İzzet Baysal Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Sinan Bulut, tütün ve alkol kullanımının ağız kanserine yakalanma riskini artırdığına dikkat çekti., Ortalama 50'li yaşlarda ortaya çıktığını söyledi.

Haber: Aslı Akış

Bolu İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı İzzet Baysal Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Sinan Bulut, Ağız Kanserleri hakkında bilgi verdi, belirtiler ve tedavi yöntemlerini anlattı.

“50'Lİ YAŞLARDA ORTAYA ÇIKARLAR”

Ağız Kanserlerinin erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görüldüğüne işaret eden Bulut; “Ağız Kanserleri Oral kavite olarak isimlendirilen bölge; dudakların ve yanakların iç kısmını, dişleri, diş etlerini, dilin 2/3 ön kısmını, dilin altındaki ağız tabanını ve ağzın kemik çatısını içerir. Bu kanserler erkeklerde kadınlara oranla iki kattan daha fazla görülürler. En sık dil, diş eti ve ağız tabanında görülürler. Ortalama 50'li yaşlarda ortaya çıkarlar. Tütün ve alkol kullanımı, ağız kanserleri için en güçlü 2 risk faktörüdür.” İfadelerine yer verdi.

AĞIZ KANSERLERİNİN BELİRTİLERİ

Ağız kanserinde ortaya çıkan belirtileri ve semptomları sıralayan Sinan Bulut; Ağızda uzun süredir iyileşmeyen yaralar. Ağız içinde yumru veya şişlik. Ağız içinde beyaz veya kırmızı yamalar. Kilo kaybı. Çene ve dil hareketlerinde bozukluk. Diş kaybı. Kötü ağız kokusu. Çiğneme veya yutma zorluğu. Bu durumlardan herhangi birinin 2 haftadan fazla sürmesi durumunda bir doktor veya diş hekimine başvurmak çok önemlidir” şeklinde konuştu.

“FARKLI TEDAVİ YÖNTEMLERİ UYGULANABİLİR”

Bulut,  Ağız kanserinde, genellikle ameliyattan sonra kanserin geri dönmesini önlemek için kullanılan radyoterapi tedavisine da işaret eden Bulut; “Kanserin nerede olduğuna bağlı olarak, kanseri ortadan kaldırmak için farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Cerrahi genellikle bu kanserler için kullanılan ilk tedavidir. Sıklıkla erken evre kanserler, küçük ve yayılmamış olanlar için cerrahi uygulanır. Radyoterapi kanser hücrelerini yok etmek veya büyüme hızını yavaşlatmak için yüksek enerjili x-ışınları veya parçacıkları kullanır. Radyasyon tedavisi, oral kavite kanserlerinde birçok şekilde kullanılabilir. Bazı hastalar cerrahi ve radyoterapi kombinasyonuna veya kemoterapi radyoterapi kombinasyonuna ihtiyaç duyabilir. Kemoterapi kanseri tedavi etmek için anti-kanser ilaçların kullanılmasıdır. Bu ilaçlar kan dolaşımına girerek vücuda yayılmış kansere ulaşır” diye konuştu.

Editör: Servet GÖKÇEK