyinin yükseltilmesi konusunda, etkin çalışmalar sergilemiş ve büyük bir atılımla yurdumuzun hemen her köşesinde, kadınlarımızın destek ve katkılarıyla Şube sayısını, yedi tanesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde olmak üzere 80’e yakın ile yaymayı başarmıştır. Türkiye’de ilk kez uygulamasını başlattığı “Toplum Merkezleri” ile Türk Kadınlar Birliği, hedef kitle olan kadının sağlığı, eğitimi ve örgütlenmesine, Yerel Yönetimleri ve Devleti de katmayı başarmıştır. Diğer sivil toplum örgütleriyle işbirliğine önderlik eden dernek, nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlarımız için, yasalarda bulunan kadın-erkek eşitliğine aykırı hükümlerin ortadan kaldırılmasına özel önem vermektedir. Bu konuda 1996 yılında başlatıp halen sürdürdüğü “Yasalar Önünde Tam Eşitlik “ kampanyası çerçevesinde Medeni Yasanın ve Ceza Yasasının değiştirilmesi başarısına da imza atmış ve halen başta Siyasi Partiler ve Seçim Yasaları olmak üzere, çeşitli yasa tasarılarının hazırlanmasına fiilen katkıda bulunmakta ve bu tasarıların yasalaşması için kamuoyu desteğini kazanmaya çalışmaktadır.

Türk Kadınlar Birliği halen “BM Kadınlara Karşı Her türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi” CEDAW Sivil Toplum Yürütme Kuruluna ev sahipliği yapmakta ve sekretaryasını sürdürmektedir.

Türk Kadınlar Birliği ayrıca, Avrupa Kadın lobisi Türkiye Koordinasyonu yürütme kurulundaki görevini de 2 dönemdir sürdürmektedir.

Türk Kadınlar Birliği, halen çeşitli il ve ilçelerden gelen yoğun örgütlenme ve birlikte çalışma taleplerini göz önüne alarak, ülke düzeyinde tamamen örgütlü duruma gelmeyi hedeflemektedir.

06 ŞUBAT

1921- Ankara'da Hâkimiyeti Milliye gazetesi günlük olarak çıkmaya başladı.

1953- TBMM, 8 Kasım 1877'de Aziziye Tabyası'nı kahramanca savunan Erzurumlu Nene Hatun'a (Kırkköz) Vatani Hizmet Tertibi'nden maaş (170 lira) bağladı.

1980- Türkiye'nin Bern Büyükelçisi Doğan Türkmen, uğradığı suikasttan yaralı olarak kurtuldu.

2023- Kahramanmaraş'ta saat 04.17 de 7,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Aynı gün saat 13.24'te Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi merkezli 7,6 büyüklüğünde yeni bir deprem daha meydana geldi.

Depremler 10 kentte hasara neden oldu. Depremlerde 53 bin 537 kişi yaşamını yitirdi, 107 bin 213 kişi de yaralandı. Depremler nedeniyle 7 gün süreyle milli yas ilan edildi.
                                                                           07 ŞUBAT

1921- Fransızlar tarafından kuşatma altında olan Antep, top atışına tutuldu.

1924- Nezihe Muhittin'in başkanlığında Türk Kadınlar Birliği kuruldu.

1973- TBMM'de kabul edilen yasayla ''Maraş'' iline ''kahramanlık'' unvanı verilerek, adı ''Kahramanmaraş'' oldu.

1996- Dominik Cumhuriyeti'nin turistik kenti Puerto Plata açıklarında ''Bir-Gen Air'' adlı Türk şirketine ait yolcu uçağı, Atlas Okyanusu'na düştü. 176 yolcu ve 13 mürettebattan kurtulan olmadı.

2023- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremin etkili olduğu 10 ilde 3 ay süreli OHAL ilan edildiğini açıkladı.

08 ŞUBAT

1919- Fransız işgal orduları başkomutanı General Franchet d'Esperay, Sirkeci'den Beyoğlu'na kadar beyaz at üzerinde top atışları ve bando eşliğinde, Rum tezahüratı ile yürüdü.

