Haber: ASLI AKIŞ

TC Sağlık Bakanlığı’nca; Bolu Valiliği, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Bolu İli geneli 32 Kurum ve Kuruluşun katılımıyla “ Uyuşturucuyla Mücadele Çalıştayı” düzenlendi.

Çalıştayda konuşma yapan Vali Baruş uyuşturucu ile mücadelenin sadece kamu kurumlarının değil toplumun her kesiminin önemli rol alması gerektiğini söyledi. Vali Baruş “2017 yılında il emniyet müdürlüğümüz Narkotim ekipleri ilimizde uyuşturucu madde üretimi, satımı ve kullanımı ile ilgili olarak 223 şahıs hakkında işlem yapılmıştır.” dedi.

Karacasu Beldesi'deki bir otelde düzenlenen çalıştaya Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Zerrin Biçen, İl Emniyet Müdürü İbrahim Özel, Bolu İl Jandarma Komutanı Albay Nadir Çelik, Bolu il Sağlık Müdürü Seraceddin Çom, Bolu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Şevki Erkal ve kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Cem Yıldırım, Bolu ve ulusal uyuşturucu eylem planı ile ilgili bir sunum yaparak, katılımcılara yapılacak çalışmalar hakkında genel bilgiler verdi.

“TEK BİR KİŞİ BİLE OLSA BİZİM İÇİN HEDEFTİR”

İl Sağlık Müdürü Seraceddin Çom’un yaptığı açılış konuşmada Bolu’da uyuşturucu kullanımının az olduğunu ama yine de önemsenmesi gerektiğini söyledi. Çom, “Bolu ili yapısı ve insanının genel yapısı itibariyle diğer başka illerde gördüğümüz kadar büyük sayıda bir uyuşturucu madde bağımlı kitlesi olmayabilir. Ama tek bir kişi ve o tek bir çocuk bile olsa onun bu alışkanlığından kurtulmasını temin etmek ve yeni kişilerin alışmaya başlamasını önlemek tek bir kişi bile olsa bizim için hedeftir. Onun için sayınız azlığı çokluğu bizim için bir önem ifade etmemektedir. Biz üzerimize düşen tüm rolü burada yapmak durumundayız.” şeklinde konuştu.

“UYUŞTURUCU KULLANIMI TOPLUMLARIN GELECEĞİNİ TEHDİT ETMEKTE”

Çalıştayda konuşan Vali Aydın Baruş, uyuşturucu ile mücadelede yapılması gerekenleri vurguladı. Baruş, “Toplumlar ve veliler için ciddi problemleri beraberinde getiren uyuşturucu insanlığa karşı tehdit oluşturan en önemli suçlardan birisidir. Uyuşturucu suçu din dil ırk gözetmeksizin toplumun her kesimini etkilemesi bakımından diğer suç türlerinden farklıdır. Üretim kaçakçılık ve tüketim safhaları ile karşımıza çıkan bu suç herhangi bir sınıra tabi olmadan toplumsal huzurumuzu olumsuz etkilemekte ve ekonomik girdi sağlaması nedeniyle terör örgütlerine önemli bir finans kaynağı sağlamakta. Uyuşturucu kullanımı toplumların geleceğini tehdit etmekte genç nesillerimizi zehirlemekte ve tedavi süresi uzun ve zahmetli olması münasebetinden dolayı da ülkemize ve milletimize çok büyük yıpranmalar getirmekte. Uyuşturucu ile mücadelede hem kamu görevlileri olarak hem de toplumun fertleri olarak bilinçli bir şekilde hareket edersek anca başarılı oluruz. Gerekli tedbirler alınmadığında hızlı bir şekilde yayılarak bireyler ve toplumların geleceğini tehdit eden bu problemle mücadelede toplumun tüm kurumları ve sivil toplum örgütleri ile beraber mücadele etmekte fayda vardır. Toplumun huzur ve güvenliğini derinden sarsan özellikle gençlerin arasında yaygınlaşan uyuşturucu madde kullanımının önlenmesi için konuyla ilgili tüm kurum ve kuruluşlar ile iş birliği yapılarak gerekli tedbirlerin alınması, tüm vatandaşlarımızın özellikle gençlerin farkındalıklarının arttırılması, bu konuda eğitim faaliyetlerine önem verilmesi büyük önem taşımaktadır.” dedi.

“UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE SADECE DEVLET KURUMLARININ ÜZERİNE YÜKLENMİŞ BİR KONU DEĞİLDİR”

Bu çalıştayla somut adımlar atılması gerektiğini belirten Vali Baruş, “İlimizde de uyuşturucu ile çok amaçlı mücadele edilmesi için 2016 – 2018 yılları içerisini kaplayacak şekilde uyuşturucu ile mücadele eylem planı yürürlüktedir. Tabi ki bu eylem planının sağlıklı olabilmesi için önümüze somut hedefler koymalıyız. Bu hedeflere ulaşmakta da sağlıklı stratejiler geliştirmeliyiz. Bu çalıştayda da önümüze gerçekleşebilecek somut hedefler koymalıyız. Bu 3 yıl içerisinde de bu yaptıklarımızın çok iyi değerlendirelim. Uyuşturucu ile mücadele sadece devlet kurumlarının üzerine yüklenmiş bir konu değil aynı zamanda da gençlerimizin geleceğini kurtarmak için bütün toplumun vermesi gereken bir mücadeledir.” diye konuştu.

“BAĞIMLILARI TOPLUMA YENİDEN KAZANDIRMALIYIZ”

Vali Baruş konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi; “Bu çalıştayın temel amacı ilimizde uyuşturucu maddelere erişimin engellenmesi bu maddelerin arz ve talebinin ortadan kaldırılması bağımlılara rehabilitasyon ve tedavi hizmetlerinin kaliteli bir şekilde sunulması ve bağımlıların topluma yeniden kazandırılmasıdır.

“NARKOTİM EKİPLERİNİN SOKAKTAKİ ETKİNLİĞİ ARTTI”

Uyuşturucu ile mücadele devletimizin her kurumunun el birliği ile yürütmesi gereken bir mücadeledir. Özellikle gençlerin ve çocukların uyuşturucu madde ile tanışmasının önüne geçilmesi için bu maddelerin sokaklarda ulaşılır olmasını engellemek için yapılacak çalışmalar da aynı zamanda çok önemlidir. Bu amaçla devletimizin kurumları tarafından önemli çalışmalar da yürütülmektedir. Başta gençlerimiz olmak üzere vatandaşlarımızın uyuşturucu ile buluşmasını engellemek amacı ile başta sokaklarda bulunabilirliğini ve satışını engellemeye yönelik çalışmalar kapsamında İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü’nce Narkotim projesi hazırlanarak uygulamaya konulmuştur. Proje kapsamınca uyuşturucunun sokak düzeyinde ulaşılabilirliğini önlemek üzere polis ekiplerine ek olarak Narkotim ekiplerinin sokaktaki etkinliği arttırılarak uyuşturucunun sokaktaki durumunu lokal şekilde çözmek için toplumun her kesimi ile çalışmalar sürdürülmektedir. İlimizde de bu proje kapsamında Narkotimler oluşturulmuş ve bu timlerin çalışmaları olumlu neticeler vermiştir.

“223 KİŞİ HAKKINDA İŞLEM YAPILDI”

Vali Baruş konuşmasının sonunda 2017 yılında yakalanan uyuşturucu miktarını ve yakalanan kişi sayısını da verdi. Baruş, “2017 yılında İl Emniyet Müdürlüğümüz Narkotim ekipleri ilimizde uyuşturucu madde üretimi, satımı ve kullanımı ile ilgili olarak 223 şahıs hakkında işlem yapılmıştır.  Bu çalışmalar neticesinde yaklaşık 14 kilo eroin, 2 kilo 100 gram taş kokain, 46 kilo civarında toz esrar, 45 gram kubar esrar, 5.8 gram plaka esrar, 482 gram reçine esrar, 86 gram bonzai, 308 gram metamfetamin, 5 adet uyuşturucu hap, 1876 kök hint keneviri ele geçirilmiştir.” ifade etti.

Uyuşturucu ile mücadelede daha etkin ve uygulanabilir önlemler almanın amaçlandığı çalıştayda, Bolu sokaklarında uyuşturucunun temizlenmesi ve bu hastalığa bulaşmış gençlerin geri kazanımı, 2016-2018 yılları arası Uyuşturucu ile Mücadele Yıllık Planı’nın değerlendirilmesi, kurum ve kuruluşlarının görevleri gibi konular ele alındı.

Editör: TE Bilisim