1920- Urfa ve Maraş'ta direnişler devam ediyor. Urfa'da Ali Saip Bey'in önderlik ettiği kuvvetler, Fransızlara büyük kayıplar verdirdi.

1921- Antep’e, T.B.M.M. tarafından ‘Gazi’ unvanı verildi.

1935- Seçimlerde, Türk kadını ilk kez seçme seçilme hakkını kullandı. Meclise 18 kadın milletvekili girdi.

1985- Hisarbank, İstanbul Bankası ve Odibank'ın 66 yöneticisinin mallarına tedbir konuldu.

1990- Amasya'nın Merzifon İlçesi'ndeki Yeniçeltek Kömür İşletmesinde grizu patlamasında 68 kişi öldü.

2004- Türk pop müziği sanatçısı Cem Karaca kalp krizi sonucu vefat etti.

09 ŞUBAT

1621- İstanbul Boğazı dondu. Eminönü'nden Üsküdar'a yürüyerek geçilebildi.

1920- Fransızlar, Maraş'tan çekilmeye ve Adana bölgesini boşaltmaya başladı.

1934- Türkiye, Yunanistan, Romanya ve Yugoslavya arasında ''Balkan Paktı'' imzalandı.
2001- Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığına ait Hava Pilot Teğmen Ayfer Gök komutasındaki F-5A uçağı, eğitim uçuşunda Karaman'ın Ermenek ilçesi yakınlarında düştü. Pilot Teğmen Gök, ''ilk kadın şehit pilot'' oldu.

2021- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''2023’te Ay’a gideceğiz'' dedi.

10 ŞUBAT

1969- ABD 6. Filosuna bağlı gemiler İstanbul'a geldi. Üniversite öğrencileri protesto düzenledi.
1979- Hacettepe Tıp Fakültesi Hastanesinde Türkiye'de ilk kez 1,5 aylık bebeğe açık kalp ameliyatı yapıldı.

2011- Yargıtay'ın daire sayısı 32'den 38'e, üye sayısı 250'den 387'ye; Danıştay'ın daire sayısı 13'ten 15'e, üye sayısı ise 95'ten 156'ya çıkarıldı.

11 ŞUBAT

1926- Siirt Milletvekili Mahmut Bey'in (Soydan) kurduğu Milliyet gazetesi yayına başladı.
1936- İstanbul'da kar fırtınası: Binalar yıkıldı, 120 kadar tekne battı ve Unkapanı Köprüsü parçalandı.
1945- İngiltere Başbakanı Sir Winston Churchill, ABD Cumhurbaşkanı Franklin Roosevelt ve Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Josef Stalin'in bir araya geldiği, 4 Şubatta başlayan Yalta Konferansı sona erdi. İkinci Dünya Savaşı sonrasında, dünya düzeninin esasları belirlendi.
1953- İstanbul Gazeteciler Cemiyeti ''Gericilikle Savaşım'' için ''Ulusal Dayanışma Cephesi'' kurmayı kararlaştırdı.

2011- Mısır'da 30 yıldır iktidarda olan Hüsnü Mübarek, 18 gündür devam eden protesto gösterileri ardından istifa etti.

12 ŞUBAT

1919- Çerkez Ethem, eski İzmir Valisi Rahmi Bey'in oğlunu fidye karşılığı kaçırdı.

1920- Maraş, Fransız işgalinden kurtuldu.

1937- Atatürk'ün doğduğu ev, Selanik Belediyesince sahibinden satın alınarak Atatürk'ün emrine tahsis edildi.

1971- Türk Otomobil Fabrikası AŞ'nin (TOFAŞ) Bursa'daki otomobil fabrikası, Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay ve
Başbakan Süleyman Demirel'in de katıldığı törenle açıldı. Fabrika, Fiat lisansıyla ''Murat 124'' tipi otomobillerin üretimine başladı.

1994- Tuzla tren istasyonunda çöp kutusuna teröristlerce yerleştirilen saatli bomba patladı: 5'i yedek subay,
biri sivil 6 kişi öldü; aralarında sivillerin de bulunduğu 29 kişi yaralandı.